Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι «μνηστήρες» για τους Σταθμούς Μετατροπής της «μεγάλης» Κρήτης

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες πόντισης καλωδίων 400 kV στο Ρίο-Αντίρριο

Ολοένα και πιο κοντά στην έναρξη της κατασκευαστικής φάσης βρίσκεται το μεγάλο ενεργειακό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, συνολικού μήκους περίπου 380 χλμ.  με φορέα υλοποίησης την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection.

Σύμφωνα με πηγές της Αριάδνη Interconnection, η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 ενώ η αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Όπως προκύπτει, στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERAL ELECTRIC-NARI.

Το έργο κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής

Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε και η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με τεχνολογία συνεχούς ρεύματος.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς ενώ το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση που θα οδηγήσει στην ανάδειξη αναδόχου στις αρχές του τρέχοντος μήνα, έλαβαν οι εξής εταιρείες:

1. Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προκρίνονται οι προμηθευτές Prysmian και η Nexans (Προϋπολογισμός τμήματος: 255 εκατ. ευρώ)

2. Οι παραπάνω εταιρείες προκρίνονται και για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο. (Προϋπολογισμός τμήματος: 225 εκατ. ευρώ)

3. Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προκρίνονται οι εταιρείες Prysmian, Nexans και ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια. (Προϋπολογισμός τμήματος: 115 εκατ. ευρώ)

4. Για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προκρίνεται η εταιρεία Prysmian. (Προϋπολογισμός τμήματος: 20 εκατ. ευρώ)

Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας (μέσω Πελοποννήσου και τώρα μέσω Αττικής) και Κρήτης έχουν αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη αξία για το ενεργειακό σύστημα της χώρας και την εθνική οικονομία.

Με την ολοκλήρωση τους θα αρθεί πλήρως η ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και θα θωρακιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, επιτρέποντας την διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ και την κατάργηση των πετρελαϊκών σταθμών, στους οποίους -πρωτίστως- βασίζεται σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα υποχωρήσουν σημαντικά, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες καταναλωτές.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Στις 17 Σεπτεμβρίου η νέα ημερομηνία έναρξης του Target Model

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άνδρας κρατά λαμπτήρα

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά (ΦΕΚ Β 2853/13/7/2020) επικαιροποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποχρεώσεων του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ Α.Ε.) για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης, κατά το πρότυπο του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (Target Model).

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στην πορεία προς το Target Model, κατόπιν της σχετικής εισήγησης των ανωτέρω φορέων, έχουν ως εξής:

1. Έως τις 15 Ιουλίου, οι ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ θα πρέπει να υποβάλουν στη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ προκαταρκτική αναφορά για την αξιολόγηση της προόδου επιτυχούς ολοκλήρωσης πλήρους κύκλου δοκιμών όλων των συστημάτων των Αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, Φορέα Εκκαθάρισης (EnexClear) και των Συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα των δοκιμών των επιμέρους σταδίων ολοκλήρωσης περιλαμβάνει κατ΄ελάχιστον:

– Υποβολή εντολών των Συμμετεχόντων σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στους αντίστοιχους Κανονισμούς των Αγορών

– Επίλυση των αγορών

– Προσομοίωση εκκαθάρισης των Αγορών, παραγωγή και δημοσίευση αποτελεσμάτων

– Ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ΕΧΕ, ΑΔΜΗΕ, Φορέα Εκκαθάρισης κι Συμμετεχόντων

2. Έως τις 30 Ιουλίου, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ θα πρέπει να υποβάλουν τελική αναφορά-δήλωση ετοιμότητας

3. Η 3η Αυγούστου 2020 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη διεξαγωγής δοκιμής συνεχούς προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων των Αγορών (dry runs)

4. Κατά το διάστημα 31 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου 2020 οι ανωτέρω φορείς θα υποβάλουν σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ τελική έκθεση τεχνικής και συμβατικής ετοιμότητας

5. Υποβολή τελικής αναφοράς-δήλωσης τεχνικής ετοιμότητας έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2020

6. Καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης (Go-Live) είναι η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Η υλοποίηση του Target Model αποτελεί μια μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιλύοντας συν τω χρόνω τα δομικά προβλήματα του υφιστάμενου συστήματος οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών του Target Model ήταν επιβεβλημένη για να συμμορφωθεί η χώρα με τις υποχρεώσεις για τη σύζευξη των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας και των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, μέσω της ανάπτυξης του ανταγωνισμού, καθώς και η υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Κρίσιμο ρόλο θα έχει η ΡΑΕ ως προς την παρακολούθηση και εποπτεία των νέων Αγορών, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (traders, τράπεζες, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, EXE, EnexClear) να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε η νέα αγορά να αποκτήσει το απαραίτητο βάθος και ρευστότητα το ταχύτερο δυνατό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Τον Σεπτέμβριο η εκκίνηση των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι προκαταρκτικές εργασίες για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, εγκαινιάζοντας την κατασκευαστική περίοδο του κολοσσιαίου έργου -ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ- που έρχεται να άρει την ενεργειακή απομόνωση του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανάδοχοι του έργου -που υπογράφηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο- με φορέα υλοποίησης την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, είναι οι εταιρείες  NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ (για τα καλωδιακά τμήματα, με 615 εκατ. ευρώ) και η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (για τους σταθμούς μετατροπής, με 370 εκατ. ευρώ).

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την ηλέκτριση των καλωδίων το 2023, η Κρήτη θα είναι πλέον διασυνδεδεμένη διπλά -και μέσω Πελοποννήσου- λύνοντας σε βάθος δεκαετιών το πρόβλημα της ενεργειακής της επάρκειας.

Πέραν των ιδίων κεφαλαίων, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτικά, το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Ε.Π. ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ έχει εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα όμως θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο κύμα «πράσινων» επενδύσεων στο νησί,  εφόσον δημιουργείται πρόσθετος χώρος για νέα έργα ΑΠΕ 2,5 GW.

Η «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής γνωστή και ως «Κρήτη ΙΙ», με μήκος 380 χλμ., έρχεται να διασυνδέσει το μεγαλύτερο μη διασυνδεδεμένο ενεργειακό σύστημα της χώρας, σε ένα νησί με πληθυσμό που ξεπερνά τους 600.000 κατοίκους ενώ αποτελεί και έναν από τις δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, που οφείλονται στο γεγονός ότι πρακτικά θα εξαλείψουν την εξάρτηση της Κρήτης από τα ρυπογόνα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή, υπάρχουν και οικονομικά οφέλη καθώς με τη λειτουργία της η διασύνδεση θα «ξαλαφρώσει» τα ΥΚΩ στα νοικοκυριά όλης της Ελλάδας κατά  400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εξελίξεις στο τελευταίο τετράμηνο του έτους  για τον ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα, προς το τελευταίο τετράμηνο του έτους φαίνεται να μετακινείται ο διαγωνισμός για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τη χρονική διολίσθιση της διαδικασίας -έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος- να οφείλεται στην πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν «πίσω» από άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Το ποσοστό που τελικά θα εκχωρηθεί δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί έπειτα από συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα πρώτης προσφοράς κατέχει η κινεζική State Grid, που αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 24%.

Όπως τονίζουν πάντως κυβερνητικές πηγές, το πρόσημο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή είναι πρωτίστως στρατηγικού χαρακτήρα και όχι αμιγώς οικονομικό, υπό την έννοια ότι γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της εταιρείας στα χρόνια που έρχονται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Νέα εποχή για τον ΑΔΜΗΕ με νέα εταιρική ταυτότητα και νέο ιστότοπο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρουσίασε σήμερα τη νέα του Εταιρική Ταυτότητα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία του επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 1. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Η νέα Εταιρική Ταυτότητα του Διαχειριστή περιλαμβάνει νέο λογότυπο και νέο ιστότοπο (www.admie.gr) και σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη, ισχυρή Εταιρεία που ενσωματώνει στη στρατηγική της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

O Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε:

«Χαίρομαι που ο ΑΔΜΗΕ αλλάζει, δεν μένει στάσιμος. Το νέο λογότυπο, τα χρώματα και η κινητικότητά του είναι σημαντικά στοιχεία αυτής της εταιρικής μετεξέλιξης που απορρέει από την εξωστρέφεια, απαραίτητο κομμάτι του ρόλου του ΑΔΜΗΕ, απαραίτητο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και CEO, Μάνο Μανουσάκη, τη Διοίκηση και όλο το προσωπικό».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά:

«Από τη σύστασή του το 2012, ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της χώρας μέσω του Συστήματος Μεταφοράς. Την τελευταία τριετία, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή State Grid Corporation of China, ο Διαχειριστής κατάρτισε ένα φιλόδοξο 10ετές σχέδιο διασυνδέσεων με όραμα όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά να ενταχθούν στο ΕΣΜΗΕ έως το 2030.

Στα τρία αυτά χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να επιταχύνει όλα τα έργα του και ταυτόχρονα να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη εταιρεία με ευέλικτη δομή και αποδοτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική του θέση αποδίδοντας αξία στους μετόχους του. Με τη σύσταση της Αριάδνη Interconnection το 2018 και της Grid Telecom το 2019, ο ΑΔΜΗΕ μετασχηματίστηκε σε Όμιλο Εταιρειών, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Με την ανανέωση του εταιρικού μας σήματος, θέλουμε να αποτυπώσουμε αυτή ακριβώς τη μετάβαση σε μια νέα εποχή –σε μια εποχή όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται πιο καθαρή, πιο αποδοτική και ακόμη πιο αξιόπιστη για όλους. Με το σύνθημα “διασυνδέουμε το αύριο” ο ΑΔΜΗΕ, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, στρέφεται στο μέλλον, διερευνώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση».

 

Youtube Channel: IPTO – ΑΔΜΗΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα