Connect with us

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο μοντέλο χωρικής οργάνωσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτίριο ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα νέο μοντέλο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ετήσιο Υπόμνημα που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επ` ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ το νέο αυτό μοντέλο οργάνωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο, τον χώρο της Έκθεσης, τους χώρους πρώην στρατοπέδων, τις χωροθετήσεις δομών φιλοξενίας νέων δράσεων, νέα εμβληματικά έργα–τοπόσημα, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, και έργα όπως το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Τέλος, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις και ανανέωση αστικού ιστού.

«Δεδομένου ότι είτε η έκταση, είτε η σημασία καθενός από τα παραπάνω και όλων μαζί, υπερβαίνει την εμβέλεια ενός Δήμου, τόσο για την χωρική οργάνωση όσο και για όλες τις αναπτυξιακές παραμέτρους, είναι προφανής η ανάγκη συγκρότησης Μητροπολιτικής Διοίκησης», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

«Ενέργειες απλούστερης θεσμικής προετοιμασίας, για άμεσα αποτελέσματα, είναι η αναδιοργάνωση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, η σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου Μητροπολιτικών Θεμάτων και η επαναφορά της νομοθετικής πρότασης για νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.»

Συγκοινωνίες-Αναπτυξιακοί Πυλώνες-Υποδομές

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επισημαίνει ιδιαιτέρως τα εξής:

– Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει ούτε το ΜΕΤΡΟ που η βασική του γραμμή δεν πρόκειται να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου πριν το 2022, ούτε την προκήρυξη και ευόδωση του νέου διαγωνισμού των 1000 λεωφορείων, κοινού (και πάλι) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα ολοκληρωθεί περίπου τότε.

– Για τον ΟΑΣΘ απαιτούνται κινήσεις άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης οχημάτων με ενοικίαση ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσον. Ταυτόχρονα ζητείται ένα μεσομακροπρόθεσμο μοντέλο με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

– Για το ΜΕΤΡΟ πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής. Σχετικά με τον σταθμό της Βενιζέλου, να συνταχθεί τεκμηριωμένη εκτίμηση απαιτούμενου χρόνου και κόστους, με τα σημερινά δεδομένα, για τις δύο προτάσεις, την ακολουθούμενη και την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ώστε να υλοποιηθεί η βέλτιστη.

– Λιμάνι – Αεροδρόμιο – Helexpo χαρακτηρίζονται πυλώνες με χωρική αναφορά όχι μόνο στην Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια αλλά σε όλη την Μακεδονία. Η δομική συνεργασία τους με οργανωμένες συνέργειες και κοινά projects, παρότι διέπονται από διαφορετικά ιδιοκτησιακά και διοικητικά καθεστώτα, θεωρείται απολύτως εφικτή, γιατί θα πολλαπλασιάσει το οικονομικό αντικείμενο και των τριών.

Επίσης η Πολιτεία πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει αναλάβει από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ για την σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση.

– Για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, πριν ακόμα από την θεσμοθέτησή της, είχε υποστηρίξει την ανάδειξη του εγχειρήματος σε Εθνικής εμβέλειας πιλοτικό σχέδιο, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού. Εάν αυτό δεν γίνει τώρα η ΑΖΚ θα παραμείνει ως κέλυφος στην Θεσσαλονίκη, ενώ το (όποιο) περιεχόμενο θα οδεύσει προς το Κερατσίνι. Προφανώς οι δύο δομές είναι και οφείλουν να είναι ανταγωνιστικές αλλά δεν αποκλείουν η μία την άλλη.

– Αναγκαία είναι η προώθηση των έργων για την αντισεισμική θωράκιση, για την αντιπλημμυρική προστασία και την ανανέωση του αστικού ιστού (στο πράσινο ταμείο υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρωθεί περίπου 3 δις για περιβαλλοντικές δράσεις).

– Απαιτείται η μελέτη, ωρίμανση, προώθηση και υλοποίηση έργων νέας γενιάς.

Υπό «διωγμόν» ο κλάδος των Μηχανικών

Μέχρι τώρα η Πολιτεία φέρεται ως να επιδιώκει να θέσει εκτός της παραγωγικής διαδικασίας τους έμπειρους μηχανικούς και να στείλει εκτός Ελλάδας τους υψηλών προσόντων νέους μηχανικούς.

Οι σημαντικότεροι λόγοι, οι οποίοι υπαγορεύουν μονοσήμαντα και την αντιμετώπισή τους είναι:

– Το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης παραμένει απαγορευτικό για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

– Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος επιδρά αρνητικά και για τους εργοδότες και για το στελεχιακό δυναμικό.

– Η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αντέχουν το κόστος (ακόμα και αν μειώνονταν) των στελεχών υψηλών προσόντων. Η αδυναμία πρόσληψης τέτοιων στελεχών επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους, τις ωθεί σε περαιτέρω σμίκρυνση και σε επιλογές ανορθολογισμού έως ανομίας.

Επιπλέον, ενώ κλάδος των Μηχανικών συνεισέφερε στον Ενιαίο Φορέα την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, ενός – και του μοναδικού άλλωστε – υγιούς Ταμείου σε αντάλλαγμα οι νέοι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι για τους οποίους μετά 1 έτος και πλέον από την αίτηση εγγραφής τους, αυτή δεν έχει διεκπεραιωθεί και δεν αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Κατά συνέπεια δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ασφαλιστική ενημερότητα και επιπλέον καμία δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι Μηχανικοί είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι που μετά 2 και πλέον έτη από την συνταξιοδότησή τους δεν λαμβάνουν την κανονική σύνταξή τους.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ «η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν απαιτεί κάποια ριζική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα παρά μόνο οργάνωση και στελέχωση των αντιστοίχων υπηρεσιών» και ζητά στο μεταξύ να παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα στους νέους μηχανικούς.

Τεχνικό Έργο και Τεχνική Παιδεία

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι σειρά ανερμάτιστων πολιτικών επιλογών οδήγησε σε διάλυση, έναν καλά οργανωμένο επιχειρηματικό χώρο, τις τεχνικές εταιρείες και προτείνεται να σταματήσει η «αφαίμαξη» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να προχωρήσουν ώριμα έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας και μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την Ασφάλεια Δικαίου, το Φορολογικό Σύστημα, την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου Τομέα και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει συντάξει πρόταση με «5 ουσιώδεις αλλαγές στο ελληνικό σύστημα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» την οποία σας έχουμε παρουσιάσει πριν τρία χρόνια και είμαστε έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε σε συνεργασία με τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων.

Ζητείται επίσης να μπει τέλος στις επανειλημμένες προσπάθειες διάλυσης και ισοπέδωσης της Τεχνικής Παιδείας με τελικό χτύπημα με τις συγχωνεύσεις – ιδρύσεις – μετονομασίες – άρδην αναβαθμίσεις διαφόρων Ιδρυμάτων.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Θεσσαλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 χωριά του Δήμου Τρικκαίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του, ο Περιφερειάρχης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 7ης Ιουλίου 2020:

– Τις κοινότητες Αρδανίου και Παλαιόπυργου της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιόκαστρου

– Την κοινότητα Ριζώματος της Δημοτικής Ενότητας Παραληθαίων.

Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία της απόφασης και για 3 μήνες, έως τις 14 Οκτωβρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα εξέτασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο ΥΠΕΝ στη Λεωφόρο Μεσογείων

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα.

Μεταξύ άλλων:

1. Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ερμού 76 του Δήμου Αθηναίων.

2. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο του ακίνητου που βρίσκεται επί της οδού Μπότσαρη 95, του Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

3. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο που βρίσκεται εντός ακινήτου επί των οδών Αλιφιέρηδων αρ. 8-10 και Εμμ. Βερνάρδου, στην περιοχή Χαλέπας του Δήμου Χανίων και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

4. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου και η αλλαγή χρήσης σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί των οδών Χρυσοσπηλιωτίσσης αρ. 11 και Νικίου αρ. 24 του Δήμου Αθηναίων.

5. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί της οδού Αιόλου αρ. 87 του Δήμου Αθηναίων.

6. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, επί των οδών Στρατηγού Ιωάννου και Ι. Λάππα, στη Λειβαδιά του Δήμου Λεβαδέων.

7. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε ακίνητο που περιλαμβάνει διατηρητέο κτίριο και βρίσκεται επί των οδών Ερμού αρ.9 και Βουλής του Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αρβανιτίδης: Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ και αναξιοκρατία στην ΜΟΔ Α.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Αρβανιτίδης ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης επισημαίνοντας την χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ, που παραμένει στάσιμη ένα χρόνο τώρα, παρουσιάζοντας μόλις 0,3% αύξηση, ενώ παράλληλα διογκώνεται ο προϋπολογισμός των υπηρεσιών και διπλασιάστηκαν οι προμήθειες της ΜΟΔ Α.Ε. κατά το έτος 2020.

Την ίδια στιγμή στον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ΜΟΔ Α.Ε. διαμορφώνεται ένα πλαίσιο λειτουργίας που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του καταστατικού και ιδρυτικού της νόμου και παρουσιάζονται φαινόμενα έλλειψης διαφάνειας και αξιοκρατίας στην πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τοποθέτηση και μετακίνηση του προσωπικού αλλά και τον διορισμό προϊσταμένων στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και την Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. με ίδρυση νέων δομών στην ΜΟΔ Α.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Την τελευταία περίοδο έχω γίνει δέκτης πληροφοριών ότι, στον εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την ΜΟΔ Α.Ε. διαμορφώνεται ένα πλαίσιο λειτουργίας που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του καταστατικού και ιδρυτικού της νόμου. Η ΜΟΔ Α.Ε. σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Ν.2372/96 υπάγεται στον Ν.4314/14 και σκοπός της είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της διαχείρισης και εφαρμογής προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή/ και από εθνικούς πόρους, η οργάνωση και η κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σε μεταφορά τεχνογνωσίας για τη βελτίωση της διοικητικής δομής.

Εν μέσω πανδημίας, κατά παρέκκλιση του ιδρυτικού Ν.2372/96 της ΜΟΔ Α.Ε., επελέγη η σύσταση Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, διαρθρωμένη σε δύο Τμήματα, με απλή τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης, χωρίς οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της νέας δομής να προβλέπονται και να καθορίζονται στον ιδρυτικό της νόμο, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αλλά να διαμορφώνει νέες λειτουργίες ευθέως ανάλογες με μια δημόσια Τεχνική Υπηρεσία. Η ίδρυση της νέας δομής είχε επιχειρηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2019 αλλά δεν κατέστη εφικτή δεδομένων των αντιδράσεων της ΕΜΔΥΔΑΣ και των προνοιών κυρίως του καταστατικού νόμου της εταιρίας.

Την ίδια περίοδο διαπιστώνεται ότι, η διοίκηση της εταιρίας προβαίνει στην τοποθέτηση σε θέση αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στελέχους της εταιρίας χωρίς η θέση αυτή να περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα της, καθώς και στην επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων χωρίς διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, με αποφάσεις του Προέδρου της. Όχι όμως με ανοικτή προκήρυξη και κρίση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΜΟΔ Α.Ε. για τις θέσεις ευθύνης, αλλά με τη γνωστή μέθοδο της τοποθέτησης «αναπληρωτή» Γενικού Διευθυντή.

Ποια είναι η τόσο επιτακτική ανάγκη που υπαγόρευσε στην διοίκηση της ΜΟΔ Α.Ε., εν μέσω πανδημίας, να καλυφθεί η θέση με αναπληρωτή και γιατί αυτό δεν έγινε τόσους μήνες εάν αυτό απαιτούνταν; Αν όντως η πρόθεση είναι για μια «προσωρινή» αναπλήρωση, γιατί δεν προκηρύσσεται η θέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως άλλωστε γίνεται με την εσωτερική πρόσκληση της 9/4/2020 περί επιλογής δεκαπέντε (15) στελεχών για την εν λόγω νέα δομή Τεχνική Υπηρεσία ΜΟΔ ΑΕ;

Επιπρόσθετα, με «ειδικές» διαδικασίες ή απευθείας επιλογές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, άνευ προσχημάτων μετονομάζοντας Επιτελικές Υπηρεσίες ή/και ιδρύοντας νέες [Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ), Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕΤΠΕ)], τοποθετούνται Προϊστάμενοι με «αξιοποίηση» των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 4314/14, πρεσβεύοντας ένα νέο πνεύμα «αριστείας» με την επιστροφή στο παρελθόν.

Κι όλα τα παραπάνω, γίνονται 12 μήνες μετά την ανάληψη σας του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, και γνωρίζοντας ότι υφίσταται η διαγωνιστική διαδικασία με απ. 5003/19-12-2017 «Δημόσια Εσωτερική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων των ΕΥ διαχείρισης, ελέγχου και συντονισμού του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πρ/των του ΕΣΠΑ 2014-2020, του ΕΟΧ και της ΚΥ της ΜΟΔ» που αποτέλεσε άλλωστε και επιταγή των θεσμών. Διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση 283 θέσεων ευθύνης, που ενώ βαθμολογήθηκαν οι υποψήφιοι και ξεκίνησαν να τοποθετούνται διευθυντές σε κάποιες υπηρεσίες, εδώ και ένα έτος από τον Ιούνιο 2019 έχει «βαλτώσει», δημιουργώντας αρρυθμίες στο σύστημα του ΕΣΠΑ, έλλειμα εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας, και καταλύονται οι βασικές αρχές ισονομίας και δικαιοσύνης που ο κάθε εργαζόμενος βιώνει στην πράξη.

Ο αντίκτυπος των αναφερομένων διαδικασιών δεν έχει επίδραση μόνο στους εργαζομένους της εταιρίας, αλλά και στη μορφή της ΜΟΔ Α.Ε. που επιλέγει να στελεχώνει τις θέσεις ευθύνης με «κομματικά» αρεστούς και «στρατευμένους», αντί να προάγει τους ικανότερους και «άριστους» κατά τα λόγια της κυβέρνησής σας, αγνοώντας θεσμοθετημένες διαδικασίες που αν έχρηζαν βελτιώσεων, είχατε άπλετο χρόνο 11 μηνών να κάνετε τις όποιες σημειακές ή/και δομικές παρεμβάσεις. Η πολιτική σας επιλογή αυτή, καθίσταται αντίθετη με το πνεύμα λογοδοσίας και διαφάνειας που θα πρέσβευε το «νέο προφίλ που θέλει για την εταιρία» πρόεδρός της, που αντιθέτως μετέρχεται παλιές κατακριτέες διαδικασίες του παρελθόντος.

Παράλληλα όμως, εμφανίζεται διογκωμένος ο ετήσιος προϋπολογισμός έτους 2020 της ΜΟΔ Α.Ε., ειδικά για δαπάνες προμηθειών υπηρεσιών τρίτων με διπλασιασμό των αντίστοιχων δαπανών από το προηγούμενο έτος 2019. Ενέργειες και δαπάνες που εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού γενούν εύλογες απορίες και επιφυλάξεις για τη χρηστή διοίκηση και διασφάλιση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Η διαχρονική απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παρουσιάζει σημαντική υστέρηση από το τέλος του Δ’ Τρίμηνο του 2019 έως σήμερα με ανεπαίσθητη αύξηση στο ρυθμό απορρόφησης από 30,84% σε 31,14% (0,3%) στη δημόσια δαπάνη και από 33,43% σε 33,72% (0,29%) στην κοινοτική συνδρομή και με δεδομένο ότι τυπικά βρισκόμαστε στα τέλη της προγραμματικής περιόδου, ενώ η παράταση της, αφορά στις εκταμιεύσεις σε έργα που έχουν υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου και στο οικονομικό και λογιστικό κλείσιμο του προγράμματος.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 κι επειδή πρόκειται για έναν νευραλγικό τομέα, που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και ότι τυχόν παράβαση της δεοντολογίας και της νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις ή και απώλειες κονδυλίων (ξανά) για τη χώρα μας, είναι ανάγκη να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΜΟΔ Α.Ε. και να αποφευχθούν πλημμέλειες και λάθη.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Πώς συνάδει με τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά της ΜΟΔ Α.Ε. περί «επιστημονικής και τεχνικής της διαχείρισης και εφαρμογής προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή/και από εθνικούς πόρους» η μετεξέλιξη της εταιρίας σε αναθέτουσα αρχή για δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών;

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των διαγωνιζομένων για θέσεις ευθύνης στον υφιστάμενο διαγωνισμό και πότε θα ολοκληρωθεί ο δημόσιος εσωτερικός διαγωνισμός επιλογής προϊσταμένων ;

– Θεωρείτε ότι οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις προϊσταμένων έχουν γίνει όλες νόμιμα και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια ;

– Ποιους λόγους εξυπηρετεί η παρέκκλιση από τις πάγιες διαδικασίες δημόσιων προσκλήσεων στελέχωσης για θέσεις ευθύνης ;

– Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί ο διπλασιασμός των προμηθειών της ΜΟΔ Α.Ε. κατά το έτος 2020 ;

– Πότε πρόκειται να εκκινήσει και πάλι η διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που παρουσιάζει μεγάλη στασιμότητα, σε μια περίοδο που η αγορά, η επιχειρηματικότητα αλλά και η έρευνα, η καινοτομία η απασχόληση και ο παραγωγικός τομέας παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες για στήριξη και ενίσχυση ;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα