Το παρών στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που διεξήχθει πριν από λίγες ημέρες,; έδωσε και ο κύριος –Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer of LAMDA Development . Ο κύριος Γαβριηλίδης αποτέλεσε μέρος του πάνελ με θέμα , “Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις, και τόνισε τα εξής : “Είμαστε αρκετά φιλόδοξοι για το ελληνικό. , θέλουμε πραγματικά να γίνει το ελληνικό ένα παγκόσμιο παράδειγμα έξυπνης πόλης. Να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο έξυπνες γειτονιές του κόσμου , είτε αυτές είναι στη Σεούλ , είτε είναι στην Καλιφόρνια, είτε είναι οπουδήποτε”

“Οι υποδομές και όλα τα συστήματα που θέλουμε να τοποθετήσουμε εκεί προφανώς θα πρέπει να βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζομένων. Έχουμε την τύχη σε αντίθεση με άλλους δημάρχους των υπολοίπων πόλεων να έχουμε ένα δίκτυο υποδομών από το μηδέν. Από την αρχή”.

Στο Ελληνικό όλο το δίκτυο ηλεκτρισμού θα είναι υπόγειο, όλο το δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης όλοι οι δρόμοι, ο ηλεκτροφωτισμός θα είναι καινούργια. Άρα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το εξοπλίσουμε με όλες τις έξυπνες υποδομές. Αυτό έχει μεγάλο κόστος αλλά είναι και τύχη για να το κάνουμε σωστά”.

“Πάμε να δούμε όμως τι σημαίνει έξυπνη πολύ για έναν κάτοικο του ελληνικού. Ας φανταστούμε ότι κάποιος έχει ένα διαμέρισμα στο πενηντάμετρο κτίριο μπροστά στο πάρκο, είναι καθημερινή, ξυπνάει το πρωί και θέλει να κάνει τη γυμναστική του. Θα υπάρχει μία εφαρμογή για όλους τους κατοίκους που θα μπαίνει κάποιος να κλείσει για κολύμβηση στην πισίνα στο αθλητικό πάρκο που θα απέχει 10 λεπτά από το σπίτι του, θα του έρχεται μία ειδοποίηση που θα λέει ότι οι συνθήκες στην παραλία του Ελληνικού είναι ιδανικές για κολύμβηση. Πως θα επιτευχθεί; Μέσω αισθητήρων που θα επικοινωνούν με ένα κεντρικό σύστημα και θα έχει πρόσβαση ο πολίτης. Άρα αντί να πάει στην πισίνα θα επιλέξει να πάει στη θάλασσα”.

“Θα βγαίνει από το σπίτι του και μπροστά θα βλέπει την κολώνα ηλεκτροφωτισμού η οποία δεν δούλευε χθες το βράδυ. Αλλά τώρα υπάρχει ένα συνεργείο που την φτιάχνει. Πως γίνεται να είναι τόσο γρήγορο αυτό; Προφανώς επειδή υπάρχει επικοινωνία δίνεται το σήμα στο σύστημα και κατευθείαν γνωρίζει κάποιος ότι εκεί υπάρχει βλάβη”.

“Και όλο αυτό το σύστημα του οδοφωτισμού αν λέμε ότι είναι έξυπνο θα προσαρμόζει τη φωτεινότητα του όχι μόνο στο ποσό φωτεινή είναι η ημέρα αλλά και στο πόση κίνηση υπάρχει. Με αυτά εξασφαλίζουμε ασφάλεια με πολύ μικρότερη ενέργεια”.

“Επίσης όσο πλησιάζει στην παραλία, με το ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο θα είναι από το pool ι στο ελληνικό, βλέπει ένα απορριμματοφόρο να αδειάζει τον κάδο της γειτονιάς. Τον έξυπνο κάδο. Και αναρωτιέται που ήταν ο κάδος τις προηγούμενες ημέρες που πήγαινε για τρέξιμο και δεν τον είδε. Δεν ήταν εκεί γιατί ο κάδος δεν ήταν γεμάτος. Θα υπάρχουν αισθητήρες που θα λένε εάν είναι γεμάτος ο κάδος ή όχι και θα μπορούν να μετράνε και τις οσμές ως έναν βαθμό και τότε το σύστημα θα στέλνει το απορριμματοφόρο να αδειάζει τον κάδο όταν πραγματικά χρειάζεται. Έτσι εξοικονομεί, γιατί δεν υπάρχει περιττή κίνηση και υπάρχει κατανάλωση λιγότερης ενέργειας”.

“Την ώρα που θα πηγαίνει στο γραφείο, βλέπει να φτιάχνουν κάτι στο σύστημα της άρδευσης. Τι φτιάχνουν; Υπήρχε μία διαρροή, πως την ξέρουν; Την ξέρουν γιατί υπάρχουν μετρητές. Το σύστημα άρδευσης του Ελληνικού θα χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο υλικό από βιολογικό καθαρισμό που θα παίρνει όλο το νερό των αποχετεύσεων και θα το καθαρίζει με χρήση άρδευσης για όλο το μητροπολιτικό πάρκο”.

“Την ώρα που θα δουλεύει στο γραφείο του, έρχεται μία ειδοποίηση που λέει ότι έχει χαλάσει η μπαταρία αποθήκευσης που έχει βάλει στο πάρκινγκ , η οποία υποτίθεται ότι αποθηκεύει την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό του που έχει στη στέγη του όταν δεν την χρησιμοποιεί. Η ενέργεια δεν ξοδεύεται, δεν πάει στο σύστημα αλλά αποθηκεύεται εκεί. Μπαίνει πάλι σε μία εφαρμογή και καλεί έναν τεχνικό να έρθει να φτιάξει την μπαταρία του”.

“Με την ίδια εφαρμογή θα μπορεί να καλέσει έναν σεφ να μαγειρέψει το βράδυ στο σπίτι του, ή να βρει μία μπεϊμπισίτερ από τις διαπιστευμένες που θα υπάρχουν στο σύστημα, να καλέσει έναν ηλεκτρολόγο, να κλείσει τένις, η οτιδήποτε άλλο”.

“Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, θα μπορεί να μπαίνει στην εφαρμογή να βλέπει όλη την κατανάλωση που έχει κάνει είτε σε νερό είτε σε ρεύμα. Και μάλιστα θα προτείνει η εφαρμογή τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων”.

“Δεν σταματούν αυτά. Όπως είναι για τον κάτοικο θα είναι προφανώς και για τον επισκέπτη. Όλα αυτά που περιγράφω είναι έργα που θα γίνουν την πρώτη πενταετία”.

“Τελειώνουμε τώρα το technology master plan και το επιχειρηματικό μας σχέδιο πάνω στα smart cities. Και επειδή αυτό είναι ένα καινούργιο επενδυτικού αντικείμενο για την εταιρεία, μετά το καλοκαίρι θα μιλήσουμε με την αγορά, θα κάνουμε διαδικασίες, να βρούμε στρατηγικούς εταίρους, κανονικούς εργολάβους ή προμηθευτές για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το Ελληνικό δεν είναι έργο της Lamda, είναι ένα έργο όλων και θέλουμε να έρθουν και ελληνικές και ξένες εταιρείες να δώσουν όλη την τεχνογνωσία τους για να γίνει πραγματικά τέλειο. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και τις επιδιώκουμε”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας