Μαρίνα
Ξυπνητού

Το τελευταίο τρίμηνου του έτους τοποθετεί η Helleniq Energy την λήψη τελικής απόφασης για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που είναι θετική θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προετοιμασίας. Τα δεδομένα που έχει ήδη στην διάθεση της η εταιρεία και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να παρουσιαστούν στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την φάση, γίνεται αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχουν ληφθεί ενώ υλοποιούνται και τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές προκειμένου να συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

Ειδικότερα, η Helleniq Energy έχει ολοκληρώσει την απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε τρεις θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών στις δυο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και η επεξεργασία των δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε 3 θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο, Block 2, Block 10), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη δε Κρήτη, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές υλοποιούνται στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα».

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ομίλου υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί προετοιμασία 12 έως 18 μηνών από την στιγμή της απόφασης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ερευνητική γεώτρηση δεν θα γίνει πριν από τα τέλη του 2026.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, η ανάλυση και η ερμηνεία των συλλεχθέντων δεδομένων Δυτικά και Νοτιοδυτικά τις Κρήτης, κράτησε περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2023.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών που είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2023.

Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Τις προηγούμενες ημέρες με κοινή ανακοίνωση τους οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και ClientEarth ζητούσαν από την ελληνική πολιτεία την ακύρωση των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών και συνολικά του προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα της Κρήτης και σε τμήμα της Ελληνικής Τάφρου.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη NAVTEX που δημοσιεύθηκε, «οι έρευνες που αυτές τις μέρες διενεργεί το σκάφος RAMFORM HYPERION, υποστηριζόμενο από άλλα τρία πλοία, στη θάλασσα της Κρήτης και σε τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, ξεκίνησαν στις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της κοινοπραξίας των δύο πετρελαϊκών εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, δεν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV