Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

The Pinnacle Athens: Η μετατροπή ενός παλιού εμπορικού κέντρου, σε Aparthotel στο μέγεθος μίνι ουρανοξύστη

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αθήνα συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις, με μεγάλα brand να εισέρχονται στην εγχώρια αγορά και να αναβαθμίζουν το προς διάθεση τουριστικό προϊόν. Σε μία θερινή σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει και για την οποία οι προσδοκίες, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πέρα από το Academia of Athens που έκανε πρόσφατα πρεμιέρα, πέρα από το Athens Townhouse της Intrakat που θα εκκινήσει τη λειτουργία του προσεχώς, μεταξύ άλλων στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει ανοίξει τις πύλες του το Aparthotel «The Pinnacle Athens». Το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, στη γωνία των οδών Αιόλου 75 και Ευριπίδου.

Πρόκειται για ένα 9όροφο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση τη δεκαετία του ’70, από τον αρχιτέκτονα Βαράγκη, σε στυλ Αθηναϊκού Μοντερνισμού. Αρχικά λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως ένα από τα πρώτα και πιο εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα της εποχής, υπό την επωνυμία «Μαύρος». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μέχρι και σήμερα είναι τόσο το ύψος του, όσο και τα χιλιάδες μεταλλικά πλακίδια που καλύπτουν την όψη του, καθιστώντας το έτσι τον μοναδικό μίνι ουρανοξύστη στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να υποδεχτούμε το «Pinnacle Athens», νωρίτερα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν κάποιες σημαντικές προκλήσεις που αφορούσαν το ακίνητο. Όπως χαρακτηριστικά ήταν:

– Η έλλειψη παραθύρων στην αρχική του μορφή (σ.σ. υπήρχαν μόνο στενόμακροι φεγγίτες κατακόρυφα στις γωνίες του κτιρίου), γεγονός που εξυπηρετούσε τη χρήση του ως εμπορικού κέντρου, αλλά όχι ως καταλύματος.

– Η σχεδόν παντελής απουσία υδραυλικού συστήματος (σε ολόκληρο το κτίριο υπήρχε μόνο ένα wc).

– Η ταλαιπωρημένη από τα χρόνια εντυπωσιακή όψη του, με τα μεταλλικά πλακίδια να αποκολλώνται συχνά από τον αέρα.

Τα εμπόδια αυτά ήταν μερικά εξ’ όσων απαιτούνταν να υπερκεραστούν, προκειμένου ένα εγκαταλελειμμένο και κλειστό για αρκετά χρόνια ακίνητο, να λάβει τη μορφή που έχει σήμερα το νέο Aparthotel.

Τις διαδικασίες αναμόρφωσης και ανακατασκευής του κτιρίου ανέλαβε και διεκπεραίωσε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, Conous Constructions. Σημειώνεται, πως η Conous όχι μόνο επιμελήθηκε την αναμόρφωση του Pinnacle, αλλά ανέλαβε κιόλας κατόπιν τη διαχείριση του νέου Aparthotel, με τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη στο «πηδάλιο». Όπως, μάλιστα, αναφέρει στο bizness.gr στέλεχος της Conous: «Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν για την πραγματοποίηση του project, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την ιδέα του γιατί… ερωτευτήκαμε το κτίριο από την πρώτη κιόλας ματιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες ανακατασκευής διήρκησαν περίπου 8 μήνες, υπό την επίβλεψη του μηχανικού Στυλιανού Κωνσταντινίδη και περιλάμβαναν καταρχήν τη διάνοιξη κατακόρυφων παραθύρων (από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι σε κάθε σουίτα), έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τη θέα του Αθηναϊκού αστικού τοπίου.

Η παρέμβαση για τα νέα αυτά ανοίγματα έλαβε χώρα μετά από σχετική μελέτη αλλά και άδεια των αρμόδιων επιτροπών και εναρμονίστηκε, πλήρως, με την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Αφήνοντας αρκετό χώρο για τα πάνω από 3500 inox πλακίδια, τα οποία αφού καθαρίστηκαν επανατοποθετήθηκαν ένα προς ένα, όπως ακριβώς υπήρχαν στην αρχική κατασκευή της δεκαετίας του 70’.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ενισχύθηκε η στατικότητα του κτιρίου. Ουσιαστικά, δημιουργήθηκαν από το μηδέν νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και μονώθηκαν δάπεδα και τοιχία, για να προστατεύεται τόσο το κέλυφος του ακινήτου, όσο και οι νέες κατασκευές και διαμορφώσεις στο εσωτερικό του.

Η ομάδα που επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική και διακοσμητική μελέτη του The Pinnacle, με επικεφαλής τον δημιουργικό διευθυντή της Conous, Φραγκίσκο Παπασηφάκη, επέλεξε σκόπιμα να αποφύγει τα copy-paste δωμάτια των ξενοδοχείων, προσδίδοντας σε κάθε σουίτα ή δωμάτιο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το καθιστούσε ξεχωριστό.

Ένα από τα στοιχεία που, οπτικά, δίνουν ξεχωριστή… πινελιά στο «Pinnacle», είναι τα περισσότερα από 300 έργα τέχνης που κοσμούν τα ξύλινα πάνελ στα τοιχία της μαρμάρινης σκάλας από το ισόγειο μέχρι και τον 9ο όροφο. Επισημαίνεται, ότι το καινούργιο Aparthotel διαθέτει 22 διαμερίσματα (standard δωμάτιο, studio σουίτα, deluxe σουίτα, superior σουίτα, σουίτα corner και σουίτα ρετιρέ). Στον 8ο όροφο υπάρχει ένα ιδιαίτερο meeting room, το οποίο διατίθεται μετά από σχετική κράτηση για επαγγελματικά γεύματα και εταιρικές παρουσιάσεις, με το δικό του σαλόνι για αντίστοιχα lunch breaks.

Επιπρόσθετα, στον 9ο όροφο του κτιρίου, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το ψηλότερο στο Εμπορικό Τρίγωνο, βρίσκεται το Roof Garden του καταλύματος, με θέα που εκτείνεται από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την Πλάκα, μέχρι τον Λυκαβηττό, τον Πειραιά, τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Μεταξύ άλλων, το «The Pinnacle» διαθέτει το Maison de Curiosites, ένα πρωτότυπο κατάστημα στην είσοδό του όπου πωλούνται παλιά βιβλία, μικρές αντίκες, κοσμήματα, αρωματικά κεριά και διακοσμητικά είδη ιδιαίτερης αισθητικής. Για την ιστορία, το Aparthotel «The Pinnacle Athens» άνοιξε τις πύλες του στο τουριστικό κοινό στις 22 Απριλίου.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ξεκολλάει η επένδυση 20ετίας ύψους 100 εκατ. ευρώ στη νησίδα Αλατάς

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Λήψη από τη νησίδα Αλατάς στον Παγασητικό κόλπο

Στη φάση του οριστικού ξεμπλοκαρίσματος βρίσκεται η επένδυση ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, στη νησίδα Αλατάς στο Παγασητικό Κόλπο (Μαγνησία). Η επενδύτρια εταιρεία, η κυπριακή United Five Developments S.A, έλαβε τελικώς θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξέλιξη, που προήλθε ύστερη από σχετική εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Παρότι μιλάμε για μια εμβληματική επένδυση (το κόστος των 100 εκατ. ευρώ το αποδεικνύει), τόσο καιρό δεν καθίστατο δυνατή η ωρίμανσή της. Κι αυτό, διότι το αρχικό πλάνο της κυπριακής εταιρείας δεν μπορούσε, στην πράξη, να γίνει πραγματικότητα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr, η επένδυση πλέον μπαίνει στις ράγες. Πηγές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα το τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, αναφέρουν ότι οι Κύπριοι θα αδειοδοτηθούν για την εκκίνηση των εργασιών υλοποίησης, έχοντας μεταβάλλει το πλάνο τους. Ειδικότερα, αντί για δημιουργία πολυτελούς resort, προχωρούν στη λύση της ανέγερσης συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, προς τουριστική εκμετάλλευση.

ΤΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΘΕΛΕ ΑΡΧΙΚΑ Η ΕΠΕΝΔΥΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Όταν 21 χρόνια πριν, το 1998, οι Κύπριοι κολοσσοί μίσθωναν μέσω διαγωνισμού τη νησίδα στην Π.Ε. Μαγνησίας (πρώην κοινότητα Τρικερίου), είχαν στο μυαλό τους τη δημιουργία ενός τουριστικού «παραδείσου». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το αρχικό τους πλάνο όριζε την κατασκευή ενός πολυτελούς, προδιαγραφών 5 αστέρων καταλύματος, δυναμικότητας τουλάχιστον 750 κλινών.

Το 2014 το ΣτΕ ακύρωσε τους όρους περιβαλλοντικής μελέτης και αποφάσισε, ότι πρέπει να υπάρξει από την αρχή ένα νέο Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης. Αυτό δηλαδή που συστάθηκε τώρα, εν έτει 2019.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Εις εκ των βασικότερων λόγων που η επένδυση δεν προχωρούσε από το 1998, μέχρι σήμερα, ήταν ο εξής: Το νησί Αλατάς του Νοτίου Πηλίου, φερόταν να έχει επιφάνεια 493 στρεμμάτων. Αυτομάτως, το γεγονός αυτό απαγόρευε την πραγματοποίηση επένδυσης εκεί, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι σε επιφάνειες κάτω των 500 στρεμμάτων, δεν επιτρέπεται να υλοποιούνται επενδύσεις σαν κι αυτή της United Five.

Έπειτα όμως από πολλές προσπάθειες (μεταξύ των οποίων και του τότε Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, κ. Νίκου Φορτούνα), αποδείχθηκε ότι η επιφάνεια της γης τελικά είχε εμβαδόν 550 στρέμματα.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Σκέψεις για σύνδεση του Academia με νέο απέναντι ξενοδοχείο μέσω γέφυρας

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πολυτελές ξενοδοχείο με το brand της Marriot στην Αθήνα

Το Academia of Athens, Autograph Collection έχει κάνει την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του στο κέντρο της πρωτεύουσας, όντας μία από τις πλέον εμβληματικές ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα.

Το 5άστερο ξενοδοχείο με το brand της αμερικάνικης Marriot, επί των οδών Ακαδημίας 38 και Ομήρου γωνία, άνοιξε τις πύλες του στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. τα εγκαίνια αναμένονται στο προσεχές φθινόπωρο) και με το «καλημέρα», φάνηκε ότι αποτέλεσε πόλο τουριστικής έλξης. Μιας και από την πρώτη στιγμή, η πληρότητα του καταλύματος βρισκόταν σε υψηλά ποσοστά, σε επίπεδα άνω του 60-70%.

Ο λιβανέζικος Όμιλος Yazbeck, έχει επενδύσει σε πρώτη φάση πάνω από 7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του Academia. Για τη δημιουργία δηλαδή ενός πολυτελέστατου καταλύματος δυναμικότητας 60 δωματίων, με εστιατόρια, spa, διάφορους χώρους αναψυχής, roof bar με θέα στην Ακρόπολη κ.α. Φαίνεται, όμως, ότι ο Όμιλος από τον Λίβανο δεν προτίθεται να σταματήσει, εκεί, την επένδυσή του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα πληροφορίες του bizness.gr, αναφέρουν ότι η επενδύτρια εταιρεία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου, στο ακριβώς απέναντι ακίνητο (βλ. φωτογραφία παρακάτω). Δηλαδή στην οδό Ακαδημίας 36 και Ομήρου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του bizness.gr, υπάρχουν σκέψεις ώστε να δύο ξενοδοχεία να συνδέονται μεταξύ τους! Με την κατασκευή μίας γέφυρας που θα τα ενώνει και, αυτομάτως, θα τα συνδέει.

Σε αυτή τη φάση, η εν λόγω ιδέα παραμένει πρώιμη. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το Academia μετράει μόλις λίγους μήνες λειτουργίας. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υπάρχει στο μυαλό των επιχειρηματιών το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το οποίο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα συνιστά κάτι το πλέον πρωτοπόρο, καθώς παράδειγμα δύο όμορων ξενοδοχείων, που να συνδέονται μέσω γέφυρας, δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο στο Μαλεβίζι

Τη σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας (Π.Ε. 29), αρχικού προϋπολογισμού 668.753,53 ευρώ, υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Πρόκειται για την μελέτη που περιλαμβάνει την Πολεοδομική Ενότητα της Αμμουδάρας, με όρια από τον βορά το Κρητικό πέλαγος, από τον νότο την λ. Α. Παπανδρέου, ανατολικά τον Ξηροπόταμο στα σύνορα με τον Δήμο Ηρακλείου και δυτικά τον Αλμυρό ποταμό. Στην περιοχή υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, οικείες και επιχειρήσεις.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κτηματογραφική αποτύπωση, οι γεωλογικές έρευνες, η περιβαλλοντική και η πολεοδομική μελέτη της περιοχής, ενώ μετά και από αυτή την έγκριση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Μια ακόμη πολεοδομική μελέτη, ξεκινάει στην περιοχή μας, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή και δίνοντας λύση σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι γνωστή η σπουδαιότητα κάθε πολεοδομικής μελέτης και είμαι πραγματικά υπερήφανος που πλέον το Μαλεβίζι έχει δρομολογήσει με μια σειρά μελετών, τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δράκος Μαρής, καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα