Newsroom

Πρόσω ολοταχώς κινείται το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα Εθνικά Πλαίσια για τις νέες τεχνολογίες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εναλλακτικά καύσιμα με στόχο την πιο πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Πρόκειται για τα πλαίσια που αφορούν στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από μείγμα φυσικού αερίου με πράσινα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Στόχος του Υπουργείου είναι τα σχετικά σχέδια νόμου να είναι έτοιμα και να περάσουν από δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

Υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

Το πρώτο υπό εξέταση νομοσχέδιο αφορά στο εθνικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του φθινοπώρου με στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη του 2021. Ταυτόχρονα προχωρούν και επενδύσεις για υπεράκτια φωτοβολταϊκά πάρκα

Στα υπεράκτια αιολικά πάρκα παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα από τις Big 5 καθώς ήδη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με την Ocean Winds, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρία των EDP Renewables και Storengie, για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Mytilineos, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η εταιρία έχει τη βάση του στη Δανία και συμμετάσχει κατά 60% στο νέο επενδυτικό σχήμα με τίτλο «CI New Markets Fund I», όπου θα συμμετέχει και η Mytlineos κατά 40%.

Στα φωτοβολταϊκά πάρκα θα επεκταθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία δρομολογεί ήδη την κατασκευή έργων συνολικής ισχύος 265 MW με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περιοχές της Ελλάδας και η ισχύς ανά πλωτό πάρκο ορίζονται ως εξής:

120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου
103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου.
42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου

Αποθήκευση Ενέργειας

Η επόμενη τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας αφορά στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Εδώ στόχος του ΥΠΕΝ είναι παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχετικό πλαίσιο περί το φθινόπωρο ώστε στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 να οδεύσει προς τη Βουλή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλαίσιο, όπως έχει αποδειχτεί και από το πλήθος αιτήσεων εγχώριων και διεθνών ομίλων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη Βεβαίωση Παραγωγού, η οποία και αποτελεί το πρώτο αδειοδοτικό βήμα.

Μάλιστα, το ΥΠΕΝ εξετάζει σοβαρά το εν λόγω πλαίσιο και ήδη έχει ξεκινήσει η θέσπιση του από την ειδική ομάδα έργου (ΟΔΕ). Εκτιμάται δε πως στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί μόνο για φέτος ένα πλήθος προτάσεων που αγγίζει τα 9 GW συνολικής ισχύος.

Το ποσό αυτό ξεπερνά τη μεσοπρόθεσμη ανάγκη για έργα αποθήκευσης ενέργειας στο σύστημα, καθώς η ΟΔΕ εκτιμά πως οι ανάγκες του συστήματος έως το 2030 θα κινηθούν μεταξύ 2 και 3 GW.

Να υπενθυμίσουμε πως η σημασία των έργων αποθήκευσης ενέργειας, εκτός από το πλήθος προτάσεων εκ μέρους των εταιριών, φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) και διεκδικούν πόρους αξίας 450 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αναλογούν σε ισχύ 1,3 GW.

Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των εγχώριων παικτών της ενεργειακής αρένας για έργα αποθήκευσης ενέργειας αυξάνεται. Ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εξασφαλίσει άδειες συνολικής ισχύος για συσσωρευτές αποθήκευσης συνολικής ισχύος 950 MW στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία.

Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει εξασφαλίσει μέσω της θυγατρικής του DAMCO ENERGY άδειες για έργα συνολικής ισχύος 675 MW. Πρόκειται για δύο μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 375 MW που θα κατασκευαστούν στην Πάτρα και την Αλεξανδρούπολη με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει ήδη υποβληθεί ήδη αίτηση στη ΡΑΕ για επιπλέον 300 MW στην Κομοτηνή

Ήδη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωράει με την επένδυση της ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 730 MW στην Αμφιλοχία. Επίσης, έχει λάβει άδειες για έργα 375 MW σε Κοζάνη, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη και Θήβα και δρομολογεί και έργα 1,5 GW στο Αμάρι, τη Βέροια και την Πελοπόννησο.

Τα πράσινα καύσιμα

Το τρίτο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζεται το ΥΠΕΝ αφορά τα πράσινα καύσιμα, δηλαδή το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο. Μέσω αυτών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό του φυσικού αερίου που θα περνάει μέσα από τους αγωγούς και τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Από ότι φαίνεται, και όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, το πλαίσιο για το πράσινο υδρογόνο κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτό του βιομεθανίου. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το πλαίσιο για το πράσινο υδρογόνο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το Δεκέμβριο του 2021.

Μάλιστα μεγάλοι διανομείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως η Δημόσια Εταιρία Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) και ο ΔΕΣΦΑ, συμμετέχουν στο σχετικό διάλογο για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για το πράσινο υδρογόνο παρέχοντας την εξειδίκευση και το Know-How τους. Πρόκειται για δύο σημαντικά πλαίσια, τα οποία δεν αποκλείεται να προσελκύσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα φυσικού αερίου.

Να υπενθυμίσουμε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα με το πρώτο να αποτελείται από τις κεντρικές και βόρειες χώρες οι οποίες αντιτίθεται στη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ταχεία προγράμματα απολιγνιτοποίησης, όπως και η Ελλάδα, ζητούν τη χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την παραγωγή ενέργειας από κλιματικά ουδέτερες πηγές.

Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ζήτημα εντός του Οκτωβρίου, ενώ γίνεται διαπραγμάτευση για τα έργα που αφορούν στην μεταφορά κλάσματος βιομεθανίου ή πράσινου υδρογόνου μαζί με φυσικό αέριο, που θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029.

Η πρόταση αυτή φυσικά φωτογραφίζει, τους δύο μεγάλους αγωγούς που δρομολογεί ο ΔΕΣΦΑ σε Δυτική Μακεδονία και Πάτρα, καθώς και τα δίκτυα φυσικού αερίου που δημοπρατεί η Δημόσια Εταιρία Διαχείρισης Αερίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV