Νίκος
Καραγιάννης

Σημαντική παρέμβαση προκειμένου να “ξεκολλήσει” το θέμα της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης της Πάτρας, έκανε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με την υποβολή σχετικής πρότασης. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com o Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΔΕ Βασίλης Αϊβαλής, η πρόταση γίνεται με βάση την επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί την τοπική κοινωνία και να επισπεύδει τις διαδικασίες καθώς πρέπει μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ να έχει φτάσει η γραμμή μέχρι το λιμάνι ολοκληρώνοντας τον Σιδηροδρομικό ΠΑΘΕ-Π της χώρας.

Επιπλέον η πρόταση είναι συνδυαστική με την δεύτερη πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υποδομών στις αρχές του έτους με κάποιες παραλλαγές. Κύριο στοιχείο της πρότασης του ΤΕΕ/ΔΕ είναι να ξεκινήσει η υπογειοποίηση από το ύψος της Οδού Κανελλοπούλου σε μήκος περίπου 2,5χλμ με σχετικά χαμηλό κόστος καθώς δεν θα πρόκειται για βαθιά υπογειοποίηση. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια για μία σύγκλιση φορέων και Υπουργείου που θα είναι ευτύχημα αν έχει συνέχεια.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι αυτή την στιγμή βρίσκονται εν ισχύ αναφέρουν πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγ. Διονυσίου (Σ.Σ. Αγ. Διονυσίου) μέχρι και την περιοχή του Αγ. Ανδρέα και κατόπιν επίγεια παραλιακή διέλευση μέχρι και την περιοχή εντός του Νέου Λιμένα Πατρών. Το ΤΕΕ/ΤΔΕ στο σημείο αυτό τοποθετείται σαφώς και θεωρεί ότι, σύμφωνα με την συνολική θέση του η οποία θα αναλυθεί παρακάτω, οι σιδηροδρομικοί συρμοί στον Σ.Σ. Αγ. Διονυσίου θα πρέπει να καταλήγουν πλήρως υπογειοποιημένοι.

Από την ανάλυση που προσκομίστηκε για τις προτάσεις υπογειοποίησης προκύπτει ότι το κόστος των έργων από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι τον Σ.Σ. Αγ. Διονυσίου ανέρχεται στο ποσό των 39εκ.€.

Η πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής θα λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την οδό Κανελλοπούλου, με την διέλευση της οδού (Κανελλοπούλου) άνωθεν της Ν.Σ.Γ. και με εξομάλυνση των κλίσεων της οδού εκατέρωθεν την Ν.Σ.Γ. Παράλληλα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο που υπάρχουν παραπλεύρως της οδού Κανελλοπούλου, θα εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες παράπλευρες οδούς, στα σημεία που η στάθμη της οδού Κανελλοπούλου θα έχει ανέβει.

Σημειώνεται δε ότι με τον τρόπο αυτό, γίνεται εφικτή και η ομαλή υπόγεια διέλευση και από τον ποταμό Μείλιχο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 m από την οδό Κανελλοπούλου.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω περιοχή έχει ιδιαίτερα ηπιότερα εδαφολογικά χαρακτηριστικά και υψομετρικά στοιχεία από αυτά της Όθωνος Αμαλίας, αν σύμφωνα με τα ανωτέρω εφαρμόσουμε μια μέση τιμή για το τρέχον μέτρο υπόγειας χάραξης ήτοι 30.000€/m για υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την Κανελλοπούλου προκύπτει ένα κόστος αξίας 75,00εκ.€.

Σύμφωνα με την πρόταση β του Υπουργού (Διέλευση από την πόλη των Πατρών από την οδό Κανελλοπούλου έως την σύνδεση με την υφιστάμενη Σ.Γ. προς Πύργο μέσω υφιστάμενου Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα συνολικού π/υ 226 εκ.€.) το κόστος διέλευσης από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Σ.Σ. Αγ. Διονυσίου ανέρχεται μαζί με τις επιδομές και τα ΑΣΙΔ για το εν λόγω τμήμα στο ποσό των 23,50εκ.€.

Συνεπώς αν από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι τον Σ.Σ. Αγ. Διονυσίου είχαμε υπόγεια διέλευση το επιπλέον κόστος σε σχέση με την επίγεια για το τμήμα αυτό θα ανέρχονταν σε 51,50 εκ. (75εκ€-23,50εκ€)

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματα της πρότασης και πάντα σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΔΕ Από την ανωτέρω ανάλυση προκύπτει ότι η πόλη της Πάτρας δύναται να έχει υπόγεια διέλευση του σιδηρόδρομου της σε αρκετά μεγαλύτερο τμήμα από το προτεινόμενο με μικρή διαφοροποίηση στον μέγιστο προτεινόμενο π/υ των προσκομισθέντων στον Δήμο προτάσεων.

Δύναται να έχει υπογειοποιημένη γραμμή σιδηροδρόμου υπεραστικού και προαστιακού από την περιοχή της οδού Κανελλοπούλου μέχρι και την περιοχή του Σ.Σ. Αγίου Ανδρέα, εξαλείφοντας όλα τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η επίγεια διέλευση διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα πλήρους ανάπλασης του χώρου που καταλαμβάνει η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή, προσφέροντας ανάσα σε μια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη αλλά και παρέχοντας πλήρη πρόσβαση της πόλης της Πάτρας προς την θάλασσα.

Επομένως το ΤΕΕ/ΤΔΕ, σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, σχετικά με τις προτάσεις που προσκόμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης στον Δήμο ζητώντας παράλληλα αντίστοιχη τοποθέτηση και από τους Φορείς της περιοχής, προκρίνει την πρόταση του Υπουργού «Η διέλευση από την πόλη των Πατρών από την οδό Κανελλοπούλου έως την σύνδεση με την υφιστάμενη Σ.Γ. προς Πύργο μέσω υφιστάμενου Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα» αλλά με έναρξη υπογειοποίησης λίγο πριν την οδό Κανελλοπούλου και πλήρη ανάδυση του συρμού εντός του Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα, ενώ παράλληλα όπου λαμβάνει χώρα επίγεια διέλευση αυτή να γίνεται με την πιο ήπια μορφή και το επιπλέον κόστος «αποσβένεται» από τα τεράστια οφέλη για την πόλη.

Με την αποδοχή της ανωτέρω πρότασης εξασφαλίζεται:
-Ένα μεγάλο τμήμα υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου στην πόλη της Πάτρας.
-Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων και των πεζών σε όλες τις κάθετες οδούς.
-Δίνεται η δυνατότητα συνένωσης της πόλης μεταξύ ανάντι και κατάντι της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής από την περιοχή της οδού Κανελλοπούλου μέχρι και τον Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα.
-Δίνεται η δυνατότητα ανάπλασης του τοπίου στις περιοχές κατάργησης της επίγειας όδευσης.
-Δεν επηρεάζεται η φυσιογνωμία του Νότιου Πάρκου, ενώ δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον απρόσκοπτη ανάπλαση.
-Δεν επηρεάζεται ο σχεδιασμός του ΟΛΠΑ σχετικά με την διαχείριση του χώρου του ως προς το εμπορευματικό λιμάνι αλλά και ως προς την εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
-Ενεργοποιούνται οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής- Πατραϊκής και του Σ.Σ. Αγ. Ανδρέα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας