Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρωμένες είναι πλέον οι εργασίες εκσκαφής στο 98% της όδευσης του αγωγού TAP σε Ελλάδα και Αλβανία σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας. Σε απόλυτα νούμερα, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 758 χλμ. σε σύνολο 765 χλμ. και στις 2 χώρες, με τους σωλήνες διαμέτρου 1,2 μέτρων να έχουν θαφτεί σε βάθος τουλάχιστον 1 μέτρου από την επιφάνεια της γης.

Το έργο του οποίου το ποσοστό ολοκλήρωσης σήμερα ξεπερνά το 80%, προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, διανοίγοντας έναν πολύ σημαντικό ενεργειακό διάδρομο για τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που από το 2020 θα έχει πρόσβαση σε μία εντελώς νέα πηγή εφοδιασμού, το αζερικό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II που βρίσκεται στην Κασπία.

Αναφορικά με την κατασκευαστική εξέλιξη του έργου στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της Ζώνης Εργασίας σε ποσοστό 100%, δηλαδή σε όλο το μήκος των συνολικά 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος, ενώ οι εργασίες βρίσκονταν -στο σύνολό τους- σε πολύ προχωρημένο στάδιο, προδιαγράφοντας τη σύντομη αποπεράτωσή τους μέσα στο 2019.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, το πλέον κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση του αγωγού το 2020 αλλά και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι της κατασκευαστικής διαδικασίας.

Ενδεικτικό των τεχνικών δυσκολιών του υποθαλάσσιου τμήματος είναι το μεγάλο βάθος της όδευσης του αγωγού· το βαθύτερο σημείο τοποθέτησής του θα βρίσκεται στα 820 μ. κάτω από την επιφάνεια της Αδριατικής Θάλασσας.

Η εργολήπτρια εταιρεία του ΤΑΡ, που έχει αναλάβει τη Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Εγκατάσταση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού είναι η Saipem.

Για τις ανάγκες της κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν περί τα 10 σκάφη, 2 για την εγκατάσταση του αγωγού και τα υπόλοιπα ειδικών χρήσεων πλοία για τη βυθοκόρηση, τον εφοδιασμό των σωληναγωγών, ελαφρές κατασκευές, έλκυση αγκυρών, ρυμούλκηση και μετρήσεις. Για την εγκατάσταση του αγωγού σε μεγάλα βάθη θα χρησιμοποιηθεί ημι-βυθιζόμενο σκάφος και για τις αβαθείς παράκτιες περιοχές, φορτηγίδα τοποθέτησης.

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη για το έργο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε και οικονομικό κλείσιμο, με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των 3,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) καθώς και ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών. Όπως ανακοίνωσε σχετικά η κοινοπραξία, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου που είχε συμφωνηθεί για ευρωπαϊκό έργο υποδομής για το 2018.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου

Ο Νότιος Διάδρομος, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Shah Deniz ΙΙ» της Κασπίας (Αζερμπαϊτζάν) προς την Τουρκία και, στη συνέχεια, στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο TAP, ένα έργο αξίας με συνολικό κόστος κατασκευής που αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ και είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις ολοκληρωθεί, ο TAP θα έχει συνολικό μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ. και Ιταλία 8 χλμ.). 

Η αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο με  πρόβλεψη επέκτασής της σε περισσότερα από 20 δισ. κ.μ., με την προσθήκη δύο ακόμη σταθμών συμπίεσης, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Η μετοχική βάση του TAP αποτελείται από τις εταιρείες ενέργειας SOCAR (20%), Snam (20%), BP (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV