Νίκος
Καραγιάννης

Μετά την υπογραφή για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αρχίζει και ολοκληρώνεται το παζλ των έργων που αποτελούν την πρώτη φάση του εγχειρήματος για το The Ellinikon.

Η Lamda Development στο παραλιακό μέτωπο έχει πλέον αρκετά projects που είναι σε φάση υλοποίησης και που ήδη περνώντας από την Λεωφόρο Ποσειδώνος μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα δάσος από γερανούς. Ουσιαστικά το 2025 θα είναι η χρονιά σταθμός για την μεγάλη επένδυση όπως σημειώνουν πηγές στο ypodomes.com.

Αυτό καθώς τους επόμενους 12-15 μήνες, δηλαδή από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα ενεργοποιηθούν όλες οι κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης φάσης. Το 2026 και το 2027 θα είναι οι χρονιές που σταδιακά θα βλέπουμε όλα αυτά τα κτίρια να λειτουργούν και όπως φαίνεται το βάρος χρονικά πέφτει στο παραλιακό μέτωπο, των οποίων τα περισσότερα έργα είναι σε εξέλιξη.

Στην δυτική πλευρά του παραλιακού μετώπου έχουν ξεκινήσει στο σύνολο τους τα έργα για τα Cove Residences από ΑΚΤΩΡ και Εθνοκατ. Τα κελύφη των κτιρίων είναι ευδιάκριτα σε όσους περνούν από την περιοχή. Το επόμενο διάστημα τα κτίρια θα αρχίζουν να παίρνουν το τελικό τους σχήμα. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται το 2026.

Παράλληλα προχωρώντας φαίνεται και η κατασκευή της περιοχής Marina Residences από την Orilina Properties που είναι σε φάση σκυροδετήσεων. Οι κατοικίες βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του «Ελληνικού» δίπλα από τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. To συγκρότημα αποτελείται από 20 μεζονέτες σχεδιασμένες από τον Kengo Kuma. Τα έργα Α` φάσης έχει αναλάβει η Redex που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Κοπελούζου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το εμβληματικό έργο του Riviera Tower. Όσο περνά ο καιρός ο πύργος ανυψώνεται περισσότερο και τώρα είμαστε σχεδόν στην ανάπτυξη των πρώτων 8-10 ορόφων. Το έργο έχει αναλάβει το σχήμα BOUYGUES-INTRAKAT και στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το 2026. Θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο της χώρας με 200 μέτρα ύψος και ένα από τα υψηλότερα της Μεσογείου. Προς το παρόν υπολείπεται -σε ύψος- του Πύργου Αθηνών και του Πύργου Πειραιά.

Ακόμα ένας πύργος, αυτή τη φορά πάνω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος, στην ανατολική πλευρά του ακινήτου, προχωρούν οι χωματουργικές εργασίες για το IRC, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-HARD ROCK. Εδώ είμαστε στα πρώτα στάδια της κατασκευής και η θεμελίωση και η κατασκευή του κτιρίου έπονται. Τα έργα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Τα έργα έχει υπολογιστεί ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2026.

Συνδετήριος κρίκος όλων των έργων που περιγράφησαν είναι φυσικά τα έργα υποδομής που εκτελεί η ΑΒΑΞ. Είναι από τις πρώτες εργολαβίες που ενεργοποιήθηκαν και παρότι δεν έχει το glamour των μεγάλων αναπτύξεων, είναι το έργο που θα κάνει τα πάντα να λειτουργήσουν.

Στα πλαίσια της εργολαβίας περιλαμβάνεται η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, πεζοδρομίων, δρόμων), αντιπλημμυρικά έργα μεταξύ των οποίων και η ανάδειξη του Ρέματος Τραχώνων, η εξυγίανση και δημιουργία της νέας παραλίας 1χλμ στον Άγιο Κοσμά. Κυρίαρχο έργο είναι φυσικά η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τα έργα εκτιμάται ότι θα παραδίδονται σταδιακά από το 2025.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, υπεγράφη και η σύμβαση για το Riviera Galleria. Είναι το πρώτο από τα εμπορικά κέντρα του οποίου η κατασκευή ενεργοποιείται. Το έργο που ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ είναι ένα από τα τοπόσημα της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά με την υπογραφή του Kengo Kuma. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται για τις αρχές του 2027.

Πάνω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος έχουμε δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, έργο που προχωρά μέχρι στιγμής με letter of intent από το σχήμα INTRAKAT-ΜΕΤΚΑ. Η υπογραφή της σύμβασης έπεται. Προς υπογραφή είναι και το έργο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που αναλαμβάνει η ΑΚΤΩΡ. Η ολοκλήρωση των δύο έργων τοποθετείται περί τα τέλη του 2026.

Ποια έργα είναι στην ουρά

Πέρα από τα έργα που βρίσκονται σε κατασκευή ή έχει κλειδώσει η κατασκευή τους, έχουμε και μια σειρά ακόμα από κτιριακά έργα που είναι στο pipeline και αποτελούν επίσης αντικείμενο της πρώτης φάσης των έργων.

Σημαντικότερο όλων είναι ο πόλος ανάπτυξης που περιλαμβάνει τον Πύργο Γραφείων και το Vouliagmenis Mall. Ειδικότερα για το mall έχουμε σε εξέλιξη τις μελέτες και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για την υλοποίηση της κατασκευής. Προκαταρκτικές εργασίες εκτέλεσε το σχήμα ΑΒΑΞ-RIZZANI DE ECCHER.

Το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή για το Retail Park του Ομίλου Φουρλή μέσω της θυγατρικής του Trade Estates. Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί ενώ στην παρούσα φάση είμαστε σε διαδικασία εκσκαφών. Το έργο έχει εκτιμώμενη επένδυση 75 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται για το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Η Εllinikon Park Tower, η κοινή εταιρεία Lamda (30%) και Brook Lane (Bincer 70%), θα αναπτύξουν ένα ακόμα πύργο στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στην περιοχή του Commercial Hub. Αυτή την εποχή είμαστε στην επιλογή του αρχικού αναδόχου με την πεπατημένη διαδικασία του Early Contractor Involvement. Τα κυρίως έργα θα ξεκινήσουν το 2025 και η λειτουργία προβλέπεται για το 2027.

Προ ημερών ανακοινώθηκε η συνεργασία με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου ο οποίος απέκτησε και το 2% της Lamda Development. O κ.Προκοπίου με την απόκτηση οικοπέδων 220 στρεμμάτων εντός του Ελληνικού θα προχωρήσει σε αναπτύξεις residentials, γραφεία αλλά και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με ∆ιεθνές Πρόγραμμα Σπουδών.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η γειτονιά Little Athens στο δυτικό άκρο του ακινήτου. Περιλαμβάνει 10 οικοδομικά τετράγωνα με 1.100 κατοικίες και 100 καταστήματα. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν κτιριακά συγκροτήματα με 460 κατοικίες. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες σε δύο φάσεις, όπως σχεδόν όλες οι αναπτύξεις.

Στην ανατολική πλευρά του Ελληνικού θα έχουμε την ανάπτυξη του Healthcare Park από τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών. Η ύπαρξη ολοκληρωμένων υποδομών υγείας θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρωτοβάθμια φροντίδα, τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και παροχές ευεξίας. Έχει υπογραφεί το MoU με την LD και  η υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπεται να λάβει χώρα το 3ο τρίμηνο του 2024, ενώ η λειτουργία του Healthcare Park προβλέπεται εντός του 2027. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.

Τον περασμένο Μάιο υπεγράφη μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της έμμεσης 100% θυγατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ και της εταιρείας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΕ (Costeas-Geitonas School «CGS»), σύμφωνα με την οποία το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος CGS at the Ellinikon πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά έχουμε επίσης την ανάπτυξη των δύο πεντάστερων ξενοδοχείων από την TEMES. Η εταιρεία Belt Riviera θα αναπτύξει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 160 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς. Θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 17 επώνυμων πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences).

Η Malt Riviera θα αναπτύξει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τη Μαρίνα Αγ. Κοσμά. Οι δύο εταιρείες αποτελούνται από τις ΤΕΜΕΣ (70%) και Ελληνικό ΜΑΕ (30%, θυγατρική της LD). Για τα δύο έργα αναμένονται οι αποφάσεις για την εκκίνηση της υλοποίησης των δύο εμβληματικών ξενοδοχείων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV