Βαγγέλης
Θάνος

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι κινείται η CERO Generation σε επίπεδο αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία ξεκίνησε να κάνει πράξη τα σχέδια της που προβλέπουν μονάδες πράσινης ενέργειας ισχύος 3GW.

Όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να υλοποιήσει μερικά από το μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πρότζεκτ που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Τέτοια έργα  θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς της “πράσινης” εποχής.

Το περασμένο καλοκαίρι η συγγενική του ενεργειακού κολοσσού Macquarie, εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού 100 MW στο Δήμο Δράμας.

Ωστόσο οι κινήσεις που ακολουθούν ξεπερνούν κατά πολύ το έργο με το οποίο η εταιρεία έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες η CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμες υποδομές φωτοβολταϊκών.

Πρόκειται κυριολεκτικά για τέσσερα κολοσσιαία έργα με την συνολική ισχύ τους να αγγίζει τα 1.062 MW. Η CERO δρομολογεί  έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα που αγγίζουν τα 3GW και φαίνεται πως έχει ξεκινήσει το ξεδίπλωμα των σχεδίων.

Το πιο ενθαρρυντικό γεγονός είναι πως τα έργα συγκεντρώνουν πάρα πολλές πιθανότητες ώστε να τερματίσουν τη διαδρομή, με δεδομένο το προφίλ της εταιρείας και τη δράση της στον ενεργειακό τομέα.

Τα πρότζεκτ

Η ταυτότητα των έργων για τα οποία η CERO εξασφάλισε βεβαίωση από τη ΡΑΕ έχει ως εξής.

-σταθμό φωτοβολταϊκών μέγιστης ισχύος παραγωγής 369.9 MW στη θέση Δρίστελο, των Δήμων Δομοκου και Στυλίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-σταθμό φωτοβολταϊκών μέγιστης ισχύος παραγωγής 269.2 MW στη θέση Λιτόχωρο, του Δήμου Δίου – Ολύμπου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-σταθμό φωτοβολταϊκών μέγιστης ισχύος παραγωγής 269.2 MW στη θέση Δράμα 4, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-σταθμό φωτοβολταϊκών μέγιστης ισχύος παραγωγής 153.8 MW στη θέση Δράμα 1, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Υποδομές αιολικών

Όπως είχε γράψει πριν από λίγο καιρό το ypodomes.com, η CERO δεν περιορίζεται στα φωτοβολταϊκά καθώς κάνει σχέδια και για αιολικά πάρκα. Η εταιρεία έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ βεβαιώσεις για τρία αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στις θέσεις Γεράνια 1, 2 και 3 αντίστοιχα. Η ισχύς των τριών πάρκων είναι 144 – 138 – 132 MW.

Το “Project Delfini”

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η εταιρεία έβαλε μπρος την κατασκευή του πρώτου της έργου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, με κωδικό όνομα “Project Delfini”, ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης του Δήμου Δράμας.

Σύμφωνα με το αρχικό  χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο από την εκκίνηση τους, γεγονός που σημαίνει πως το καλοκαίρι του 2023 η μονάδα θα είναι έτοιμη. Ο προϋπολογισμός του μεγάλου έργου θα αγγίξει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Το “Project Delfini” είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (γνωστό και ως ΡΡΑ -Purchase Power Agreement). Αυτό σημαίνει πως παρέχεται η βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και θα προσφέρει στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

Επιπροσθέτως, όταν ολοκληρωθεί θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Την κατασκευή του πάρκου για λογαριασμό της Cero Generation, έχει αναλάβει η κοινοπραξία Ameresco Energy Hellas S.A. – Sunel Group. Ενώ ήδη έχει οριστικοποιηθεί η δεκαετή συμφωνία με την ελβετική εταιρεία Axpo, που σηματοδοτεί την παρουσία της στην ελληνική αγορά. H Axpo θα “αγοράζει” την παραγόμενη ενέργεια από το πάρκο και θα την πουλάει στους τελικούς καταναλωτές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV