Newsroom

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, στις οποίες δεσπόζουσα θέση έχουν 3 κορυφαίοι παίκτες με ανοιχτές υποθέσεις, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και τις εταιρικές στρατηγικές που θα υλοποιήσουν τα επόμενα χρόνια: τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ.

Η αρχή των αλλαγών έγινε με τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2018, περνώντας στον έλεγχο της SENFLUGA Energy (κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagás και Fluxys) έναντι τιμήματος 535 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά έχουν πλέον οι 3 εταιρείες που βρίσκονται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.

Επισημαίνεται ότι τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, τις χειρίζεται απευθείας το ΤΑΙΠΕΔ ενώ αντίστοιχα το 34,12% της ΔΕΗ έχει μεταβιβαστεί στην ΕΕΣΥΠ (σ.σ. το γνωστό «Υπερταμείο») ήδη από τον Μάρτιο 2018, εκ του οποίου ποσοστού, το 17% ελέγχεται έμμεσα, επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)

Ξεκινάμε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ένα πολύ δυνατό «χαρτί» του ΤΑΙΠΕΔ, που τέθηκε προς πώληση από κοινού με τη Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

ΤΑ ΕΛΠΕ καταγράφουν επί σειρά ετών ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, με παράλληλο «άνοιγμα» σε νέα πεδία δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων το upstream -με εξαιρετικές προοπτικές, δεδομένων και των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 9 εκ των 12 «οικοπέδων» που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στην ελληνική ΑΟΖ- και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας μάλιστα βάλει «πλώρη» για 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος, εντός της επόμενης τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου (50,1%) είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2018, ωστόσο κρίθηκε άγονη τόσο τον περασμένο Απρίλιο 2019 όσο και κατά την επαναληπτική διαδικασία, η οποία έληξε προ ολίγων ημερών χωρίς να κατατεθούν -και στις 2 περιπτώσεις- προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στη Β΄φάση του διαγωνισμού, δηλ. τις κοινοπραξίες Glencore-Carlyle και Vitol-Sonatrach.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πλέον εξετάζεται νέα προσέγγιση πώλησης, αυτή τη φορά όχι από κοινού με την Paneuropean Oil, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά με διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο, μέσω Χρηματιστηρίου, με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του 2019.

Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)

Στα της ΔΕΠΑ, έπειτα και από τον ορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, πλησιάζει η ώρα για τις επόμενες κινήσεις. Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προσεγγίζει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ διαφορετικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε θέσει ως βασικό άξονα τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου στο ελληνικό Δημόσιο.

Η «γραμμή» Χατζηδάκη προβλέπει την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου στα δίκτυα με το σκεπτικό ότι αυτή η οδός αφενός θα καταστήσει πιο ελκυστική τη διαγωνιστική διαδικασία και αφετέρου θα δημιουργήσει πρόσθετο κίνητρο στον ιδιώτη επενδυτή για την ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου πρακτικά σε ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι στον έλεγχο της ΔΕΠΑ βρίσκονται οι: ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ.

Ανάλογη στρατηγική εξετάζεται και για τις εμπορικές δραστηριότητες, με πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, της επίσης θυγατρικής της, Αέριο Αττικής.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος της «πολύφερνης» ΔΕΠΑ ήταν και η δήλωση του Δ/ντα Συμβούλου των ΕΛΠΕ (τα οποία συμμετέχουν κατά 35% στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ), Ανδρέα Σιάμισιη, στο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κατέστησε το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ «δεδομένο» για τη διαδικασία που πρόκειται να εκκινήσει το επόμενο διάστημα.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

Συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη νέα Κυβέρνηση στην προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου της ενεργειακής αγοράς και της ίδιας της φιλοσοφίας της Επιχείρησης.

Οι ζημίες της ΔΕΗ και τα απανωτά «ναυάγια» στην πώληση των λιγνιτικών οδήγησαν τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον άρτι αφιχθέντα από την Enel Ρουμανίας, Γιώργο Στάσση, να σχεδιάσουν εκ νέου τις στρατηγικές που έχει ανάγκη η Επιχείρηση, όχι μόνο για επιστροφή στην κερδοφορία αλλά και για την διασφάλιση της ίδιας της βιωσιμότητάς της.

Όπως έκανε γνωστό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τις προηγούμενες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη με πιο εξειδικευμένες δηλώσεις, αυτό που προέχει είναι η εξυγίανση των οικονομικών της ΔΕΗ και έπειτα η αναζήτηση επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού (δηλ. του ΔΕΔΔΗΕ), ακολουθώντας τη συνταγή που προκρίνεται και για τα δίκτυα της ΔΕΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η φόρμουλα να έχει αποκρυσταλλωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Καταλύτης για τα επόμενα βήματα βέβαια αναμένεται να είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) που θα εκδοθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σειρά μέτρων προσαρμογής, ακόμα και στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

Το πλέον βέβαιο πάντως είναι ότι η ΔΕΗ και ο ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα στο εξής θα κινείται αποκλειστικά βάσει «πράσινης» πυξίδας με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) να τίθεται υπό αναθεώρηση -για την υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων με ΑΠΕ στο 35%- και την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής να  μπαίνει ψηλά στην ατζέντα με τη δρομολόγηση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή στις Ανανεώσιμες, στις οποίες η Επιχείρηση θα προσπαθήσει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV