Ένα έργο πνοής, που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, πέρασε πλέον στη φάση της κατασκευής. Η υλοποίηση του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού και των έργων κεφαλής, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ που αποτελούν υποέργο του συνολικού έργου «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στα τέλη του φθινοπώρου και με την ολοκλήρωσή του θα υδρευθούν περίπου 55.000 κάτοικοι 42 χωριών.
Ήδη άλλωστε το υποέργο των δικτύων ύδρευσης είναι έτοιμο σε ποσοστό 90% και σε λιγότερο ίσως από 1,5 χρόνο στα σπίτια των κατοίκων θα φτάσει το νερό της λίμνης Σμοκόβου από το νέο δίκτυο. Επίσκεψη στον χώρο των εργασιών πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Σοφάδων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου κ. Θάνος Σκάρλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Κουτρομάνος καθώς και οι πρόεδροι των Τ.Κ Λεονταρίου και Αχλαδιάς κκ. Αντώνης Σαλαγιάννης και Ιωάννης Επισκόπου αντίστοιχα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζήτησαν και ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας και τους μηχανικούς της για τεχνικά θέματα του έργου. Αναλύθηκε η προβλεπόμενη πορεία εκτέλεσης καθώς και ζητήματα που αφορούν την άρτια και ολοκληρωμένη κατασκευή του, προκειμένου το σύνολο του έργου της να λειτουργήσει το ταχύτερο και απρόσκοπτα ώστε να ωφεληθούν οι δημότες.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός όσο και ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος, αφού υπογράμμισαν πως είναι το μεγαλύτερο έργο της αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, απαίτησαν επιτάχυνση των εργασιών και παράδοση του έργου ακόμη και πριν τις συμβατικές ημερομηνίες.
Όπως ανέφερε κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο πνοής, καθώς στο σύνολό του, θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης 40 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά. Με το έργο αυτό παρέχεται πλέον καλής ποιότητας πόσιμο νερό για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Πρόκειται για παρέμβαση που αφορά 55.000 κατοίκους η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η ύδρευση ολόκληρης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, να πίνουν καθαρό και ασφαλές νερό, από τον ταμιευτήρα του Σμοκόβου».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν διαχρονικά ώστε να φτάσει το έργο στη διαδικασία της υλοποίησης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά οφέλη, που προκύπτουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, με τη διάχυση κοινοτικών κονδυλίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Απ’ την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής πολλών χιλιάδων Καρδιτσιωτών. Είναι γνωστό ότι σήμερα η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα στον Περιφερειάρχη κ Αγοραστό, αμέσως το υιοθέτησε και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Επίσης καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που παρενέβησαν, όπου αυτό χρειάστηκε. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε στην αρίστη συνεργασία που είχαμε με τη δημοτική αρχή Σοφάδων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περ. Ενότητας Καρδίτσας, για να ετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μελέτες, που μας οδήγησαν σε θετική κατάληξη».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος τόνισε: «Μέριμνά μας και τελικός μας στόχος, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπεράτωση του συνόλου του έργου, το οποίο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των δημοτών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή που θα δώσει προστιθέμενη αξία και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θωρακίζοντας παράλληλα το οικιστικό περιβάλλον. Για έργα τέτοιας εμβέλειας απαιτείται σύλληψη, σχεδιασμός, συνέπεια, υπευθυνότητα και σκληρή προσπάθεια. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη παρέμβαση και το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο που εκτελείται σήμερα στην χώρα».
Καλώ τέλος την ανάδοχο εταιρεία όχι απλώς να παραμείνει προσηλωμένη στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά να επιτύχει σύντμηση αυτών και να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατό ένα κατασκευαστικά και λειτουργικά άρτιο έργο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Το συγκεκριμένο υποέργο έχει προϋπολογισμό 12.177.000,00 και περιλαμβάνει τα Έργα Κεφαλής και το Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ).
Έργα Κεφαλής
Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου, η οποία έχει ήδη κατασκευασθεί. Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.
Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ)
Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, ήτοι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3/d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα. Το ΔΠΝ θα αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα :
– Τα έργα άφιξης και προεπεξεργασίας (εσχάρωση, μέτρηση παροχής).
– Το φρεάτιο προσθήκης διαλύματος θειικού οξέως, για ρύθμιση του pH.
– Το φρεάτιο μερισμού.
– Την ταχεία ανάμιξη, όπου θα γίνεται προσθήκη διαλύματος θειικού αργιλίου ή εναλλακτικά χλωριούχου πολυαργιλικού υδροξειδίου.
– Την μονάδα κροκίδωσης, όπουθαγίνεται προσθήκη πολυηλεκτρολύτη.
– Τις δεξαμενές καθίζησης. Στην Α΄ Φάση θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές και στη Β΄ Φάση θα προστεθεί μια όμοια.
– Την μονάδα διύλισης, η οποία αποτελείται από ταχυδιυλιστήρια διστρωματικού διυλιστικού μέσου.Για τη διύλιση προβλέπεται η κατασκευή έξι κλινών διύλισης, εκ των οποίων θα εξοπλιστούν στην Α΄ Φάση οι πέντε και μελλοντικά η έκτη.
– Τη μονάδα προσθήκης όζοντος και τη μονάδα ενεργού άνθρακα.
– Τη μονάδα απολύμανσηςτου νερούμε χλώριο, σε δύο σημεία του έργου (προχλωρίωση και μεταχλωρίωση).
– Την τελική δεξαμενή αποθήκευσης ενεργού όγκου 5.000m3..
– Τα έργα διαχείρισης λάσπης (αντλιοστάσιο λάσπης, πάχυνση & αφυδάτωση).
– Τα απαιτούμενα βοηθητικά έργα και έργα υποδομής (Κτίριο Διοίκησης, Υποσταθμός, δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης – πυρόσβεσης, δίκτυο στραγγιδίων, εσωτερική οδοποιία, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.)
Το σύνολο έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ» χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας