Βαγγέλης
Θάνος

Οι τελευταίες πινελιές απομένουν για το νόμο που ρυθμίσει το περιβάλλον των ΑΠΕ και προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σύντομα θα έρθει στο Βουλή , όπως αποκάλυψε η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, στο συνέδριο RGC που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τη κυρία Σδούκου το νομοσχέδιο προωθεί πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που θα στοχεύουν στην υλοποίηση των έργων ΑΠΕ. Θα αυστηροποιήσει κατα κάποιο τρόπο το πλαίσιο αδειοδότησης , ούτως ώστε να ξεκινούν τη διαδικασία αδειοδότησης ενός έργου μόνο όσοι πραγματικά έχουν σκοπό και ικανότητα να φέρουν το έργο εισ πέρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ηγεσία του ΥΠΕΝ , πατάει γκάζι στην απολιγνιτοποίηση , και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, και πως αυτές θα βοηθηθούν να γίνει πράξη.

Το νέο νομοσχέδιο που θα βάλει τάξη στο ενεργειακό πεδίο θα αποτελείται από 160 άρθρα. Στόχος του είναι να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε πράσινα ενεργειακά έργα.

10 σημαντικές αλλαγές

Ανάμεσα σε πολλά άλλα ο νόμος περιλαμβάνει 10 σημαντικές αλλαγές, τις οποίες αποκάλυψε η κυρία Σδούκου.

-Μπαίνει τέλος στην υποβολή όλων των δικαιολογητικών εξ αρχής για κάθε τροποποίηση της άδειας. Πλέον θα τροποποιείται ο,τι προβλέπεται και τα υπόλοιπα στοιχεία θα ενημερώνονται αυτόματα.

-Διαχωρίζονται η σύμβαση σύνδεσης του έργου με την άδεια εγκατάστασης. Πλέον δεν θα ακολουθείται σειριακή διαδικασία αλλά παράλληλη . Θα μπορούν οι επενδυτές να τρέχουν παράλληλα την αδειοδότηση του υποσταθμού, τα έργα σύνδεσης, και τον σταθμό ΑΠΕ.

-Τα δασικά ζητήματα που απαιτεί ένας σταθμός ,θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν τελευταία στη σειρά. Θα έχει τη δυνατότητα ένα έργο να προχωρήσει και όταν φτάσει στο σημείο της ηλέκτρισης να ολοκληρώσει αυτά που απαιτούνταν σε πρώιμο στάδιο.

-Η τροποποίηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για περιπτώσεις έργων που έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης χαμηλότερης ισχύος θα γίνεται παράλληλα με το έργο. Καταργείται πλέον , η προαπαιτούμενη μετάβαση σε ένα στάδιο νωρίτερα για τροποποίηση των εγγράφων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

-Δυνατότητα τμηματικής λειτουργίας του σταθμού, για όσους δεν έχουν την δυνατότητα θέσης σε λειτουργία όλου του σταθμού. Με το  νέο νόμο για ΑΠΕ θα υπάρχει η δυνατότητα για μια  τμηματική άδεια εγκατάστασης του σταθμού που θα βοηθήσει να μπει το έργο σε λειτουργία.

-Απαλλαγή υποχρέωσης προσκόμισης όλων των χαρακτηριστικών του έργου (πάνελ, ανεμογεννήτριες, διαστάσεις κλπ) σε αρχικό στάδιο, όταν το έργο δεν έχει ωριμάσει. Το υπουργείο διακρίνοντας τις τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία τη μεταθέτει για ένα επόμενο στάδιο.

-Δυνατότητα στα αιολικά να βάλουν τμηματικά τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία , κι όχι όλο μαζί το έργο όπως απαιτούνταν μέχρι τώρα.

-Πλέον μπαίνουν χρονικά όρια σε όσους κατέχουν άδειες για έργα ΑΠΕ. Κάποιος που κατέχει μια άδεια θα έχει περιθώριο 12 μηνών να προχωρήσει το έργο. Στόχος είναι να μην μένουν στα συρτάρια οι άδειες.

-Οι εγγυητικές επιστολές πλέον θα υποβάλλονται σε ένα πιο αρχικό στάδιο. Καθαρός στόχος αυτού του μέτρου να φιλτράρει σε μεγάλο βαθμό τα έργα και να ανοίγει δρόμο μόνο σε όσους έχουν σοβαρές προοπτικές να κατασκευάσουν την ενεργειακή υποδομή.

-Μειώνεται για τους επενδυτές στο μισό το κόστος για τα απαραίτητα έργα σύνδεσης. Το άλλο μισό θα καλύπτεται από τους διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

Ακόμα ,πολύ ψηλά στην ατζέντα επίσης είναι και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών. Αυτό θα βοηθήσει στον καλύτερο και γρηγορότερο τροπο εποπτείας των απαραίτητων αδειών και εγγράφων.

Είναι ξεκάθαρο οτι έχει γίνει αντιληπτό  πως τα δύο μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση ¨πράσινων”  ενεργειακών έργων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι επενδυτές που δεν έχουν σοβαρές προοπτικές να υλοποιήσουν έργα. Με το νέο νόμο  για τις ΑΠΕ αυτά τα δύο φαίνεται πως αντιμετωπίζονται σε υψηλό βαθμό. Απομένει αυτό να αποδειχθεί στη πράξη και να αρχίσουν τα σχέδια που βρίσκονται σε συρτάρια να παίρνουν σάρκα και οστά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV