Βαγγέλης
Θάνος

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που σχεδιάζεται στο νομό Μαγνησίας. Το έργο εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ σηματοδοτώντας την έναρξη όλων των εξελίξεων και διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί η κατασκευή. Η Μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την χώρα. Η περάτωση της μονάδας θα προσθέσει άλλο ένα όπλο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο στη διαχείριση των απορριμμάτων , με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον .

Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ (39 εκατ. χωρίς ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αναθέτουσα αρχή είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.).

Ως ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την κατασκευή της μονάδας ορίζεται η 25/04/2022 , ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος οι περάτωση του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023 .

Βάσει εμπειρίας ο διαγωνισμός για τη μονάδα θα πάει για το 2022 καθώς εκτιμάται πως είναι δύσκολο να προλάβει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους , δεδομένου πως υπολείπονται λιγότερες από 40 ημέρες για το τέλος του.

Σύμφωνα με τα σχέδια, από τη νέα ΜΕΑ  Μαγνησίας θα προκύπτουν τρία βασικά ρεύματα: Ανακυκλώσιμα υλικά, Δευτερογενές καύσιμο (Solid Recovered Fuel, SRF) και Υπόλειμμα διεργασίας.

Στόχος  είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, διαχωρισμένο μέσω προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, θα υφίσταται αερόβια επεξεργασία (κομποστοποίηση) με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας συνολικής δυναμικότητας περίπου 66.000 τόνου ανά έτος.
Πιο συγκεκριμένα:

-50.592 τ/έτος υπολειμματικών συμμείκτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και

-15.200 τ/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Η νέα μονάδα θα εξυπηρετεί τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, πλην των νησιωτικών Δήμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αλμυρού, Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου.

Η εγκατάσταση της μονάδας θα γίνει σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός του γηπέδου του ΧΥΤ Βόλου στη θέση Κακκαβάς της Δ.Ε. Αισωνίας Δήμου Βόλου.

Ο σχεδιασμός της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων έχει ως στόχο:

α. Τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών.
β. Την παραγωγή κόμποστ (compost) υψηλής ποιότητας.
γ. Την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου (SRF) ώστε να επιτυγχάνεται η εμπορική διάθεσή του.
δ. Την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται στον παρακείμενο ΧΥΤΥ.

Εγκαταστάσεις μονάδας

Τα έργα για τις εγκαταστάσεις της μονάδας περιλαμβάνουν την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΑ) υπολειμματικών συμμείκτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών που απαρτίζεται από δύο κύρια διακριτά τμήματα:
-Τη Μονάδα Επεξεργασίας των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) και
-Τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών όπου θα εισέρχονται και θα επεξεργάζονται τα Αστικά οργανικά απόβλητα από προγράμματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ).

Τέλος το σχέδιο για την υλοποίηση και λειτουργία της δομής περιλαμβάνει και τις Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση του έργου. Πιο συγκεκριμένα στην παροχή των απαραίτητων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια υλοποίησης και δοκιμαστικής λειτουργίας της ΜΕΑ, υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητες και λόγω του εξειδικευμένου χαρακτήρα του έργου.

ΜΕΑ Τρικάλων

Να υπενθυμίσουμε πως στη Θεσσαλία βρίσκεται σε τροχιά κατασκευής και άλλη μια ΜΕΑ, ο λόγος για τη μονάδα στα Τρίκαλα. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η αποσφράγιση των φακέλων και προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία “Μεσόγειος”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV