Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς όπως πρόσφατα δήλωσε ο Διοικητής του, Νίκος Μαντζούφας, έχουν ενεργοποιηθεί 230 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10,2 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.
Ήδη αρκετά από τα πολύ μεγάλα έργα που ανήκουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Τα πλέον εμβληματικά είναι ο ΒΟΑΚ και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το βόρειο τμήμα του Ε65 ήδη υλοποιείται εδώ και σχεδόν ένα έτος. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η δημοπράτηση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, ενώ έπονται τα ηλεκτρονικά διόδια και η ψηφιοποίηση του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια μεγάλη ροή συμβασιοποιήσεων η οποία αναμένεται να μεγιστοποιηθεί το 2023, έτος κατά το οποίο όλα τα ενταγμένα έργα πρέπει να έχουν βρεθεί με υπογεγραμμένες συμβάσεις.
Σημαντικό στήριγμα σε αυτή τη προσπάθεια υλοποίησης αυτών των έργων είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα τρέχει ένα πρόγραμμα 5,2 δισ. ευρώ σε έργα. Σημαντικό στήριγμα σε αυτή τη προσπάθεια υλοποίησης αυτών των έργων είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα τρέχει ένα πρόγραμμα 5,2 δισ. ευρώ σε έργα. Πρόκειται για έργα που τα οποία ωριμάζουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι θα απαιτούνταν διαφορετικά.
Τα πιο συμβολικά από αυτά είναι η αναβάθμιση του στεγάστρου του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και η ανάπλαση του προαύλιο χώρου του σταδίου. Επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο είναι και ο ποδηλατόδρομος που έρχεται να συμπληρώσει όλη την επένδυση που έχει γίνει στο παραλιακό μέτωπο, ο οποίος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει τα 18 χλμ.
Ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να βοηθήσει και όχι να πάρει αρμοδιότητες από τις αναθέτουσες αρχές. Να βοηθήσει αδύναμους φορείς του Δημοσίου να δημοπρατήσουν με τον τρόπο που πρέπει τα έργα τους”.
Πως λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης
Εδώ έχουμε μια διαφορετική δομή σε σχέση με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η μεγάλη διαφορά με τα παραδοσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα ότι όλο αυτό βασίζεται στο αποτέλεσμα. Μία βασική αρχή όλου του κανονισμού είναι ότι δεν πληρώνονται δαπάνες.
Ουσιαστικά κάθε φορά λαμβάνει από την ευρωπαΐκή επιτροπή κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης στη βάση επίτευξης αποτελεσμάτων. Επομένως για την χώρα υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα σε κάθε εξάμηνο και η επίτευξη τον οποίο θα αποτελέσει προϋπόθεση για την χρηματοδότηση που λάβουμε.
Αυτό το πλαίσιο ισχύει για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι μια διαδικασία στην οποία θα δοκιμαστούν οι αντοχές της ελληνικής γραφειοκρατίας και της δομικής διαστρωμάτωσης της λειτουργίας τόσο των αναθετουσών αρχών όσο και των τρόπων με τον οποίο υλοποιούνται και ολοκληρώνονται έργα και δράσεις που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης της χώρας το οποίο συστάθηκε πέρυσι, θα διαχειριστεί 30,5 δισ. ευρώ τόσο σε απευθείας επιδοτήσεις όσο και σε δανειοδοτήσεις.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV