Νίκος
Καραγιάννης

Σε πιο ώριμη φάση περνούν τα έργα πρώτης φάσης στο Ελληνικό. Σε δημοσιογραφική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές στις εγκαταστάσεις του experience center έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που τρέχουν αυτή την περίοδο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου μίλησε και για τα κατασκευαστικά έργα για τα οποία κάποια έχουν προχωρήσει αρκετά και κάποια άλλα πρόκειται να ξεκινήσουν το 2025. Παράλληλα έκρουσε και τον κώδωνα για το κυκλοφοριακό στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή τα έργα τρέχουν με σημαντικούς ρυθμούς. Στόχος είναι να λειτουργήσει το παραλιακό τμήμα το 2027 με όλα τα εμβληματικά projects που τρέχουν εκεί.

Το Riviera Tower σήμερα έχει φτάσει στον 13ο όροφο και στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025 να έχει περίπου 25 ορόφους. Παράλληλα θα ξεκινήσει περίπου την ίδια περίοδο και η κάλυψη του Πύργου με τους υαλοπίνακες σταδιακά για τους πρώτους 20 ορόφους. Στόχος είναι να έχει “ντυθεί” όλο το κτίριο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η παράδοση του στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων εκτιμάται προς το τέλος του 2026 καθώς παρουσιάζεται μια καθυστέρηση 6-9 μήνες που την απέδωσε στα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον κατασκευαστικό κλάδο. Όπως είπε γίνεται προσπάθεια το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2026 καθώς μετά θα τρέχουν και ρήτρες.

Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος σήμερα είναι περίπου στο 80% καθώς έχει σχηματιστεί πλήρως η σήραγγα. Όπως είπε ο κ.Αθανασίου η λειτουργίας της προβλέπεται για τις αρχές του 2026, ωστόσο όπως είπε, πρόκειται για έργο που θα παραδοθεί στο Δημόσιο και θα πρέπει να πιστοποιηθεί η σήραγγα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και να βρεθεί και κάποιος operator για να την λειτουργήσει.

Σχετικά με το τελευταίο, όπως ανέφεραν στελέχη της Lamda θα μπορούσε να γίνει από κάποιον operator αυτοκινητόδρομου όπως η Αττική Οδός ή η Ολυμπία Οδός. Ωστόσο η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει από τον φορέα διαχείρισης της Λεωφόρου Ποσειδώνος που στην προκειμένη περίπτωση όπως είπαν είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ.Αθανασίου επίσης μίλησε για δυσκολίες με την σύνδεση των δικτύων με τους αντίστοιχους οργανισμούς καθώς έχουν σημειωθεί κάποιες καθυστερήσεις για τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ όπως είπε έχουν τύχει αρκετές φορές κατά την διάρκεια των εκσκαφών να πέσουν πάνω σε αγωγούς ή δίκτυα τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα από τις υπηρεσίες των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Παράλληλα εξέθεσε τον προβληματισμό του για το κυκλοφοριακό στην περιοχή καθώς όταν τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του Ελληνικού σταδιακά μέχρι το 2027 θα υπάρχει σημαντικός φόρτος στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου η Lamda Development μέσα από μνημόνιο που είχε υπογράψει με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, προχώρησε σε εκπόνηση μελετών (οι οποίες όπως ανέφερε είχαν κόστος κάποιων εκατομμυρίων) τόσο για την Σήραγγα Ηλιούπολης όσο και για την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Οι μελέτες όπως είπε έχουν παραδοθεί στο υπουργείο και αναμένουν πλέον από το Δημόσιο.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως έργο που θα μπορούσε να διευκολύνει το κυκλοφοριακό και το έργο επέκτασης του μετρό προς τη Γλυφάδα “κάτι που το θέλει και ο δήμαρχος και ο κόσμος της περιοχής” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το The Ellinikon Mall αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η εκσκαφή και γίνεται ριζικός ανασχεδιασμός του project για να μειωθεί το κόστος που είχε εκτιναχθεί. Τις μελέτες τις έχει αναλάβει η γαλλική Bouygues η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε ανάλογα έργα και επίσης συμμετέχει με την Aktor στον Riviera Tower.

“Εξετάζουμε τους πιθανούς εργολάβους για το έργο, έχουμε μια συνεργασία με τη Bouygues για τον βέλτιστο ανασχεδιασμό που προχωράει, μια άσκηση που θα τελειώσει ως το τέλος του 2024, παράλληλα εντός διμήνου θα εξετάσουμε ποιοι μπορούν να αναλάβουν το έργο. Πάντως μεταξύ τους και ελληνικοί όμιλοι με εμπειρία στα Malls, έτσι κι αλλιώς τα Malls μας τα έχουμε κατασκευάσει με Έλληνες. Χαρτογράφησα λίγο την κατάσταση, έχουμε από τη μία τη Bouygues, και από την άλλη υπάρχουν ελληνικοί όμιλοι και πιθανώς ένας ξένος, που φτιάχνει μια 5άδα-6άδα παικτών, πιστεύω θα έχουμε καταλήξει ως τον Μάρτιο” είπε ο κ.Αθανασίου.

Μέσα στο 2025 θα έχουμε όμως και την παράδοση των Αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς τα έργα από το σχήμα AKTOR-METKA τρέχουν. Παράλληλα προχωρούν και τα πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στο Ρέμα Τραχώνων το οποίο με τα έργα έχει τριπλάσια αντιπλημμυρική ικανότητα ενώ το ίδιο γίνεται και το Ρέμα Ευρυάλης από την πλευρά της Γλυφάδας, ρέμα το οποίο ήταν μπαζωμένο.

Τα αντιπλημμυρικά του Ελληνικού ουσιαστικά θα λειτουργούν ως αντιπλημμυρική ασπίδα για τα νότια προάστια καθώς θα υπάρχει πλέον μεγάλη παροχετευτική ικανότητα και ειδικά για τις περιοχές του Αλίμου, του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας.

Η συμφωνία με τον Όμιλο Φουρλή επισημοποιήθηκε και τα πρώτα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025 με ορίζοντα. Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινωθεί η συνεργασία με πανεπιστήμιο το οποίο θα κατασκευαστεί δίπλα από τα σχολεία του Κώστα Γείτονα στο δυτικό μέρος του Ελληνικού.

Στο κομμάτι των έργων που τρέχει η εταιρεία και αντιστοιχούν σε έναν αρχικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ που οδεύει προς  1,7 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών, αυτές θα είναι έτοιμες προς το τέλος του 2026.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV