Connect with us

Κτιριακά Έργα

Ten Brinke: oι «ιπτάμενοι» Ολλανδοί του εγχώριου real estate

Δημοσιεύθηκε

στις

Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke
Το υπό κατασκευή νέο εμπορικό πάρκο της Ten Brinke στην Πειραιώς - Πηγή: Ten Brinke

Από το 2008 που ο Ολλανδικός κολοσσός Ten Brinke Group αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, παρά το βαρύ οικονομικό κλίμα που έμελλε να βουλιάξει τη χώρα σε σκοτεινά μνημονιακά μονοπάτια, κατάφερε να κατακτήσει κορυφαία θέση στην εγχώρια αγορά ανάπτυξης ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη επένδυση από τον Ολλανδικό κολοσσό έλαβε χώρα το 2013, μέχρι σήμερα η Ten Brinke Hellas έχει καταφέρει να ολοκληρώσει έργα συνολικού εμβαδού άνω των 50.000 τμ, σε επιφάνεια γης 82.000 τμ και να προετοιμάζει 35 νέα έργα, που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, σε κεντρικές πόλεις και κομβικά γεωγραφικά σημεία της χώρας.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Στον κύκλο εργασιών του πλέον δραστήριου Developer περιλαμβάνεται η αγορά εκτάσεων γης, η κατασκευή επαγγελματικών κτιρίων, super markets, logistics, retail parks, shopping centers, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οικιστικά συγκροτήματα.

Advertisement

Ενώ, στο τεράστιο χαρτοφυλάκιο της ξεχωρίζουν ακίνητα από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάποια από τα οποία είναι υπό σχεδιασμό όπως κτίριο επί της οδού Ερμού, οικόπεδα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως Θεσσαλία, Κρήτη, κ.α.

H στόχευση στα logistics

Με την αγορά της ΔΕΛΤΑ 4 ΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωσε, πρόσφατα, ήρθε στην κυριότητα του ομίλου εταιρειών Ten Brinke μία σύγχρονη εταιρία logistics με κτήριο προδιαγραφών Z3, στεγασμένη επιφάνεια 22.500 τμ, και σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τμ, στην είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων στην κατηγορία των logistics η Ten Brinke βρίσκεται κοντά στη δημιουργία δύο ακόμα σύγχρονων συγκροτημάτων αποθηκών σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο, συνολικής δομημένης επιφάνειας έως 60 χιλ. τμ.

Advertisement

Ενώ, τη δυναμική της παρουσία στον χώρο των logistics επιβεβαίωσε με την σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευή αποθηκών στην Ελευσίνα, που μισθώθηκαν στην Public (12.000 τ.μ.) και στην Orphee Beinoglou (10.000 τ.μ.). Επρόκειτο για επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη στροφή στα εμπορικά πάρκα

Τη νέα τάση της εποχής της πανδημίας, για τη χρήση καταστημάτων ανοικτού τύπου και όχι τύπου mall, φαίνεται να αφουγκράστηκε η Ten Brinke και ολοκληρώνει εντός του 2021 τη μεγάλη επένδυση στην οδό Πειραιώς για το εμπορικό πάρκο των 15.000 τμ συνολικά.

Πρόκειται για το ακίνητο στη συμβολή της Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο Νέο Φάληρο που στέγαζε κατά τη δεκαετία του ’90 τα γραφεία της βιομηχανίας συσκευασιών ΒΙΣ, του ομίλου Φιλίππου. Ο όμιλος, λίγο πριν την κατάρρευσή του, σχεδίαζε σε κοινοπραξία με την ισραηλινή Plaza Centers ένα εμπορικό κέντρο 37.000 τμ, το οποίο όμως έμεινε στα σχέδια… για να πάρει σάρκα και οστά, σαν εμπορικό πάρκο πλέον, από την Ten Brinke.

Advertisement

Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί τρία ακόμη εμπορικά πάρκα, σε Αττική, Πάτρα και Κρήτη. Το ένα αφορά έκταση 21,5 στρεμμάτων, την πρώην ΑΒΕΞ, που αγοράστηκε μέσα από διαδικασία πλειστηριασμού στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας.

Ένα ακόμη εμπορικό πάρκο σχεδιάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, σε έκταση 42 στρεμμάτων κοντά στο αεροδρόμιο. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό η εταιρεία σχεδιάζει μία νέα επένδυση για εμπορικό πάρκο στην Αττική, χωρίς να γίνεται γνωστή ακόμη η τοποθεσία, καθώς βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Οι επενδύσεις σε κτήρια γραφείων

Τα τελευταία χρόνια η Ten Brinke επιδίδεται σε ένα μπαράζ έργων ανακατασκευής και ανακαίνισης σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, για τη διαμόρφωση χώρων γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Μεταξύ αυτών, το 5όροφο ακίνητο της πρώην κλινικής Κυανούς Σταυρός, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλά και στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ολοκληρώνεται κτήριο γραφείων με ανοδομή 3.000 τμ και αντίστοιχους υπόγειους χώρους, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ten Brinke με πιστοποίηση Leed Gold.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ολλανδοί ήταν από τους ελάχιστους που πραγματοποίησαν επενδύσεις στο εγχώριο real estate μέσα στην κρίση, κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, κτίρια γραφείων και καταστήματα με ένα πελατολόγιο μεγάλων και γνωστών εταιρειών (AB Bασιλόπουλος, UPS κ.α.).

Προτεραιότητα και στα «πράσινα» ακίνητα

Τα βιοκλιματικά κτίρια που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και φέρουν σειρά πιστοποιήσεων αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά ακινήτων.

Έχοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία της μητρικής εταιρείας, με ιστορία 117 ετών και ετήσια έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, η Ten Brinke Hellas έχει δεκάδες χρόνια εμπειρία στον τομέα των πράσινων κτιρίων.

Advertisement

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε επταώροφο κτίριο γραφείων στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας πιστοποιημένο με «LEED Gold», ενώ με αυτές τις προδιαγραφές έχει αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριο της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός», το logistics center στην Ελευσίνα, σε πέντε συγκροτήματα εμπορικών πάρκων σε Πειραιά, Αθήνα και περιφέρεια και σε τρία καταστήματα logistics στη Δυτική Αττική.

Και στον τομέα των κατοικιών, όπου υπάρχει ζήτηση για ακίνητα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, η Ten Brinke είναι παρούσα.

Σημαντικές επενδύσεις και στην αγορά κατοικίας

Η Ten Brinke Hellas αναδεικνύεται στους πλέον δυνατούς «παίκτες» του εγχώριου real estate, δεδομένου ότι δραστηροποιείται σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, επεκτεινόμενη πλέον με ταχείς ρυθμούς στα οικιστικά ακίνητα αλλά και στις εξοχικές κατοικίας.

Στα οικιστικά ακίνητα  ολοκληρώνει σύγχρονες πολυκατοικίες στη Γλυφάδα και τους Αμπελόκηπους, ενώ έχει εξαγοράσει οικόπεδα στα Νότια Προάστια για την ανέγερση νέων πολυτελών κατοικιών.

Advertisement

Δυναμικό είναι το «άνοιγμα» που επιχειρεί ο όμιλος και στις εξοχικές κατοικίες, κάνοντας γνωστό ότι έχει ήδη εξαγοράσει μεγάλη έκταση για την ανάπτυξη σχετικού project στα Χανιά.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα