Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Όπως έγινε γνωστό έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το σχήμα GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε σήμερα αφορά στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.). Το παραπάνω σχήμα επικράτησε του ανταγωνισμού δίνοντας συνολικό τίμημα 84,17 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκίνησε το 2022 και στις 5 Αυγούστου 2022 δόθηκαν με τρεις δεσμευτικές προσφορές από τα εξής σχήματα:
1. ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
2. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
3. ΟΛΘ Α.Ε.

Οι κύριες δραστηριότητες του οργανισμού σήμερα αφορούν την εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε πορθμειακά πλοία (ferry boat) και πλοία Ro-Ro (φορτηγά και άλλα οχήματα), τόσο εγχώριων όσο και διεθνών ακτοπλοϊκών γραμμών.

Επιπλέον, παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες κ.λπ.) και αξιοποιεί χερσαίες και κτιριακές υποδομές του λιμένα Ηγουμενίτσας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει από το 2012 μετοχές που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.».

Ο «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.» (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τεσσάρων λιμένων, και συγκεκριμένα του λιμένα Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Ποιοι άλλοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Βόλου. Για το λιμάνι του Ηρακλείου το παρών έδωσαν οι:

1) OLETE LIMITED

2) Κονοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3) Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD

4) Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP

5) Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

6) Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED

7) Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – JCC S.A.L.

8) ΟΛΘ Α.Ε.

Οι προσφορές αναμένεται να δοθούν μετά το Πάσχα.

Αντίστοιχα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, στις 3 Φεβρουαρίου 2023 υπέβαλαν φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος τα εξής οκτώ (8) επενδυτικά σχήματα:

-Advance Properties O.O.D.
-Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.
-Κοινοπραξία Intrakat A.E. – TΕΚΑΛ Α.Ε.
-Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.
-Mariner Capital Ltd
-QTerminals W.L.L.
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV