Μπαράζ αδειών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, που σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω τη βεντάλια της σε επενδύσεις ΑΠΕ. Η εταιρεία που αποτελεί φάρο εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας εξασφάλισε έντεκα νέες άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ , συνολικής ισχύος 405 MW.
Ο όμιλος έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το επενδυτικό του πλάνο που στοχεύει σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Τέρνα Ενεργειακή αιτήθηκε και τελικά εξασφάλισε έντεκα νέες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η κατανομή των αδειών
Σύμφωνα με το σχέδιο , η εταιρεία θα κατασκευάσει έντεκα αιολικούς σταθμούς σε διάφορες θέσεις στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη άδεια που έλαβε αφορά αιολικό σταθμό με δώδεκα ανεμογεννήτριες, στο Δήμο Ρεθύμνου και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36 MW.
Η δεύτερη άδεια προβλέπει αιολικό σταθμό , 13 ανεμογεννητριών στο Δήμο Κισσάμου , με μέγιστη ισχύ 39 MW.
Η τρίτη άδεια σχετίζεται με αιολικό σταθμό αποτελούμενο από 16 ανεμογεννήτριες στο Δήμο Ρεθύμνου, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48MW.
Η τέταρτη άδεια αφορά αιολικό σταθμό στους Δήμους Αποκορώνου και Σφακίων , με 15 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένης ισχύος 45 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45
MW.
Η πέμπτη άδεια αναφέρει αιολικό σταθμό με 9 ανεμογεννήτριες , εγκατεστημένης ισχύος 27 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 27 MW. Το σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση του σταθμού στους Δήμους Ρεθύμνου και Αμαρίου.
Η έκτη άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία αφορά αιολικό σταθμό με 13 ανεμογεννήτριες , εγκατεστημένης ισχύος 39 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39 MW, στον Δήμο Ρεθύμνου.
Η έβδομη άδεια σχετίζεται με αιολικό σταθμό με έντεκα ανεμογεννήτριες , στο Δήμο Σφακίων. Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 33 MW και μέγιστη ισχύ παραγωγής 33 MW .
Η όγδοη άδεια τη εταιρείας αφορά σταθμό με 8 ανεμογεννήτριες , στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού θα φτάνει τα 24 MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής τα 24 MW.
Η ένατη άδεια προβλέπει αιολικό σταθμό αποτελούμενο από δέκα ανεμογεννήτριες , στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου, με εγκατεστημένη ισχύς 30 MW και μέγιστη ισχύς παραγωγής 30 MW.
Η δέκατη άδεια αναφέρει αιολικό σταθμό , εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48MW. Ο σταθμός θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες και θα εγκατασταθεί σε θέση εντός του Δήμου Σφακίων.
Η τελευταία ενδέκατη άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία σχετίζεται με αιολικό σταθμό στους Δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου. Η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάνει τα 36 MW και η μέγιστης ισχύς παραγωγής 36 MW.
Συμπληρώνεται το ενεργειακό παζλ
Όλες οι άδειες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφορούν το νησί της Κρήτης, γεγονός που μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς σε παράλληλη τροχιά βρίσκεται και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Αυτό το γεγονός θα αποτελέσει ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η διασύνδεση θα διευρύνει σημαντικά το περιθώριο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα και αντίστροφα. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σε όλη τη χώρα, βαδίζουν χέρι-χέρι με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι τόσο για την ενέργεια όσο και για το κλίμα.
Στην ουσία αυτές οι εξελίξεις είναι κομμάτια που συνθέτουν το “πράσινο” ενεργειακό παζλ της επόμενης ημέρας.
Επενδυτικό πλάνο
Οι αδειοδοτήσεις που έλαβε η εταιρεία αποτελούν μέρος του επενδυτικού της πλάνου το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, μέσα στα επόμενα χρόνια σχεδιάζει επενδύσεις ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ , ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να προσεγγίσει τα 3.000 MW την επόμενη πενταετία.
Στα πλαίσια των υψηλών στόχων που έχει θέσει, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW. Αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.500 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.).
Παράλληλα, ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV