Ενα ακόμη βήμα στο μακρύ δρόμο για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med συνιστά η τετραμερής συνάντηση που θα λάβει χώρα αύριο στην Ρώμη, με παρουσία από ελληνικής πλευράς του Γ.Γ. Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου. Αφορά στην προετοιμασία της επόμενης Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου. Αύριο πάντως θα υπάρξει υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο οποίο θα βάλουν την υπογραφή τους Έλληνες, Ιταλοί, Κύπριοι και Ισραηλινοί, δείγμα της δέσμευσής της για την στήριξη προς το έργο, ύψους 6,2 δισ ευρώ.
Είχε προηγηθεί στις 15 Ιουνίου η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου και Ισράηλ, για την αναγνώριση της σημασίας προόδου των προκαταρκτικών τεχνικοοικονομικών μελετών στον σχεδιασμό του EastMed. Η διακήρυξη είχε υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Ισραηλινό Γιουβάλ Στάνιτς, στο πλαίσιο των εργασιών της τριμερούς συνάντησης κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Της συνάντησης δηλαδή όπου οι τρεις ηγέτες, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, Α.Τσίπρας, Α.Αναστασιάδης, και Μπ.Νετανιάχου, δεσμεύθηκαν να προωθήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη, η υπογραφή της διακυβερνητικής συνεργασίας θα γίνει με τη συνδρομή και της Ιταλίας και θα αποτελέσει, ένα αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου, που εφόσον κατασκευασθεί, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο αγωγό παγκοσμίως.
Ο αγωγός θα διέρχεται υποθαλάσσια σε μήκος 1.900 χλμ. και σε βάθος έως και 3 χιλιομέτρων, προκειμένου να μεταφέρει περί τα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το έργο με τη ιδιότητα τόσο του στρατηγικού διαμετακομιστικού κόμβου, όσο και της δυνητικής χώρας παραγωγού φυσικού αερίου από μελλοντικές ανακαλύψεις.
Η τριμερής της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο αποτέλεσε για τον East Med ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι τρείς χώρες αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την συνεργασία τους και να μεταφέρουν τις όποιες διεργασίες, από τεχνικό και υπουργικό σε πολιτικό επίπεδο. Μια εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί το πράσινο φως ώστε Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία να θέσουν την βάση υλοποίησης του έργου, η οποία είναι η διακυβερνητική συνεργασία.
Ενα ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου πρόκειται να αποτελέσει η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας, με την συνδρομή και της Ιταλίας, σε 4μερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς τα τέλη του 2017.
Στόχος του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι να αποτελέσει έναν από τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το έργο στηρίζει η Ευρωπαική Επιτροπή καθώς βλέπει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, προκειμένου να αντισταθμίσει την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πηγή: energypress.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας