Connect with us

Προαστιακός Πάτρας

Θάνος Βούρδας: Δεν πρόκειται να καταργηθεί ο Προαστιακός Πάτρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχολιάζοντας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών,Θάνος Βούρδας, την πληροφορία περί διακοπής στην Πάτρα του Προαστιακού, ανέφερε πως “πρόκειται για δηλώσεις αναρμόδιων που απλά γίνονται για εντυπώσεις και έκφραση άγχους ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας.

Ας μην βιάζονται κάποιοι, γιατί απλά θα τους μείνει η λάσπη” είπε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών τονίζοντας πως τις επόμενες μέρες θα συνομιλήσει και με εκπροσώπους του τοπικού Τύπου για το θέμα για να ξεκαθαρίσει η πραγματικότητα.

image_print

Προαστιακός Πάτρας

Νέα εποχή για τον Προαστιακό Πάτρας με την επέκταση στην Κάτω Αχαϊα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Railbus της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νέα εποχή για τον Προαστιακό Πάτρας καθώς και επίσημα, το δρομολόγιο της επέκτασης της γραμμής από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα, πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Προς το παρόν, τα καθημερινά δρομολόγια είναι σε πρώτη φάση πέντε και θα εξεταστεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανάλογα και με τη ζήτηση που θα έχει η περαιτέρω πύκνωση του.

Η επέκταση του Προαστιακού μέχρι την Κάτω Αχαϊα ήταν ένα βασικό αίτημα των φορέων εδώ και χρόνια και έγινε εφικτό χάρη στο διπλό έργο ανάταξης της γραμμής και εγκατάστασης ΑΣΙΔ (αυτόματες μπάρες) με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Αναμφισβήτητα αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την πόλη και το δήμο μας! Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ασφαλές συγκοινωνιακό μέσο με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες για ολόκληρη την περιοχή!

Το γεγονός ότι φέρνει την περιοχή μας πιο κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι η Πάτρα από μόνο του δεν αρκεί, μπορεί να αποτελέσει ευχή αλλά και κατάρα! Για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιήσουμε τις θετικές πρέπει να αλλάξουμε την πόλη και τον δήμο μας! Πρέπει να γίνουμε ελκτικός τρόπος προορισμού για την Πάτρα και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα μας ως Πόλη και ως Δήμος συνολικά!

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το λόγους που θα φέρουν κόσμο στην Αχαγιά και στη Δυτική Αχαΐα! Να συνδέσουμε τον προαστιακό με τις θάλασσες μας, το αεροδρόμιο και το Λάππα καλογριά! Να ομορφύνουμε τη πόλη της Κάτω Αχαΐας, καθιστώντας την καθαρή, λειτουργική και ανθρώπινη! Να δημιουργήσουμε συνθήκες ευχάριστης διαμονής και παραμονής στην πόλη μας και στην περιοχή!

Αυτά είναι τα διλήμματα και οι μεγάλες προκλήσεις που προκύπτουν με την έλευση του προαστιακού στον Δήμο μας και όχι τα παρωχημένα καλωσορίσματα, οι ξεπερασμένες αντιλήψεις «κατόπιν ενεργειών μου» και οι φωτογραφίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής που για πέντε χρόνια και ενώ γνώριζε την έλευση του τρένου «αγρόν ηγόραζε».

Ως δημοτική αρχή χαιρετίζουμε την έλευση του τρένου στο δήμο μας και με σκέψη, οργάνωση και ενέργειες θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αποτελέσει ευλογία για τον τόπο μας”!

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Προαστιακός Πάτρας: Ξεκινούν τα νέα δρομολόγια από και προς την Κάτω Αχαΐα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προαστιακός Πάτρας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας των νέων δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από και προς την Κ. Αχαΐα, από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.

Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πιστή στις δεσμεύσεις της για ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, εφαρμόζει ειδική τιμολογιακή πολιτική γνωριμίας, από την έναρξη της υπηρεσίας στην Κάτω Αχαΐα και για το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την εξοικείωση των κατοίκων που θα επιλέξουν τον Προαστιακό για τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, οποιαδήποτε μετακίνηση των επιβατών εντός μίας, δύο ή τριών ζωνών, στην ίδια πάντα κατεύθυνση, γίνεται με ένα μόνο εισιτήριο (1,40 € κανονική τιμή, 1€ με έκπτωση).
Οι ζώνες είναι:
Α ζώνη: Άγιος Βασίλειος-Άγιος Ανδρέας
Β ζώνη: Πάτρα/Άγιος Ανδρέας-Τσουκαλέικα
Γ ζώνη: Τσουκαλέικα-Κάτω Αχαΐα
Εξαιρετικά, για το τριήμερο 29/2-2/3, δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα πρωινά δρομολόγια (11350/11351), ενώ προστίθεται ένα δρομολόγιο ανά κατεύθυνση, στις 16:37 – αναχώρηση από Πάτρα, και 17:41 αναχώρηση από Κ. Αχαΐα.
Υπενθυμίζεται ότι τα τακτικά δρομολόγια είναι τα εξής:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης εισιτηρίων καθώς και για τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr .

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Πάτρας

Προαστιακός Πάτρας: Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την επέκταση προς Κάτω Αχαγιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας, έφτασε η ώρα για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια του δημοφιλούς μέσου.

Μοναδική εκκρεμότητα που είχε απομείνει μέχρι και εχθές ήταν η σύνδεση του ρεύματος στα εκδοτήρια του νέου τερματικού του Προαστιακού στην Κάτω Αχαγιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει η επέκταση, είναι να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του εκδοτηρίου στην Κάτω Αχαγιά. Αυτά αφορούν πέρα από την ηλεκτροδότηση, την σύνδεση με το διαδίκτυο, και γενικότερα θέματα καθαριότητας και ευπρεπούς εμφάνισης του σταθμού. Ερώτημα παραμένει αν αυτά μπορούν να επιλυθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του μέσου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στο δίκτυο του Προαστιακού Πάτρας προστίθενται 20,8χλμ μετρικής γραμμής, τριπλασιάζοντας το μήκος της γραμμής η οποία μέχρι και σήμερα διαθέτει 12,1χλμ. μονής μετρικής γραμμής. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το δίκτυο θα διαθέτει πλέον 32,9χλμ (για να δώσουμε μία σύγκριση, η γραμμή πλέον θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη γραμμή Μετρό 1 της Αθήνας, Πειραιάς-Κηφισιά).

Αυτή η αύξηση μπορεί να σημαίνει την ποσοτική αναβάθμιση του Προαστιακού αλλά θα χρειαστεί να γίνει και ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες κοινού, εμφάνισης και λειτουργίας.

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΡΙΟ;

Άλλες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον έχει γίνει η σύνδεση του ρεύματος στο σταθμό της Κάτω Αχαγιάς, τότε στις 13 Φεβρουαρίου μπορεί να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του Προαστιακού.

Τα δρομολόγια θα έχουν διάρκεια 30 λεπτών και τα τρένα θα αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι και 90χλμ/ώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα καθημερινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι πέντε:

Η πρώτη αμαξοστοιχία (11530) θα αναχωρεί στις 6:37 το πρωί, από τον Σταθμό του ΟΣΕ στην Τριών Συμμάχων, με σχεδιασμό να φτάσει στην Κάτω Αχαΐα στις 7.15 π.μ.  Ταυτόχρονα η αμαξοστοιχία 11351 θα αναχωρεί στις 7.41 από Κάτω Αχαΐα, με στόχο να βρίσκεται στις 7:41 π.μ. στην Πάτρα.

Πιο αναλυτικά, οι αμαξοστοιχίες 11350 και 11359 θα έχουν αναχωρήσεις από Πάτρα κάθε ζυγή ώρα, από 06:37 π.μ. μέχρι 2:37 μ.μ. και από Κάτω Αχαΐα κάθε περιττή ώρα, από 7:41 π.μ. μέχρι 3:41 μ.μ.

Από τον Σταθμό του Αγίου Ανδρέα το τρένο θα αναχωρεί κάθε ζυγή ώρα, από 6:41 π.μ. έως και 2.41 μ.μ. το 5ο και τελευταίο δρομολόγιο και από τις Ιτιές από 6:50 π.μ., έως 2:50.

Στα Βραχναίικα που είναι και το μέσον την διαδρομής, το τρένο από Πάτρα θα φτάνει το πρωί από ώρα 7:02 π.μ. και ανά περιττή ώρα, έως και τις 13:02 το μεσημέρι. Στον Αλισσό θα φτάνει στις 7:12 π.μ. έως και τις 13.12 το μεσημέρι το 5ο δρομολόγιο, ανά περιττή ώρα.

Το τρένο από Κάτω Αχαΐα θα φτάνει,
-στα Βραχναίικα ώρα 7:55 π.μ. έως και τις 13:55 το 5ο δρομολόγιο,
-στις Ιτιές από ώρα 8:07 πμ. έως 14:07 ανά ζυγή ώρα και
-στην οδό Ανθείας από 8:11 πμ. έως 14.11 το μεσημέρι

Αξίζει να θυμήσουμε πως η έναρξη λειτουργίας του Προαστιακού Πάτρας πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010 και σταδιακά εξελίχθηκε στο πιο πετυχημένο μέσο στην Ελλάδα (αναλογικά). Σήμερα, το χρησιμοποιούν περίπου 7.000 επιβάτες σε εβδομαδιαία βάση.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα