Newsroom

Πραγματοποιήθηκε προ ολίγου, με κάθε επισημότητα, η τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Μυτιληναίος, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Εκτός του Πρωθυπουργού που πραγματοποίησε τη θεμελίωση από κοινού με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους τόσο πολιτικοί όσο και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε έναν ιστορικό τόπο που αποτελεί ζωντανή κληρονομιά για τη βιομηχανική παράδοση της Ελλάδας, εφόσον δίπλα ακριβώς λειτουργεί η Αλουμίνιον Ελλάδος που μετρά αισίως 56 χρόνια ζωής και από το 2005 έχει περάσει στον έλεγχο της MYTILINEOS.

Όπως ανέφεραν τόσο ο Γενικός Δ/ντης της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή όσο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η νέα μονάδα θα ενσωματώσει την αποδοτικότερη τεχνολογία αεριοστροβίλων (H-class) στον κόσμο που θα την καταστήσει την πλέον φιλική για το περιβάλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την εγγύηση του στρατηγικού της συνεργάτη, General Electric.

Τον λόγο πήρε και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο «πράσινο» ενεργειακό σχεδιασμό που πρόκειται να υιοθετήσει η χώρα στο εξής εξαίροντας την προσήλωση που επιδεικνύει η MYTILINEOS στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στις ήπιες μορφές ενέργειας αξιοποιώντας τόσο το φυσικό αέριο ως καύσιμο «γέφυρα» όσο και με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ημέρα έφερε όμως και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς η θεμελίωση της νέας μονάδας συμβολίζει την απαρχή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με ανάταση της εγχώριας βιομηχανίας και έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη με επενδύσεις που  συνεισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ έχοντας ως «πυξίδα» τη βιωσιμότητα και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους  φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η χώρα με ορίζοντα το 2030.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα φιλόδοξα -και απαραίτητα, όπως τα χαρακτήρισε- σχέδια απολιγνιτοποίησης της χώρας, ανακοινώνοντας την περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των βιομηχανικών του δραστηριοτήτων, με στόχο την στροφή της Αλουμίνιον Ελλάδος αποκλειστικά σε ΑΠΕ έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που θα αναπτυχθεί στην περιοχή είναι μία ακόμα ενεργειακή επένδυση-μαμούθ της Μυτιληναίος, με προβλεπόμενο κόστος που αναμένεται να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Μπενρουμπή, θα είναι μία «εσωτερική υπόθεση» για τη Μυτιληναίος εφόσον το σκέλος της κατασκευής θα αναληφθεί από τη ΜΕΤΚΑ για να παραδοθεί μετέπειτα στην Protergia. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας (commissioning) τοποθετείται στο Δ’ τρίμηνο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα μονάδα η εγκατεστημένη θερμική ισχύς της εταιρείας αναμένεται να εκτοξευθεί, «σπάζοντας» το φράγμα των 2 GW.

Φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής:

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn