Αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων -συγκεκριμένα την 6η Μαΐου- η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την άμεση εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης για το σημαντικό έργο γεωθερμίας με τηλεθέρμανση που έχει δρομολογηθεί στο Αρίστηνο της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ήδη από την εβδομάδα που διανύουμε έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντλήσεις που θα καθορίσουν την χωροθέτηση των κινητήρων.
Η διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού καταφέρνοντας να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αρχικά είχαν συμμετάσχει 15 σχήματα. Από αυτά, τα 3 που πέρασαν στην επόμενη φάση έδωσαν -κατά φθίνουσα σειρά- τα εξής ποσοστά έκπτωσης: 40%, 20% και 12%, βάσει των οποίων προέκυψε ο μειοδότης και προσωρινός ανάδοχος.
Ωστόσο το έργο επρόκειτο να συναντήσει καθυστερήσεις λόγω προδικαστικών προσφυγών και ενστάσεων που έφτασαν τελικά έως το ΣτΕ, το οποίο ως ανώτατο όργανο, αναμένεται τελικά να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τον τελικό ανάδοχο του έργου των 6,3 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει οριστεί σε έως 18 μήνες από την ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.
Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ενθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης.
Στο αντικείμενο του έργου που αναπτύσσει ο Δήμος, περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.
Η αξιοποίηση της δύναμης της γεωθερμίας στην Αλεξανδρούπολη όμως δεν σταματά εδώ. Υπάρχει σχεδιασμός, στα πλαίσια ενός προγράμματος HORIZON που κατατέθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου από κοινού με το ΚΑΠΕ, για επέκταση των υφιστάμενων εφαρμογών σε τηλεθέρμανση αλλά και τηλεψύξη στον οικισμό του Λουτρού, ένα φιλόδοξο πλάνο που θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε πιο μαζική κλίμακα (συνήθως ανάλογες εφαρμογές αφορούσαν μεμονωμένα κτίρια) θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.
Η κινητικότητα που επιδεικνύει ο ακριτικός Δήμος της Αλεξανδρούπολης στα ενεργειακά θέματα είναι ομολογουμένως αξιέπαινη. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να γίνει ειδική αναφορά σε άλλο ένα μεγαλόπνοο έργο που βρίσκεται με προχωρημένη φάση ωρίμανσης -με προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής υπό τον συντονισμό του κου Γιάννη Φαλέκα, Αντιδημάρχου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων- το οποίο πλέον διαθέτει ολοκληρωμένη Μελέτη Σκοπιμότητας-Βιωσιμότητας, με επόμενο βήμα την κατάθεση της αίτησης για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας από τη ΡΑΕ: την ενεργειακή αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας από τον Σταθμό Συμπίεσης του αγωγού TAP στους Κήπους Έβρου, με εκτιμώμενο κόστος 32 εκατ. ευρώ, το οποίο -σε πρώτη φάση- προορίζεται να εξυπηρετήσει 5 οικισμούς του Δήμου Φερών, καλύπτοντας έναν πληθυσμό 7.500 κατοίκων, με τηλεθέρμανση.
Για το εν λόγω έργο, αυτή την περίοδο εκπονείται παράλληλα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άλλο ένα κρίσιμο βήμα που φέρνει πιο κοντά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ενώ ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις για χρηματοδότηση των Μελετών Εφαρμογής καθώς και της προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη του διαγωνισμού στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV