Τη δυνατότητα να αποτελέσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, την αρχή μιας δυναμικής εξέλιξης όχι μόνο γύρω από τα πολεοδομικά θέματα, αλλά και θέματα που αφορούν και στην ασφάλεια και αειφορία, τόσο της χερσαίας όσο και της θαλάσσιας περιοχής του Θερμαϊκού, επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ σε κείμενο θέσεων επί της μελέτης του ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ότι πρέπει να στηριχθεί ο σχεδιασμός αυτός από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και από τους φορείς, αφού για πρώτη φορά και με θεσμικό τρόπο, η μελέτη προσπαθεί να ενώσει και να δημιουργήσει μια αντίληψη κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων και αναπτυξιακών επιλογών για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού.
Ο στόχος του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι να συμβάλει στην προώθηση αυτής της προσπάθειας ολοκληρωμένου σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, επί του Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που επιχειρεί να συνδέσει περιοχές επτά συνεχόμενων Δήμων με πληθώρα διαφορετικών χωρικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών και να αναδείξει την ειδική σχέση που έχει η πόλη με τη θάλασσα. Παράλληλα, το Σχέδιο επιχειρεί να διευθετήσει πολεοδομικά ζητήματα σε ένα σύνολο περιοχών μέσω των όρων δόμησης και των χρήσεων γης και να οργανώσει αρρύθμιστες περιοχές, που για χρόνια ήταν ανενεργές.
Η επιλογή του σχεδιασμού της περιοχής με τη χρήση του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΠΣ, κρίνεται ορθή, αν και για πρώτη φορά ένα εργαλείο πολεοδομικών ρυθμίσεων καθορίζει τόσο χωροταξικά όσο και πολεοδομικά ζητήματα, σε τέτοια κλίμακα και σε τόσο μεγάλο εύρος περιοχών. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι δημιουργούνται θετικές εξελίξεις σε περιοχές που η ρύθμιση τους θα γινόταν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου με κυρίαρχο στοιχείο ότι η πολεοδομική και χωροταξική τακτοποίηση περιοχών θα δημιουργήσει την ανάγκη για επιπλέον μελέτες.
Στο κείμενο θέσεων, η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ καταθέτει παρατηρήσεις για όλα τα επιμέρους σκέλη του Σχεδίου ανά Δήμο και επισημαίνει πως το ΕΠΣ έρχεται σε μια στιγμή που η απουσία και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου υπερκείμενου σχεδιασμού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα και την ευρύτερη περιοχή του (βλ. Μελέτη Αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης), είναι εμφανής. Η δε προσπάθεια να διευθετηθούν προβληματικές περιοχές, ακόμη και να ενταχθούν περιοχές στον σχεδιασμό είναι κατανοητή και προς την σωστή κατεύθυνση.
Περιβαλλοντικά, η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, θα αποτελέσει έργο πνοής και ουσίας για την πόλη, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, η όλη προσπάθεια να αποτελέσει ένα πρότυπο οργάνωσης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής, για συντονισμένο Σχεδιασμό και μητροπολιτική αντιμετώπιση αναπτυξιακών ζητημάτων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV