Μαρίνα
Ξυπνητού

Νέο έργο αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 135 MW στα Κύθηρα έχει στα σκαριά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Ιουλίου, έχοντας όμως ήδη αρνητικά σχόλια για την υλοποίηση του project καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να εγκατασταθεί εντός προστατευμένης περιοχής Natura 2000, σε Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου διασύνδεσης θα γίνει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.  

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΜΠΕ, το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία συγκροτήματος 3 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 135 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 131,42 MW στις θέσεις «Καρβουνόλακκος – Φοινικιές» (31,5 MW), «Κορδελίδες» (51,96 MW) και «Ξεροκαμπιά» (47,96 MW) του Δήμου Κυθήρων της Περιφέρειας Αττικής και των συνοδών τους έργων οδοποιίας, της ηλεκτρικής τους διασύνδεσης στο ηπειρωτικό σύστημα καθώς και των εργοταξιακών εγκαταστάσεων κατασκευής.

Ειδικότερα, το έργο αναπτύσσεται στο σύνολό του σε 4 πολύγωνα και αποτελείται από 30 ανεμογεννήτριες.

Όπως αναφέρεται, σκοπός της ανάπτυξης του έργου είναι να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια διασυνδεδεμένη με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Στα συνοδά έργα που θα κατασκευαστούν για την κατασκευή και λειτουργία του έργου περιλαμβάνονται τα έργα οδοποιίας, τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των αιολικών πάρκων με το EΣΜΗΕ στην ηπειρωτική χώρα και οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης της κατασκευής.

Όσον αφορά στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης ΜΤ/150kV σε θέση πλησίον της Α/Γ7 του ΑΣΠΗΕ ‘Ξεροκαμπιά’. Η προτεινόμενη διασύνδεση του υπό μελέτη έργου με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής υψηλής τάσης (150kV) του ΑΔΜΗΕ θα ξεκινάει από τον ΥΣ ‘Ξεροκαμπιά’ και θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειας, υποβρύχιας και εναέριας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης (150kV). Από τον ΥΣ έως το σημείο πόντισης στο βόρειο τμήμα του Δήμου Κυθήρων θα εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο καλωδίων 150kV, το οποίο θα ακολουθεί τη νέα οδοποιία των ΑΣΠΗΕ.

Η υποβρύχια γραμμή μεταφοράς θα ξεκινά από ακτή στη βόρεια πλευρά του Δήμο Κυθήρων και θα καταλήγει στον Δήμο Μονεμβασιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η εναέρια ΓΜ θα ξεκινά από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα οδεύει εντός του Δήμου Μονεμβασιάς έως τον υφιστάμενο Υποσταθμό «Μολάων» του ΑΔΜΗΕ.

Όπως διευκρινίζεται στη ΜΠΕ, η όδευση της υποβρύχιας και της εναέριας ΓΜ είναι ενδεικτική καθώς ο τελικός σχεδιασμός των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών Α/Π στο ηπειρωτικό σύστημα θα οριστικοποιηθεί κατά τη φάση προσφοράς όρων σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ σε στάδιο μεταγενέστερο της ΑΕΠΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική ετήσια εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του ενιαίου ΑΣΠΗΕ που θα διοχετεύεται στο δίκτυο υπολογίζεται σε 390.380 ΜWh εκ των οποίων οι 133.415 ΜWh θα προέρχονται από τον ΑΣΠΗΕ «Ξεροκαμπιά», οι 164.897 ΜWh από τον ΑΣΠΗΕ «Κορδελίδες» και οι 92.068 ΜWh από τον ΑΣΠΗΕ «Καρβουνόλακκος – Φοινικιές».

Εκτιμάται ότι ο χρόνος κατασκευής θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η εναέρια ΓΜ ΥΤ. Διευκρινίζεται πως οι εργασίες κατασκευής των υποδομών της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Υ.Τ. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και κυματικές συνθήκες στη θάλασσα.

Το έργο προωθείται από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. σε συνεργασία με την VECTOR Αιολικά Πάρκα Ελλάδας και την Αιολικό Πάρκο Τρούλος Ο.Ε..

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV