Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι «μνηστήρες» για τους Σταθμούς Μετατροπής της «μεγάλης» Κρήτης

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες πόντισης καλωδίων 400 kV στο Ρίο-Αντίρριο

Ολοένα και πιο κοντά στην έναρξη της κατασκευαστικής φάσης βρίσκεται το μεγάλο ενεργειακό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, συνολικού μήκους περίπου 380 χλμ.  με φορέα υλοποίησης την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection.

Σύμφωνα με πηγές της Αριάδνη Interconnection, η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 ενώ η αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Όπως προκύπτει, στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERAL ELECTRIC-NARI.

Το έργο κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής

Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε και η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς ενώ το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση που θα οδηγήσει στην ανάδειξη αναδόχου στις αρχές του τρέχοντος μήνα, έλαβαν οι εξής εταιρείες:

1. Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans (Προϋπολογισμός τμήματος: 255 εκατ. ευρώ)

2. Οι παραπάνω εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο. (Προϋπολογισμός τμήματος: 225 εκατ. ευρώ)

3. Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια. (Προϋπολογισμός τμήματος: 115 εκατ. ευρώ)

4. Για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η εταιρεία Prysmian. (Προϋπολογισμός τμήματος: 20 εκατ. ευρώ)

Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας (μέσω Πελοποννήσου και τώρα μέσω Αττικής) και Κρήτης έχουν αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη αξία για το ενεργειακό σύστημα της χώρας και την εθνική οικονομία.

Με την ολοκλήρωση τους θα αρθεί πλήρως η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και θα θωρακιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, επιτρέποντας την διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ και την κατάργηση των πετρελαϊκών σταθμών, στους οποίους -πρωτίστως- βασίζεται σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα υποχωρήσουν σημαντικά, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες καταναλωτές.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Υποβρύχιες διασυνδέσεις και τηλεμέτρηση στη Χαμηλή Τάση στο Πενταετές 2019-2023 του ΔΕΔΔΗΕ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψηφιακός «έξυπνος» μετρητής

Ένα πλούσιο πρόγραμμα έργων περιλαμβάνεται στο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2019-2023 του ΔΕΔΔΗΕ που έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που προκύπτουν από το Πρόγραμμα αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 932 εκατ. ευρώ αφορούν έργα επαναληπτικού χαρακτήρα.

Στο νέο Πενταετές προβλέπονται έργα ανάπτυξης του δικτύου στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις Μέσης Τάσης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια τροφοδοσίας των μικρότερων νησιών που εξαρτώνται από άλλα μεγαλύτερα για την ηλεκτροδότησή τους -δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου φόρτου-, για τη βελτίωση των οδεύσεων των γραμμών με στόχο να καθίσταται πιο εύκολη η πρόσβαση του Διαχειριστή σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια του Διαχειριστή περιλαμβάνονται νέες υποβρύχιες διασυνδέσεις (προς αντικατάσταση κυρίως εναέριων γραμμών) της Πάρου με την Αντίπαρο, της Καλύμνου με τη Λέρο, της Τροιζηνίας με τον Πόρο, της Κεραμωτής με τη Θάσο και στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου.

Το πρόγραμμα των υποβρύχιων έργων δεν εξαντλείται όμως εδώ καθότι δρομολογούνται επίσης αναβαθμίσεις 11 υφιστάμενων υποβρυχίων διασυνδέσεων, σε Αιγαίο και Ιόνιο. Σύμφωνα με τον ενδεικτικό προγραμματισμό και την ιεράρχηση του Διαχειριστή, τα παραπάνω έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης που ξεκινά από το 2020 και εκτείνεται μέχρι και το 2023.

Όπως σημειώνεται από τη ΡΑΕ, στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023 περιλαμβάνονται επίσης 10 πρόσθετα έργα σε υφιστάμενους υποσταθμούς (έργα επαύξησης ή/και ανακατασκευής), συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση.

Τηλεμέτρηση καταναλωτών Χαμηλής Τάσης

Το πιλοτικό έργο της τηλεμέτρησης των καταναλωτών Χαμηλής Τάσης παραμένει και σε αυτή την έκδοση του Πενταετούς Προγράμματος του Διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος σχετικός διαγωνισμός συνάντησε πλείστα εμπόδια και εμπλοκές λόγω προσφυγών των διαγωνιζομένων που είχαν μάλιστα φτάσει μέχρι το ΣτΕ.

Στο πλαίσιο του λεγόμενου πιλοτικού έργου προβλέπεται να ενταχθούν 170 χιλ. πελάτες Χαμηλής Τάσης από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο και Κυκλάδες, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου πληθυσμιακού δείγματος.

Το  πιλοτικό   περιλαμβάνει  την  δημιουργία,  ανάπτυξη  και  λειτουργία  ενός  συστήματος προηγμένων υποδομών μέτρησης, καθώς και ένα  ξεχωριστό σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων,  ώστε  να  επιτυγχάνεται  η  εξ  αποστάσεως  συλλογή  των  μετρητικών  δεδομένων,  η  επικύρωση,  η  εκτίμηση  και  η  επεξεργασία  τους.

Ταυτόχρονα  θα  αποξηλωθούν  τα παλιά «ρολόγια»  του  δικτύου  διανομής  και  θα  εκσυγχρονιστεί  ο  εξοπλισμός  των  μετρητικών  διατάξεων  (δηλαδή με την προμήθεια νέων κιβωτίων  μετρητών, μικροαυτόματων διακοπτών, σφραγιδών κ.λπ.).

Στην  πανελλαδική  επέκταση  του προηγμένου συστήματος -που αποτελεί μέρος του Πενταετούς- προβλέπεται  να  ενσωματωθούν  στην τηλεμέτρηση περί τα 7,5 εκατ. μετρητικά σημεία που αφορούν στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες των δικτύων διανομής και εγκαινιάζοντας με αξιώσεις μία νέα, ψηφιακή εποχή «έξυπνων» δικτύων.

Το σχετικό έργο  καλύπτει  το  σχεδιασμό,  την  εκπόνηση  των  απαιτούμενων  λειτουργικών  και  κατασκευαστικών  μελετών,  την  προμήθεια  όλου  του  απαραίτητου  μετρητικού, πληροφοριακού,  επικοινωνιακού  και  ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού,  την  εγκατάστασή  του και  τέλος  την  παραλαβή  σε  λειτουργία  του  συστήματος  τηλεμέτρησης και διαχείρισης φορτίου πελατών Xαμηλής Τάσης.

Ωστόσο όπως σημειώνεται από τον Διαχειριστή,  το  επιχειρηματικό  μοντέλο  για την  πανελλαδική  επέκταση  της  Τηλεμέτρησης, το λεγόμενο «roll-out», τελεί ακόμη υπό εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί Κεντρικό Σύστημα Τηλεμέτρησης το οποίο περιλαμβάνει 13 χιλ. πελάτες Μέσης Τάσης, που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής κατανάλωσης και 74 χιλ. μεγάλους πελάτες Χαμηλής Τάσης, ισχύος 85 kVA, 135 kVA και 250 kVA, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος της State Grid για την Αριάδνη Interconnection

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Μανουσάκη και Κου

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι υπέγραψε με τη State Grid Corporation of China συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρει σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Ενδιαφέρον State Grid για αύξηση του ποσοστού της στον ΑΔΜΗΕ και είσοδο στην «Αριάδνη»

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Πρόεδρος της κινεζικής State Grid International, Kou Wei, κατέθεσε επισήμως ενδιαφέρον για την αύξηση του ποσοστού του κινεζικού Ομίλου στον ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, η State Grid κατέχει το 24% του Διαχειριστή, στον οποίο προσχώρησε τον Ιούνιο του 2017 ως στρατηγικός επενδυτής, με την υπόλοιπη μετοχική σύνθεση να έχει ως εξής: 51% ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. και 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Ως γνωστόν, στις προθέσεις τις Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν ο κος Χατζηδάκης, οι Κινέζοι θα έχουν προτεραιότητα, ως υφιστάμενοι επενδυτές του Διαχειριστή.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση, η πρώτη ανταπόκριση του Υπουργού ΠΕΝ στο αίτημα της State Grid για αύξηση του ποσοστού της στο σενάριο αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ, ήταν ότι οι κινήσεις αυτές θα εξεταστούν λαμβάνοντας υπόψιν την ενωσιακή νομοθεσία.

Ενδιαφέρον για είσοδο και στην «Αριάδνη»

Πέραν των προθέσεων του κινεζικού Ομίλου για τον ΑΔΜΗΕ, ο κος Kou Wei επιβεβαίωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον που υπάρχει και για είσοδο στην «Αριάδνη Interconnection» που είναι ο φορέας υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με ποσοστό 20%. Αυτή τη στιγμή η Αριάδνη είναι -κατά 100%- θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Προ ολίγου ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπέγραψε με τη State Grid συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το τεράστιο ενεργειακό έργο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα