Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Ποιό μεγάλο ενεργειακό έργο βγαίνει εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τουλάχιστον μια μεγάλη ανατροπή ανέμενε τα υπό ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενεργειακά έργα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εκτός η σύνδεση Κρήτης-Αττικής

Πιο συγκεκριμένα, εκτός έμεινε το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com το έργο ελκύει το ενδιαφέρον, καθώς έχει εξασφαλισμένες αποδόσεις με αποτέλεσμα να “μαγνητίζει” τις τράπεζες. Επίσης, το έργο μπορεί να ενταχθεί και στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο και αποτελεί μία από τις πηγές χρηματοδότησης που θα λάβει σοβαρά υπόψη του το ΥΠΕΝ.

Την έξοδο βλέπει και ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ στη Δ. Μακεδονία

Το επόμενο μεγάλο ενεργειακό έργο που έμεινε εκτός ήταν αυτό του αγωγού υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία. Παρ’ολ’αυτά δεν υπάρχει κίνδυνος για την υλοποίησή του καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ. Όπως έχουμε γράψει πρόσφατα, κύκλοι το ΔΕΣΦΑ είναι σίγουροι για τη χρηματοδότησή του καθώς μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 ή ακόμα και να αυτοχρηματοδοτηθεί.

Βέβαια, το ζητούμενο ήταν το έργο να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα τέλη χρήσης να είναι χαμηλά για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, αλλά πλέον το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

Επίσης, επιθυμία του διαχειριστή ήταν το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα υπήρχαν πιέσεις για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τα τέλη του 2023, γεγονός και το οποίο παραμένει επιδίωξη του ΔΕΣΦΑ.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις η Ευρωπαϊκή Ένωση δε βλέπει με καλό μάτι τα έργα φυσικού αερίου καθώς αρκετά κράτη μέλη της έχουν τις απαραίτητες υποδομές φυσικού αερίου. Πρόσφατα είχαμε και την έξοδο έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δ. Μακεδονία. Ωστόσο, τα έργα αυτά δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το φιλόδοξο πενταετές πλάνο ανάπτυξης της εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει έργα αξίας 28.5 εκ. ευρώ (Καστοριά, το Μανιάκι, το Άργος Ορεστικού και τα Γρεβενά) και το έργο αξίας 20 εκ. στη Φλώρινα.

Ποια έργα πήραν το πράσινο φως

Στο αντίποδα, ωστόσο, της ανατροπής για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, έχουμε την ένταξη σημαντικών έργων και προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, ασφάλειας του δικτύου ηλεκτροδότησης και προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Χρηματοδότηση για τρία νέα Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Αναλυτικότερα το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, το οποίο είναι και δημοφιλές στη χώρα μας, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Ευρωπαίους εταίρους και για αυτό το λόγο αναμένεται να πετύχει σημαντική χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο “Εξοικονομώ” για κατοικίες αναμένεται να λάβει κονδύλι αξίας 3 δισ. Ευρώ εντός της επόμενης 5ετίας, το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1 δισ. Ευρώ (το Ταμείο θα καλύψει το 50%), και το πρόγραμμα για τα Δημόσια Κτίρια θα ξεπεράσει τα 500 εκ. Ευρώ.

ΔΕΔΔΗΕ: Υπογειοποίηση και Έξυπνα Ρολόγια

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων για την ασφάλεια του δικτύου ηλεκτροδότησης, το ΥΠΕΝ προάγει δύο έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρώτο είναι αυτό της υπογειοποίησης των καλωδίων, όπως αποδείχτηκε και από τις εξελίξεις με την κακοκαιρία “Μήδεια”. Εδώ επιδιώκεται η χρηματοδότηση υπολογίζεται πως θα φτάσει σχεδό τα 100 εκ. Ευρώ.

Το δεύτερο έργο του ΔΕΔΔΗΕ είναι ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για ένα έργο που έχει μπει και βγει αρκετές από το συρτάρι και ανέρχεται συνολικά στα 850 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ποσό που αναμένεται να διοχετευθεί για το έργο, ανέρχεται στα 200 εκ., ενώ γίνονται ακόμα συζητήσεις.

Για ποια έργα γίνεται διάλογος

Ταυτόχρονα διάλογος για χρηματοδότηση από το Ταμείο γίνεται για τη Δ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και του λογαριασμού για το Ειδικό Έλλειμμα ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Μάλιστα το τελευταίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 200 εκ. Ευρώ,

Σχεδόν σίγουρη χρηματοδότηση για τα δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Κλείνοντας η χρηματοδότηση για τα δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται πως είναι πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη, καθώς η ΕΕ βλέπει πάρα πολύ θετικά ενέργειες που συμβάλλουν στο πρασίνισμα των πόλεων και των αστικών κέντρων.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα