Newsroom

Δραστήριος παραμένει ο ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά στα έργα των μεγάλων διασυνδέσεων του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά, με πρωταγωνιστή φυσικά το έργο της «μεγάλης» Κρήτης που βρίσκεται προ των πυλών, παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε -και συνεχίζει να προκαλεί- η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς προς ώρας δεν έχουν επηρεαστεί ουσιωδώς τα χρονοδιαγράμματα και η δρομολόγησή τους.

Σε αυτή τη βάση, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, οι υπογραφές για τα καλωδιακά τμήματα του έργου της «μεγάλης» Κρήτης αναμένονται εντός του β’ δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειοδότριες εταιρείες αναδείχθηκαν τον Νοέμβριο 2019 και είναι οι:

1. Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια (σ.σ. δυτικός πόλος) που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική. Η ίδια εταιρεία ανέλαβε και το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των οπτικών ινών.

2. Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

3. Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

Ο προϋπολογισμός για τα συνολικά 4 υποέργα που βρίσκονται προς υπογραφή ανέρχεται σε 744 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Εν αναμονή και για τους σταθμούς μετατροπής

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και αναλόγως της ταχύτητας έγκρισης της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι υπογραφές για τους converters είναι πιθανό να ακολουθήσουν με διαφορά φάσης, ακόμη και εντός του Ιουνίου.

Η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, όταν έπειτα από διεξοδικό έλεγχο των δύο τεχνικών προσφορών (από τις SIEMENS και NARI) που είχαν κατατεθεί -ο οποίος διήρκησε περισσότερο από 4 μήνες- η SIEMENS επιλέχθηκε για να προχωρήσει, κατοχυρώνοντας ουσιαστικά το έργο.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η προσφορά της NARI απορρίφθηκε, δεδομένου του επιτακτικού χαρακτήρα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, προκειμένου να ελαχιστοποιηούν οι κίνδυνοι υλοποίησης.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της διασύνδεσης στα 1,12 δισ. ευρώ. Με τις παραπάνω υπογραφές το έργο τίθεται επίσημα στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης, με ορίζοντα παράδοσης σε λειτουργία το β΄τρίμηνο του 2023, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 του ΑΔΜΗΕ

Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε την αναθεωρημένη έκδοση του Δ.Π.Α 2020-2029, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επισημοποιώντας τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας για τα έργα που θα ολοκληρώσουν τον χάρτη των μεγάλων διασυνδέσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV