Θοδωρής
Κολοκυθάς

Η στροφή της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα για αιολική ενέργεια τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει καταιγισμός αιτήσεων και αδειοδοτικών διαδικασιών για πολλές επενδύσεις σε αιολικά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό πως και τους καλοκαιρινούς μήνες οι αιτήσεις “έτρεχαν” αδιάκοπα, με πολλά projects να σχεδιάζονται από άκρη σε άκρη της χώρας.

Η αιολική ενέργεια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές παραγωγής “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τις εταιρείες να δρομολογούν συνεχώς επενδύσεις για αιολικά πάρκα και σταθμούς.

Οι νέες επενδύσεις σε αιολικά στην Ελλάδα

“Πρωταθλήτρια” περιοχή στα σχέδια για κατασκευή αιολικών στη χώρα κατά το τελευταίο δίμηνο είναι η Φθιώτιδα, με Βοιωτία και Ροδόπη να ακολουθούν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας δρομολογούνται πέντε επενδύσεις σε αιολικά, ενώ Βοιωτία και Ροδόπη ακολουθούν με τέσσερα.

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας σε αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται το έργο κατασκευής και εγκατάστασης αιολικού πάρκου ισχύος 121 MW στη θέση “ΕΡΗΜΙΑ” στις Δημοτικές Ενότητες Μαλεσίνης και Οπουντιών του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Ακολουθεί το project για δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 30 MW, της εταιρείας “ΤΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΣ” στη θέση “Βλαχογιώργος” του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 24 MW, της εταιρείας “ΤΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΟΥΤΣΑ” στη θέση “Λούτσα.” του Δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα.

Παρουσία στη Φθιώτιδα έχουν και μεγάλες εταιρείες όπως είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία δρομολογεί το έργο για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 48 MW που προκύπτει από την ενοποίηση δύο ΑΣΠΗΕ (έκαστος) 24 ΜW στις θέσεις “Τούρλα” και “Μέγα Ίσωμα” των Δημοτικών Ενοτήτων Ξυνιάδος και Μακρακώμης στη Φθιώτιδα.

Τέλος στα σύνορα Φθιώτιδας και Βοιωτίας αναμένεται να αναπτυχθεί αιολικός σταθμός και συγκεκριμένα στη θέση “Χαλκάς” των Δήμων Ορχομενού και Λοκρών αντίστοιχα.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Βοιωτία, καθώς εκτός από το παραπάνω έργο στην περιοχή αναπτύσσονται ακόμα τέσσερις σταθμοί αιολικής ενέργειας. Πρόκειται για το project δημιουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση “Ασπρόβουνα – Μαύρο Λιθάρι” του Δήμου Ορχομενού στη Βοιωτία της εταιρείας Green Repower.

Το δεύτερο έργο για αιολική ενέργεια θα αναπτυχθεί στη θέση “Θόδα” του Δήμου Ορχομενού στη Βοιωτία και αφορά σε εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστημένης ισχύος 18 MW της “ΤΖΑΣΠΕΡ ΑΙΟΛΙΚΗ – ΘΟΔΑ Α.Ε”.

Σε αδειοδοτική διαδικασία βρίσκεται και το έργο για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ισχύος 25,2 MW στη θέση «Καραμούντζι» του Δήμου Λεβαδέων στη Βοιωτία, ενώ τέλος στα σκαριά βρίσκεται και το project για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 13,8 MW στη θέση «Αμάλια» του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας στο Ν. Βοιωτίας.

Κλείνοντας με τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας από δύο επενδύσεις έχουν η Φωκίδα και η Εύβοια. Πρόκειται για τα έργα για κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,4 MW Ηλιόλουστη I & II”, στον Δήμο Καρύστου στην Εύβοια. Φορέας υλοποίησης του έργου στο αιολικό πάρκο στην Εύβοια είναι η εταιρεία Enel Green Power Hellas και για το έργο κατασκευής αιολικού σταθμού ισχύος 16,5 MW στη θέση “Πλατίκι” του Δήμου Χαλκιδέων.

Στη Φωκίδα σχεδιάζονται τα έργα για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 35,15 MW στη θέση “Αετοβούνι” των Δημοτικών Ενοτήτων Λιδωρικίου και Τολοφώνα στο Δήμο Δωρίδας και στη θέση “Μαραθάκια” του ομώνυμου Δήμου.

Αντίστοιχα στη Θράκη “τρέχουν” το τελευταίο διάστημα τέσσερα projects αιολικής ενέργειας και πρόκειται για τα εξής:

  • Πρόκειται για το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας τριών (3) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 9,0MW, στις θέσεις: “Μονοδένδρι», “Θρόνος” και “Πένθιμον” ισχύος 3,0MW έκαστο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης, και των συνοδών τους έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις “Ακρίτας” και “Κανδύλα” του Δήμου Αρριανών στη Ροδόπη.
  • Κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 53,6 MW στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών σε Ροδόπη και Έβρο αντίστοιχα.
  • Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 55,8MW στους Δήμους Ιάσμου και Ξάνθης σε Ροδόπη και Ξάνθη αντίστοιχα.

Στο Κιλκίς σε αδειοδοτικό “μαραθώνιο” βρίσκεται το έργο κατασκευής αιολικού σταθμού ισχύος 66 MW στους Δήμος Κιλκίς και Παιονίας.

Στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη δρομολογούνται τρεις επενδύσεις σε αιολικά οι οποίες περιλαμβάνουν το έργο εγκατάστασης και δημιουργίας αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 31,5MW στη θέση “Κερασούδα – Ακόνια” των Δήμων Εορδαίας και Άργους Ορεστικού σε Κοζάνη και Καστοριά αντίστοιχα, το έργο κατασκευής αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 315 MW στο όρος Βέρμιο, Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας και το έργο για τρεις (3) αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 100,05 MW στις θέσεις “Πετροβούνι, Αγνάντι και Ξοφλημένη” των Δήμων Φλώρινας και Καστοριάς.

Τέλος σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο δρομολογούνται συνολικά τέσσερα νέα αιολικά έργα. Πρόκειται για το έργο κατασκευής αιολικού σταθμού, ισχύος 39,6 MW στη θέση “Καστρουμάς” του Δήμου Ναυπακτίας στην Αιτωλοακαρνανία, ο αιολικός σταθμός, ισχύος 18 MW, πρόκειται να δημιουργηθεί στη θέση “ΜΑΔΑΡΑ” των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας σε Λακωνία και Αρκαδία αντίστοιχα, το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 22 MW στη θέση “Κορομηλιά” στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας στην Αρκαδία και ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης παραγόμενης ισχύος 39 MW στη θέση “Πλακουτσόβουνο – Μαλούρα – Κοκκινόβραχος” των Δήμων Αιγιαλείας και Ερυμάνθου στην Αχαΐα.

Όπως είναι ευδιάκριτο οι αιτήσεις για αιολική ενέργεια στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλό ρυθμό με το επόμενο διάστημα να αναμένεται “καυτό” τόσο για την έναρξη των εργασιών στα παραπάνω projects όσο και για νέα σχέδια για επενδύσεις που είναι σίγουρο πως θα προκύψουν και θα απασχολήσουν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV