Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

TAP: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αμείωτους ρυθμούς «τρέχει» η κατασκευή του TAP, με το 70% της μηχανικής κατασκευής να έχει πλέον ολοκληρωθεί στις 3 χώρες που φιλοξενούν τον αγωγό: την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Το ελληνικό τμήμα δε, παρουσιάζει πλέον πολύ μεγάλη πρόοδο, εφόσον έχει καθαριστεί και διαμορφωθεί το σύνολο σχεδόν της Ζώνης Εργασίας του αγωγού (540 χλμ. από τα συνολικά 550 χλμ. της όδευσης), ενώ εργασίες συνεχίζονται και στις 3 Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Η Διευθύντρια του Έργου για την Ελλάδα, κα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο που διοργάνωσε το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιοδικό «The Economist», υπογράμμισε την στρατηγική σημασία του υπό κατασκευή αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε λόγο για την ιδιαίτερη προσοχή και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γη, στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού, πριν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες και χρήστες της.

Η κα Παπαλεξανδρή πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

– Σε πάνω από 360 χλμ. της διαδρομής γίνεται ήδη αποκατάσταση της γης στην αρχική της κατάσταση,

– 2.500 περίπου αγροτεμάχια, από τα συνολικά 10.000 τα οποία χρειάστηκε ο TAP, έχουν ήδη επιστραφεί και

– Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας αναδάσωσης, θα φυτευτούν περί τα 400.000 δένδρα και θάμνοι σε δασική γη.

Η κα Παπαλεξανδρή ολοκλήρωσε της παρουσίασή της με μία σύντομη αναφορά στα ποικίλα οφέλη που φέρνει ο ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα και τις 144 κοινότητες που επηρεάζονται από το έργο, στη χώρα συνολικά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο TAP

Ο TAP, ένα έργο αξίας με συνολικό κόστος κατασκευής που αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, αποτελεί τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, όντας ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο TAP θα έχει συνολικό μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ. και Ιταλία 8 χλμ.). Η αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο με  πρόβλεψη επέκτασής της σε περισσότερα από 20 δισ. κ.μ., με την προσθήκη δύο ακόμη σταθμών συμπίεσης, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας.

Η μετοχική βάση του TAP αποτελείται από τις εταιρείες ενέργειας SOCAR (20%), Snam (20%), BP (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την ανάπτυξη και λειτουργία του Νέου Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 775 MW (και 1.218 MW ονομαστικής θερμικής ισχύος), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. στο υφιστάμενο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, κλείνοντας έτσι τις αδειοδοτικές εκκρεμότητες του μεγάλου ενεργειακού project που βρίσκεται πλέον μία ανάσα πριν την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο νέος Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, θα προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον κεντρικό αγωγό του ΔΕΣΦΑ με την εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει τις 6.500 GWh.

Η συνολική ισχύς της Μονάδας προκύπτει από έναν αεριοστρόβιλο για λειτουργία με καύσιμο φυσικό αέριο ονομαστικής ισχύος 538 MW, εξοπλισμένο με καυστήρες ξηρού τύπου χαμηλών εκπομπών NOx και έναν ατμοστρόβιλο, ισχύος 237MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με υδρόψυκτο συμπυκνωτή.

Στη νέα Μονάδα προβλέπεται να απασχολούνται 23 άτομα ενώ ο χρόνος λειτουργίας της προσδιορίζεται σε 8.600 ισοδύναμες ώρες.

Ο νέος Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής, αποτελεί μία ακόμα ενεργειακή επένδυση-μαμούθ της Μυτιληναίος, με προβλεπόμενο κόστος που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζεται να ενσωματώσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αφού θα χρησιμοποιεί το πλέον αποδοτικό αεριοστρόβιλο τεχνολογίας Class H στην Ευρώπη, με προμηθευτή την General Electric. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης της Μονάδας τοποθετείται στο Δ’ τρίμηνο του 2021 με έναρξη της εμπορικής λειτουργίας εντός του 2022.

Η Μυτιληναίος παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην παραγωγή ενέργειας με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα,  αξιοποιώντας, σε αυτή την κατεύθυνση το φυσικό αέριο ως «καύσιμο γέφυρα» με παράλληλη ανάπτυξη ενός αξιόλογου χαρτοφυλακίου μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της Μονάδας η Μυτιληναίος θα «σπάσει» το φράγμα του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή θεμελίωσης της νέας Μονάδας θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου, του CEO της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Διώρυγα Gas: Προχωρά ο σχεδιασμός για το νέο FSRU στη Νότια Ελλάδα

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Ένα νέο έργο φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Ο λόγος για τη «Διώρυγα Gas», το νέο FSRU που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τη Μότορ Όιλ και σχεδιάζεται να  κατασκευαστεί στην περιοχή της Κορίνθου, ένα «αδελφό» έργο με την αντίστοιχη Μονάδα Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που έχει δρομολογηθεί αντίστοιχα στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade.

Η Διώρυγα Gas ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 με αποκλειστικό αντικείμενο το φυσικό αέριο. Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η προμήθεια, αγορά, μεταφορά διανομή καθώς και η αποθήκευση και υγροποίηση φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα σε επίπεδο αδειοδοτήσεων με την εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ενώ η κατά 100% θυγατρική της Μότορ Όιλ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) με την ανάπτυξη πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η νέα Μονάδα θα είναι αγκυροβολημένη περίπου 1,5 χλμ. ΝΔ των διυλιστηρίων της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους ενώ το σημείο σύνδεσης της με το Σύστημα Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ υπολογίζεται ότι θα απέχει περί τα 2 χλμ. από τον πλωτό σταθμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά σε ημερίδα της ΡΑΕ στα πλαίσια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η χωρητικότητα της δεξαμενής του FSRU θα κυμανθεί μεταξύ  135 χιλ. και 170 χιλ. κ.μ. με μέγιστο ρυθμό αεριοποίησης σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης τα 470 χιλ. κ.μ. ανά ώρα. Η τροφοδοσία της Μονάδας με υγροποιημένο φυσικό αέριο θα είναι δυνατή μέσω πλοίων μεταφοράς LNG.

Τα οφέλη που προκύπτουν από το νέο έργο είναι πολλαπλά ξεκινώντας από το  γεγονός ότι θα ενισχυθεί -ακόμη περισσότερο- η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού στην περιοχή με τη λειτουργία του νέου σημείου εισόδου ενός τόσο κομβικού ενεργειακού αγαθού ενώ προσδοκάται και η ανάπτυξη συνεργειών με υπάρχουσες υποδομές όπως στην περίπτωση της γειτονικής Ρεβυθούσας.

Επιπλέον θα συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του Συστήματος, δεδομένης της γεωγραφικής του εγγύτητας με το 80% των εγχώριων καταναλωτών (που βρίσκονται πρωτίστως στην Αττική) ενώ, λόγω της στρατηγικής χωροθέτησής του, καλλιεργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου προς την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, με παράλληλη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, διεθνή εμπορία LNG και LNG Μικρής Κλίμακας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Σιάμισιης: «Δεδομένο» το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανδρέας Σιάμισιης ΕΛΠΕ

«Η θέσπιση ξεκάθαρου, συμβατού με τις διεθνείς εξελίξεις και, κυρίως, σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εγχώρια αγορά Ενέργειας, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τη προσέλκυση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισης, κατά την ομιλία του «Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019» (Southeast Europe Energy Forum 2019), που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΗΑΕΕ (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) και τον Οργανισμό “Atlantic Council”.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι τα πετρελαιοειδή είναι -και θα παραμείνουν- ο βασικός πυλώνας  δραστηριότητας, με την παραγωγή και τις πωλήσεις των ΕΛΠΕ να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και τις εξαγωγές  να ανέρχονται ετησίως στο 55-60% των παραγόμενων προϊόντων.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου διαφοροποιήθηκε μετά τις επενδύσεις κυρίως στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, σημαντικό μέρος της παραγωγής μας εξάγεται, κάτι που το οποίο είναι θετικό για εμάς και τη χώρα, αλλά απαιτεί αλλαγή και στο τρόπο λειτουργίας και μεγάλη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια στο τρόπο που προσεγγίζουμε τις αγορές και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. 

Ο κλάδος των πετρελαιοειδών αποφέρει στον Όμιλο το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τομέα αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση της διεθνούς αγοράς σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και δυναμικά στην επέκταση τους σε κλάδους της ενέργειας όπου παραδοσιακά είχαν είτε μικρή, είτε έμμεση παρουσία, ώστε να δώσουν το παρών και στις επόμενες δεκαετίες, έχοντας επιτύχει επιχειρηματική συνέχεια με διαρκώς μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί, η ενίσχυση της θέσης στους τομείς του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε τουλάχιστον 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

«Στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν οι  πιο καθαρές πηγές ενέργειας θα αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας, εμείς θα είμαστε παρόντες. Αλλά, για να το κατακτήσουμε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ισχυρή μας θέση προδραστικά και να μην επαναπαυθούμε στα σημερινά δεδομένα, έχουμε άλλωστε δει ότι αλλαγές που καθυστερούν και γίνονται υπό καθεστώς πίεσης πάντα θα έχουν χειρότερο αποτέλεσμα και αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλούς τομείς», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει δραστηριοποίηση ισχυρών εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτών, που θα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά όχι εξάρτησης για το ελληνικό σύστημα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό και πλήρες θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει – μεταξύ άλλων – την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αλλά και συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών μορφών παραγωγής ενέργειας (π.χ. ανανεώσιμες με θερμικές μονάδες). 

Το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα μιας οικονομίας, βοηθά όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τη προστασία των καταναλωτών και τελικά τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. «Στη ΔΕΠΑ συμμετέχουμε ήδη με 35%, οπότε είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μας στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στρατηγική μας είναι να ασκούμε έλεγχο στις βασικές μας δραστηριότητες και όχι να έχουμε απλά συμμετοχές, καθώς δεν θεωρούμε ότι προσθέτει αξία η παραμονή με μειοψηφικό ποσοστό σε διαφορετικά σχήματα», ήταν η τοποθέτηση του.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ως σημαντικές τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής, από 1ης Ιανουαρίου του 2020, του νέου κανονισμού ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΕΛΠΕ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το ζήτημα αφορά τους μετόχους και ότι είναι σημαντικό οι εξελίξεις στο θέμα αυτό να μην καθυστερήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα