fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο χωρικής οργάνωσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτίριο ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα νέο μοντέλο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ετήσιο Υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επ` ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ το νέο αυτό μοντέλο οργάνωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο, τον χώρο της Έκθεσης, τους χώρους πρώην στρατοπέδων, τις χωροθετήσεις δομών φιλοξενίας νέων δράσεων, νέα εμβληματικά έργα–τοπόσημα, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, και έργα όπως το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Τέλος, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις και ανανέωση αστικού ιστού.

«Δεδομένου ότι είτε η έκταση, είτε η σημασία καθενός από τα παραπάνω και όλων μαζί, υπερβαίνει την εμβέλεια ενός Δήμου, τόσο για την χωρική οργάνωση όσο και για όλες τις αναπτυξιακές παραμέτρους, είναι προφανής η ανάγκη συγκρότησης Μητροπολιτικής Διοίκησης», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

«Ενέργειες απλούστερης θεσμικής προετοιμασίας, για άμεσα αποτελέσματα, είναι η αναδιοργάνωση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, η σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου Μητροπολιτικών Θεμάτων και η επαναφορά της νομοθετικής πρότασης για νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.»

Συγκοινωνίες-Αναπτυξιακοί Πυλώνες-Υποδομές

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επισημαίνει ιδιαιτέρως τα εξής:

– Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει ούτε το ΜΕΤΡΟ που η βασική του γραμμή δεν πρόκειται να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου πριν το 2022, ούτε την προκήρυξη και ευόδωση του νέου διαγωνισμού των 1000 λεωφορείων, κοινού (και πάλι) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθεί περίπου τότε.

– Για τον ΟΑΣΘ απαιτούνται κινήσεις άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης οχημάτων με ενοικίαση ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσον. Ταυτόχρονα ζητείται ένα μεσομακροπρόθεσμο μοντέλο με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

– Για το ΜΕΤΡΟ πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής. Σχετικά με τον σταθμό της Βενιζέλου, να συνταχθεί τεκμηριωμένη εκτίμηση απαιτούμενου χρόνου και κόστους, με τα σημερινά δεδομένα, για τις δύο προτάσεις, την ακολουθούμενη και την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ώστε να υλοποιηθεί η βέλτιστη.

– Λιμάνι – Αεροδρόμιο – Helexpo χαρακτηρίζονται πυλώνες με χωρική αναφορά όχι μόνο στην Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια αλλά σε όλη την Μακεδονία. Η δομική συνεργασία τους με οργανωμένες συνέργειες και κοινά projects, παρότι διέπονται από διαφορετικά ιδιοκτησιακά και διοικητικά καθεστώτα, θεωρείται απολύτως εφικτή, γιατί θα πολλαπλασιάσει το οικονομικό αντικείμενο και των τριών.

Επίσης η Πολιτεία πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει αναλάβει από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ για την σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση.

– Για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, πριν ακόμα από την θεσμοθέτησή της, είχε υποστηρίξει την ανάδειξη του εγχειρήματος σε Εθνικής εμβέλειας πιλοτικό σχέδιο, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού. Εάν αυτό δεν γίνει τώρα η ΑΖΚ θα παραμείνει ως κέλυφος στην Θεσσαλονίκη, ενώ το (όποιο) περιεχόμενο θα οδεύσει προς το Κερατσίνι. Προφανώς οι δύο δομές είναι και οφείλουν να είναι ανταγωνιστικές αλλά δεν αποκλείουν η μία την άλλη.

– Αναγκαία είναι η προώθηση των έργων για την αντισεισμική θωράκιση, για την αντιπλημμυρική προστασία και την ανανέωση του αστικού ιστού (στο πράσινο ταμείο υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρωθεί περίπου 3 δις για περιβαλλοντικές δράσεις).

– Απαιτείται η μελέτη, ωρίμανση, προώθηση και υλοποίηση έργων νέας γενιάς.

Υπό «διωγμόν» ο κλάδος των Μηχανικών

Μέχρι τώρα η Πολιτεία φέρεται ως να επιδιώκει να θέσει εκτός της παραγωγικής διαδικασίας τους έμπειρους μηχανικούς και να στείλει εκτός Ελλάδας τους υψηλών προσόντων νέους μηχανικούς.

Οι σημαντικότεροι λόγοι, οι οποίοι υπαγορεύουν μονοσήμαντα και την αντιμετώπισή τους είναι:

– Το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης παραμένει απαγορευτικό για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

– Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος επιδρά αρνητικά και για τους εργοδότες και για το στελεχιακό δυναμικό.

– Η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αντέχουν το κόστος (ακόμα και αν μειώνονταν) των στελεχών υψηλών προσόντων. Η αδυναμία πρόσληψης τέτοιων στελεχών επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους, τις ωθεί σε περαιτέρω σμίκρυνση και σε επιλογές ανορθολογισμού έως ανομίας.

Επιπλέον, ενώ κλάδος των Μηχανικών συνεισέφερε στον Ενιαίο Φορέα την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, ενός – και του μοναδικού άλλωστε – υγιούς Ταμείου σε αντάλλαγμα οι νέοι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι για τους οποίους μετά 1 έτος και πλέον από την αίτηση εγγραφής τους, αυτή δεν έχει διεκπεραιωθεί και δεν αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Κατά συνέπεια δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και επιπλέον καμία δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι που μετά 2 και πλέον έτη από την συνταξιοδότησή τους δεν λαμβάνουν την κανονική σύνταξή τους.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ «η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν απαιτεί κάποια ριζική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα παρά μόνο οργάνωση και στελέχωση των αντιστοίχων υπηρεσιών» και ζητά στο μεταξύ να παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα στους νέους μηχανικούς.

Τεχνικό Έργο και Τεχνική Παιδεία

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι σειρά ανερμάτιστων πολιτικών επιλογών οδήγησε σε διάλυση, έναν καλά οργανωμένο επιχειρηματικό χώρο, τις τεχνικές εταιρείες και προτείνεται να σταματήσει η «αφαίμαξη» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να προχωρήσουν ώριμα έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας και μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την Ασφάλεια Δικαίου, το Φορολογικό Σύστημα, την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου Τομέα και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συντάξει πρόταση με «5 ουσιώδεις αλλαγές στο ελληνικό σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» την οποία σας έχουμε παρουσιάσει πριν τρία χρόνια και είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε σε συνεργασία με τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων.

Ζητείται επίσης να μπει τέλος στις επανειλημμένες προσπάθειες διάλυσης και ισοπέδωσης της Τεχνικής Παιδείας με τελικό χτύπημα με τις συγχωνεύσεις – ιδρύσεις – μετονομασίες – άρδην αναβαθμίσεις διαφόρων Ιδρυμάτων.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρέδωσε την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την ίδια ημέρα με υπογραφή του επισπεύδοντος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και συν-υπογραφή των 14 συναρμοδίων Υπουργών. Αποτελείται από 190 άρθρα, ενώ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις 14 ημέρες της δημόσιας διαβούλευσης υπεβλήθησαν 1.962 σχόλια-παρατηρήσεις. Στη βάση αυτών, έγιναν 65 ενσωματώσεις-διορθώσεις στο σχέδιο νόμου, καθώς και 83 σχόλια-διευκρινήσεις-προσθήκες, κατόπιν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τα 14 συναρμόδια υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εμπλεκόμενοι με θέματα Πολιτικής Προστασίας φορείς, καθώς και οι Ενώσεις και Ομοσπονδίες των στελεχών του ΠΣ, τα εργατικά κέντρα, οι ενώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας μας, με δημόσιες ανακοινώσεις, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο νέο πλαίσιο για την θωράκιση της χώρας μας έναντι των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Τέλος, η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, επί του νομοσχεδίου, ξεκινάει αύριο Τρίτη 28/1 και Τετάρτη 29/1, η β΄ Ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/1, ενώ το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις 04 Φεβρουαρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μεγάλη επιχείρηση καθαριότητας στην Κυψέλη από τον Δήμο Αθηναίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα καθαρισμού οδών

Τις Κυριακάτικες μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια με τόσο συνδυασμένο και μαζικό τρόπο, σε μία Δημοτική Κοινότητα κάθε φορά, συνέχισε σήμερα στην Κυψέλη ο Δήμος Αθηναίων.

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας χρησιμοποιώντας πέντε μεγάλα σάρωθρα και πέντε πλυστικά μηχανήματα ,καθάρισαν και έπλυναν δρόμους της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης που τις καθημερινές είναι επιβαρυμένοι κυκλοφοριακά με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η πραγματοποίηση παρεμβάσεων τόσο μεγάλης έκτασης. Παράλληλα καθαρίστηκαν και πλύθηκαν πεζοδρόμια που βρίσκονται πέριξ των δρόμων αυτών.

Το μέγεθος και της σημερινής επιχείρησης ήταν πολύ μεγάλο και είναι ενδεικτικό ότι τις εργάσιμες μέρες σε κάθε Δημοτική Κοινότητα χρησιμοποιείται ένα σάρωθρο σε τρεις βάρδιες ενώ σήμερα χρησιμοποιήθηκαν πέντε για μία βάρδια που σάρωσαν ένα μεγάλο μέρος της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Δράσεις όπως σημερινή καθώς κι εκείνη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην 3η Δημοτική Κοινότητα έχουν προγραμματιστεί πλέον σε τακτική βάση από τον Δήμο τις Κυριακές ,έτσι ώστε να καλύπτουν το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Οι μεγάλες αυτές Κυριακάτικες παρεμβάσεις είναι ανεξάρτητες από το καθημερινό πρόγραμμα καθαριότητας στις 129 γειτονιές της Αθήνας που συνεχίζεται κανονικά και με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Οι δρόμοι που σαρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης στην 6η Δημοτική Κοινότητα, είναι:

Οδός Δροσοπούλου από Φωκίωνος έως Αμοργού – Οδός Επτανήσου από Κύπρου έως Φωκίωνος

Οδός Ίμβρου από Αγ. Ζώνης έως Πατησίων – Οδός Κύπρου από πλατεία Κυψέλης έως Πατησίων – Φαιδριάδων από Καυκάσου έως Πλατεία Κυψέλης.

Οδός Σπετσών από Ευελπίδων έως Φιλοτίμου – Οδός Κασταλίας από Κυψέλης έως Κερκύρας – Οδός Κερκύρας από Σκύρου έως Ευελπίδων – Οδός Αγ. Μελετίου από Πατησίων έως Κυψέλης

Οδός Σύρου από Κυψέλης έως Δροσοπούλου – Οδός Δροσοπούλου από Μαυρομματαίων έως Φωκίωνος – Οδός Δελβινου από Βελβενδούς έως Κρέσνας – Οδός Γιαλούρου από Οστρόβου έως Γεωργαλά

Οδός Γεωργαλά από Γιαλούρου έως Γεωργίου – Οδός Γεωργίου από Γεωργαλά έως Οστρόβου – Οδός Μπερόβου από Λαχανά έως Κρέσνας – Οδός Μετανείρας από Παρασκευά έως Καυκάσου

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, αποτελούν πλέον μέρος του εβδομαδιαίου προγραμματισμού του Δήμου. Γίνονται για πρώτη φορά αλλά όχι για τελευταία. Είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Βήμα της πορείας μας για μία Αθήνα καθαρή από τον μεγαλύτερο δρόμο μέχρι το πιο μικρό πεζοδρόμιο» αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Το 2023 μπορεί να λειτουργήσει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Ομιλία απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στα πλαίσια του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του «Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης», στη Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η ομιλία του κου Γεωργιάδη:

«Είμαι ένας από τους πιο ευτυχείς υπουργούς Ανάπτυξης των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που έρχομαι σε αυτή την πόλη γιατί έχουμε να πούμε πολλά πράγματα τα οποία έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα γίνουν.

Εχθές το βράδυ είχαμε ένα σημαντικό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη χώρα μας και την έφτασε δύο μόνο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα και την οριστική έξοδο στις αγορές.

Αυτό πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Όταν, δε, πρωτοεξελέγη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οι προβλέψεις για το πότε θα φτάναμε στη βαθμίδα που είμαστε από χθες ήταν περισσότερο από 18 μήνες. Και αυτό που προβλεπόταν να γίνει σε 18 μήνες έχει γίνει σε 6 μήνες.

Δεν το λέμε εμείς αλλά το λένε εκείνοι – παλιά τους αποκαλούσαν «οι λύκοι των αγορών»-, οι οποίοι επιβραβεύουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβερνήσεως.

Οφείλω να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η Κομισιόν είπε δημοσίως ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2020 προς τα πάνω και ότι οι προηγούμενες προβλέψεις θεωρήθηκαν τελικά συντηρητικές. Όλα αυτά είναι καλά νέα αλλά όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα και να τα απολαύσει ο ελληνικός λαός χρειάζεται από όλους μας πολύ σκληρή δουλειά.

Για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για εμένα προσωπικά, όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και λόγω της σημασίας που έχει για την ελληνική οικονομία, η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας.

Νωρίτερα, είχαμε επί τόπου τηλεφωνική συνομιλία στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και με τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή και με την ανάδοχο εταιρεία για το μετρό της Θεσσαλονίκης για να ξέρουμε ακριβώς το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα επιταχυνθούν τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Δήμαρχος εξέφρασε τις δόκιμες ανησυχίες που πρέπει να έχει ο Δήμαρχος μίας πόλεως για ένα τόσο μεγάλο έργο. Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είναι δεδομένες.

Μετά την απόφαση του ΚΑΣ και την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων από τον Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Καραμανλή, το έργο ξεκινάει «φουλ». Η εταιρεία έχει βρει τα σχετικά χρήματα για να μπορεί να κάνει το έργο απρόσκοπτα. Όπως ξέρετε είχε μία πολύ επιτυχή έκδοση ενός ομολογιακού δανείου.

Άρα όλα βαίνουν καλώς και πάμε το 2023 να έχουμε μετρό που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικό μετρό με πραγματικά βαγόνια που πραγματικά θα λειτουργούν και θα είναι έτοιμα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές για να ξέρουν όλοι τι κάνει ο καθένας μας όταν αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ με επικεφαλής τον κύριο Ματζούφα είμαστε σε συνεχείς επικοινωνίες με το Υπουργείο Υποδομών για να προκηρύξουμε άμεσα την παράκαμψη του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Μία υπόσχεση του Πρωθυπουργού που δόθηκε εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πριν από την επόμενη ΔΕΘ θα έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και δημοπράτησης. Διότι όταν λέμε κάτι δεν το λέμε για να το πούμε, το λέμε για να γίνει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα