Η πλήρης τουριστική αξιοποίηση και η δημιουργία ενός αναπτυξιακού πόλου που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία, αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Πείρου–Παραπείρου, που ουσιαστικά δημιουργεί την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου.
«Θέλουμε να αναδείξουμε το φυσικό τοπίο της παραλίμνιας περιοχή του φράγματος, να αξιοποιήσουμε το έργο αυτό, το οποίο εκτός από τα γνωστά οφέλη, όπως είναι η επίλυση του σοβαρού προβλήματος ύδρευσης της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. και των οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας, μπορεί να συντελέσει επιπλέον στην ανάδειξη της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας και τόνωση της μειονεκτικής τοπικής οικονομίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εγκρίθηκε η αναπτυξιακή πρόταση για την μελέτη ιδεών σχετικά με την στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής ιδιαίτερης σημασίας (Πείρου-Παραπείρου), το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Όταν ολοκληρωθούν οι μελετητικές διαδικασίες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει σε ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς για να γίνει πλέον αυτό το όραμα πράξη.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη, δεδομένων και των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή».
Η έμφαση στην ανάπτυξη μορφών τουρισμού σε αυτήν την περιοχή είναι όχι μόνο σκόπιμη, αλλά και απαραίτητη για τη στήριξη της φθίνουσας οικονομίας, ενώ η προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού μπορεί, σε συνδυασμό με τις λοιπές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Περιφέρειά μας, να ενταχθεί σε μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση που θα προσελκύει επισκέπτες διαφορετικών ενδιαφερόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ενδεικτικά μπορούν να δημιουργηθούν:
– Η καθιέρωση των τοπικών δικτύων, διαδρομών–μονοπατιών με φυσιολατρική διάσταση,
– Η οργάνωση της περιοχής για ήπιες δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, σκοποβολή, υδροποδηλασία, κ.α.),
– Η δημιουργία χώρων αναψυχής, με ελαφριές κατασκευές, για ξεκούραση και αναψυχή,
– Η δημιουργία και λειτουργία κατασκηνώσεων κατά τους θερινούς μήνες, κ.λπ.
Η ανάπτυξη της περιοχής θα έχει αειφορικό χαρακτήρα με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας, τα όρια που πρέπει να τεθούν και όλες τις προστατευτικές διατάξεις για δάση, αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, να μηδενιστούν οι αρνητικές επιδράσεις μιας τέτοιας ανάπτυξης (στο φυσικό τοπίο, σε χλωρίδα–πανίδα, κ.λπ.).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV