fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Θερμό» Φθινόπωρο για τα τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινη υδρόγειος με πρίζα

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, στις οποίες δεσπόζουσα θέση έχουν 3 κορυφαίοι παίκτες με ανοιχτές υποθέσεις, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και τις εταιρικές στρατηγικές που θα υλοποιήσουν τα επόμενα χρόνια: τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ.

Η αρχή των αλλαγών έγινε με τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2018, περνώντας στον έλεγχο της SENFLUGA Energy (κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagás και Fluxys) έναντι τιμήματος 535 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά έχουν πλέον οι 3 εταιρείες που βρίσκονται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.

Επισημαίνεται ότι τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, τις χειρίζεται απευθείας το ΤΑΙΠΕΔ ενώ αντίστοιχα το 34,12% της ΔΕΗ έχει μεταβιβαστεί στην ΕΕΣΥΠ (σ.σ. το γνωστό «Υπερταμείο») ήδη από τον Μάρτιο 2018, εκ του οποίου ποσοστού, το 17% ελέγχεται έμμεσα, επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)

Ξεκινάμε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ένα πολύ δυνατό «χαρτί» του ΤΑΙΠΕΔ, που τέθηκε προς πώληση από κοινού με τη Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

ΤΑ ΕΛΠΕ καταγράφουν επί σειρά ετών ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με παράλληλο «άνοιγμα» σε νέα πεδία δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων το upstream -με εξαιρετικές προοπτικές, δεδομένων και των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 9 εκ των 12 «οικοπέδων» που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στην ελληνική ΑΟΖ- και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας μάλιστα βάλει «πλώρη» για 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος, εντός της επόμενης τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2018, ωστόσο κρίθηκε άγονη τόσο τον περασμένο Απρίλιο 2019 όσο και κατά την επαναληπτική διαδικασία, η οποία έληξε προ ολίγων ημερών χωρίς να κατατεθούν -και στις 2 περιπτώσεις- προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στη Β΄φάση του διαγωνισμού, δηλ. τις κοινοπραξίες Glencore-Carlyle και Vitol-Sonatrach.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλέον εξετάζεται νέα προσέγγιση πώλησης, αυτή τη φορά όχι από κοινού με την Paneuropean Oil, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά με διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο, μέσω Χρηματιστηρίου, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του 2019.

Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)

Στα της ΔΕΠΑ, έπειτα και από τον ορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, πλησιάζει η ώρα για τις επόμενες κινήσεις. Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προσεγγίζει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ διαφορετικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε θέσει ως βασικό άξονα τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου στο ελληνικό Δημόσιο.

Η «γραμμή» Χατζηδάκη προβλέπει την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου στα δίκτυα με το σκεπτικό ότι αυτή η οδός αφενός θα καταστήσει πιο ελκυστική τη διαγωνιστική διαδικασία και αφετέρου θα δημιουργήσει πρόσθετο κίνητρο στον ιδιώτη επενδυτή για την ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου πρακτικά σε ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι στον έλεγχο της ΔΕΠΑ βρίσκονται οι: ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ.

Ανάλογη στρατηγική εξετάζεται και για τις εμπορικές δραστηριότητες, με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, της επίσης θυγατρικής της, Αέριο Αττικής.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος της «πολύφερνης» ΔΕΠΑ ήταν και η δήλωση του Δ/ντα Συμβούλου των ΕΛΠΕ (τα οποία συμμετέχουν κατά 35% στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ), Ανδρέα Σιάμισιη, στο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κατέστησε το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ «δεδομένο» για τη διαδικασία που πρόκειται να εκκινήσει το επόμενο διάστημα.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

Συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη νέα Κυβέρνηση στην προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου της ενεργειακής αγοράς και της ίδιας της φιλοσοφίας της Επιχείρησης.

Οι ζημίες της ΔΕΗ και τα απανωτά «ναυάγια» στην πώληση των λιγνιτικών οδήγησαν τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον άρτι αφιχθέντα από την Enel Ρουμανίας, Γιώργο Στάσση, να σχεδιάσουν εκ νέου τις στρατηγικές που έχει ανάγκη η Επιχείρηση, όχι μόνο για επιστροφή στην κερδοφορία αλλά και για την διασφάλιση της ίδιας της βιωσιμότητάς της.

Όπως έκανε γνωστό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τις προηγούμενες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη με πιο εξειδικευμένες δηλώσεις, αυτό που προέχει είναι η εξυγίανση των οικονομικών της ΔΕΗ και έπειτα η αναζήτηση επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού (δηλ. του ΔΕΔΔΗΕ), ακολουθώντας τη συνταγή που προκρίνεται και για τα δίκτυα της ΔΕΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η φόρμουλα να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Καταλύτης για τα επόμενα βήματα βέβαια αναμένεται να είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) που θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σειρά μέτρων προσαρμογής, ακόμα και στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

Το πλέον βέβαιο πάντως είναι ότι η ΔΕΗ και ο ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα στο εξής θα κινείται αποκλειστικά βάσει «πράσινης» πυξίδας με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) να τίθεται υπό αναθεώρηση -για την υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων με ΑΠΕ στο 35%- και την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής να  μπαίνει ψηλά στην ατζέντα με τη δρομολόγηση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή στις Ανανεώσιμες, στις οποίες η Επιχείρηση θα προσπαθήσει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Σδούκου: «Κλειδί» οι έξυπνες υποδομές φόρτισης για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αλεξάνδρα Σδούκου σε εκδήλωση του ΔΕΔΔΗΕ

Μπορεί το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας να υποστηρίξει τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης που προβλέπει ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια το Κλίμα (1 στα 3 νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο);

Το ερώτημα αυτό απασχόλησε τη ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στα κεντρικά γραφεία του δεύτερου, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής για την ηλεκτροκίνηση) κ. Αλεξάνδρα Σδούκου , υπογράμμισε ότι η ταχεία διείσδυση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της στροφής προς πιο οικολογικές μετακινήσεις.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια να ανοίξουμε όλες τις πτυχές της αγοράς ηλεκτροκίνησης», είπε, αρχής γενομένης από τις υποδομές φόρτισης και της ενσωμάτωσής τους στο ηλεκτρικό δίκτυο που αποτέλεσε και το βασικό θέμα της εκδήλωσης.

«Σύμφωνα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους ειδικούς του ΔΕΔΔΗΕ, το ηλεκτρικό δίκτυο δεν θα έχει πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια για τη διείσδυση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που προβλέπεται, αρκεί η φόρτιση να γίνεται με έξυπνο τρόπο, για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, λόγω της φόρτισης πολλών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ίδια περιοχή. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που πρέπει η φόρτιση να είναι έξυπνη και ελεγχόμενη», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά πράσινες μετακινήσεις, η φόρτιση των οχημάτων πρέπει να γίνεται έξυπνα, ώστε να μπορούμε να φορτίζουμε τα ηλεκτρικά μας οχήματα όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον ήλιο, τον άνεμο ή άλλες καθαρές πηγές».

Το ότι το ηλεκτρικό δίκτυο φαίνεται να είναι επαρκές, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί κανείς ανεξέλεγκτα να εγκαθιστά υποδομές φόρτισης χωρίς επιπτώσεις στο δίκτυο. «Η εμπειρία από χώρες με πιο ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτροκίνησης, έχει δείξει πως είναι πολύ σημαντικό οι πιθανοί πελάτες ηλεκτροκίνησης συζητούν με το διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες τους για παροχή ενέργειας που θα προκύψουν εξαιτίας της φόρτισης», συνέχισε.

«Για να δώσω ένα άλλο παράδειγμα, ο ένας δήμος που επιθυμεί ενδεχομένως να εγκαταστήσει υποδομές φόρτισης για τους δημότες του είναι σκόπιμο να εμπλέξει το διαχειριστή του δικτύου όσο γίνεται νωρίτερα στη συζήτηση, ώστε αυτός να τον κατευθύνει σε περιοχές όπου το υφιστάμενο δίκτυο επαρκεί για να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στους φορτιστές αποφεύγοντας έτσι πιθανές κοστοβόρες επενδύσεις σε αυτό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι «Υιοθετούμε κοινή στρατηγική με το ΥΠΕΝ, με κύριο στόχο την όσο το δυνατόν πιο άμεση ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Το Δίκτυο που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη, αλλά καταλύτη αυτής της ανάπτυξης. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την υλοποίηση – εγκαίρως και εκ των προτέρων – όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές σε όποιο σημείο του Δικτύου και εάν χρειαστεί.

Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί οι βάσεις για τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια, με τις απαραίτητες μελέτες και τις προτάσεις που τις συνοδεύουν, προκειμένου ο Διαχειριστής του Δικτύου να προπορεύεται των μελλοντικών αναγκών και να είναι αρωγός για την υλοποίηση των στόχων του ΥΠΕΝ και του οράματος για την επίτευξη του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Ηρακλής Μενεγάτος, αναφέρθηκε στις υπάρχουσες υποδομές του Δικτύου Διανομής, τονίζοντας την επάρκειά τους για να υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση, στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί μέσω της εθνικής ενεργειακής και κλιματικής στρατηγικής έως το 2030. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ενθάρρυνσης της αργής έξυπνης φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τις υπάρχουσες παροχές και ειδικά τις οικιακές, προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα οφέλη από τη χρήση της ηλεκτροκίνησης».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μίλησαν επίσης ο κ. Θεόφιλος Ξανθός, ο οποίος παρουσίασε τεχνική μελέτη της γερμανικής εταιρείας FGH –που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΑΠΘ- για την ενσωμάτωση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο εγχώριο Δίκτυο Διανομής καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Μαγκανιώτης, Υποτομεάρχης Ανάπτυξης Συστημάτων Μέτρησης, της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές –εστιάζοντας στο παράδειγμα του Άμστερνταμ- και σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να ακολουθήσει τις πρακτικές αυτές κατά την εγκατάσταση φορτιστών στους δημόσιους χώρους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Χατζηδάκης: Θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ

Επίσκεψη σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Carrieres -sous-Poissy, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Παρισιού, πραγματοποίησε χθες  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η εν λόγω μονάδα αποτελεί μία σύμπραξη της γαλλικής εταιρείας Suez με τις τοπικές κοινότητες. Ο Έλληνας ΥΠΕΝ έδωσε το στίγμα για αποφασιστικά βήματα στην ανάπτυξη ανάλογων υποδομών και στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ότι στην περιοχή που επισκέφθηκε «και οι μεν και οι δε είναι περήφανοι για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια.» Πρόσθεσε ότι στη Γαλλία υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες σχολιάζοντας ότι «στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Άσε που ορισμένοι το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος!».

Υπενθυμίζεται ότι ο κος Χατζηδάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα με αντικείμενο διμερείς συναντήσεις με μια σειρά από διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Ο ΥΠΕΝ συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων,  ενώ εκτός της Suez, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη με την επίσης μεγάλη γαλλική εταιρεία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, Veolia.

Είναι πάντως εμφανές ότι πλέον ξεκινά να διαμορφώνεται μία συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς για την καύση των απορριμμάτων, σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες ή την τσιμεντοβιομηχανία, για την οποία η διαδικασία αυτή φέρει ειδική προστιθέμενη αξία, εφόσον το προϊόν της καύσης δύναται να χρησιμοποιηθεί ως δευτερογενής πρώτη ύλη στην παραγωγή τους.

Το θέμα της καύσης βέβαια εξακολουθεί να αποτελεί «ταμπού» για την ελληνική κοινωνία, εφόσον αποτελεί μία τεχνολογία που εμπνέει πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες, ακόμη και αν με την επιστράτευση μιας τέτοιας λύσης, προωθούνται σημαντικά οι ποσοτικοί στόχοι όσον αφορά την εκτροπή των απορριμμάτων από την ταφή ενώ παράλληλα παρέχεται η  δυνατότητα  για αξιοποίησή της για την παραγωγή ενέργειας.

Τα παραδείγματα από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης καταδεικνύουν ότι δεν θα πρέπει να αρκούμαστε σε μία μονόπλευρη δαιμονοποίηση καθώς η απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων -που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων των όμορων περιοχών- διασφαλίζεται όχι μόνο η βιωσιμότητα της παραπάνω πρακτικής αλλά δημιουργείται επιπλέον ωφέλεια για τις τοπικές κοινωνίες .

Σύμφωνα με εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΔΑ, το υφιστάμενο πλαίσιο θα τροποποιηθεί, επιτρέποντας την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, η οποία θα αφορά αυστηρά το υπόλειμμα, ό,τι δηλαδή «περισσεύει» μετά την ανακύκλωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σδούκου: Επενδύσεις 44 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΕΚ την επόμενη δεκαετία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ειδήσεις

«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα ενεργοποιήσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων την επόμενη δεκαετία». Αυτό έκανε γνωστό η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μεταξύ άλλων, τίθενται η απολιγνιτοποίηση της χώρας, τα νέα έργα ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ηλεκτροκίνηση.

Η κ. Σδούκου μίλησε για «εθνική μετάβαση σε μία νέα εποχή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με ορθολογική χρήση των ορυκτών πηγών της χώρας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής οικονομίας», στο πλαίσιο του Green Deal της ΕΕ, θερμός υποστηρικτής του οποίου είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, με βάση το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 προβλέπεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό πάνω από 50%, μέσω της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, και «με σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023», με αύξηση της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030, και με δυναμική έμφαση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, την κυκλική οικονομία.

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και της προώθησης των ΑΠΕ θα δημιουργηθούν περί τις 60.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης θα φθάσουν στα 3,5 δισ., καθώς προωθούνται νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά και σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

Ταυτόχρονα, προωθούνται, μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρικές νησιωτικές διασυνδέσεις, αλλά και τα έργα ανάπτυξης και ψηφιοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, η κ. Σδούκου τόνισε την ανάγκη «να διατηρήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», και πρόσθεσε ότι «ήδη εκπονείται master plan για περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, με στόχο να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που προσεγγίζουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετικές τροποποιήσεις σε σχέση με το χωροταξικό των ΑΠΕ, οι οποίες και θα κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Τέλος, όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, η γ.γ. αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την παροχή οικονομικών, φορολογικών κινήτρων και κινήτρων χρήσης. Μέχρι το 2025 ο σχεδιασμός προβλέπει οι πωλήσεις να φθάσουν τις 24.036, με την προοπτική να φθάσουν μέχρι το 2030 στα 82.422 οχήματα, με μετατροπή του 1/3 του στόλου των οχημάτων της χώρας σε ηλεκτρικά.

«Έχουμε μία ξεκάθαρη ατζέντα να βαδίσουμε σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η κ. Σδούκου.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα