Νίκος
Καραγιάννης

Στο πιο “καυτό” διάστημα της λειτουργίας του αναδεικνύεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 για το ΤΑΙΠΕΔ  με νέους διαγωνισμούς και ανάδειξη επενδυτών. Μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς προγραμματίζεται η δημοπράτηση της Αττικής Οδού, δεσμευτικές προσφορές για σειρά από λιμάνια, έναρξη άλλων διαγωνισμών αλλά και το οικονομικό κλείσιμο ενός, της Μαρίνας Κέρκυρας.

Θα είναι εκείνο το διάστημα που θα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στο Ταμείο, το οποίο θα καλεστεί να φέρεις εις πέρας ένα τεράστιο όγκο προγραμματισμένων κινήσεων. Σε αυτό βέβαια βοηθούν και οι σύμβουλοι οι οποίοι επιτελούν σημαντικό έργο στην έγκαιρη ολοκλήρωση των projects αλλά και το γεγονός πως η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δίνει την αισιοδοξία για την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Η Αττική Οδός

Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης ξεκινά για την Αττική Οδός. Μετά την ανακοίνωση του ADP από το ΤΑΙΠΕΔ, έγινε γνωστό πως το μεγαλύτερο asset υποδομών βαίνει ολοταχώς για ένα νέο διαγωνισμός.

Προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης με τους Τεχνικούς Συμβούλους του έργου που είναι οι Avaris, Tolplan (South Africa), Infrata (UK). Επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί το πλαίσιο λήξης της περιόδου παραχώρησης και να καθοριστεί η περίμετρος του νέου διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ η νέα διαγωνιστική διαδικασία θα βγει στον αέρα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε αυτό αναμένεται να κατέβουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το “Μικρό Ελληνικό”

Αναφορικά με το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου εκεί ξεκίνησε ο διαγωνισμός μίας φάσης όπου 4 κοινοπραξίες κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές στις 15/10/21.

Αυτό που γίνεται αυτή την εποχή είναι ο έλεγχος των νομιμοποιητικών και η προετοιμασία για άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Η ανάδειξη πλειοδότη εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα, η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έως 15/02/2022 και το οικονομικό κλείσιμο έως 15 Μαρτίου 2022.

Λιμάνια και Μαρίνες

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές για σημαντικά περιφερειακά λιμάνια:

-της Αλεξανδρούπολης με τα 4 σχήματα που πέρασαν στη Β`φαση από τις 30 Μαρτίου 2021.
-της Καβάλας (υποπαραχώρηση) με τα 5 σχήματα που πέρασαν στη Β` φάση επίσης από τις 30 Μαρτίου 2021.
-της Ηγουμενίτσας με τα 9 σχήματα που πέρασαν στη Β` φάση από τις 22 Απριλίου 2021.
-της Μαρίνας Αρετσούς θα δοθούν οι προσφορές στις 24 Φεβρουαρίου. Έχουν προκριθεί έξι επενδυτικά σχήματα.

Εκκίνηση διαγωνισμών

Στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουμε νέους διαγωνισμούς για:
-την Marina Megayaght στην Κέρκυρα που με χερσαία ζώνη έκτασης 39,4 στρεμμάτων έχει δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 98 Megayachts.
-για το Λιμένα και τη δημιουργία Μαρίνας στη Λευκίμμη.
-για το οικόπεδο στο Μαρκόπουλο επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.
-Για το ακίνητο της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων. Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του Ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα.
-Για το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στον Ταύρο. Πρόκειται για ακίνητο επί των οδών Κορυζή και Θράκης με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.

Μέχρι το τέλος του έτους

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται από το ΤΑΙΠΕΔ:

-πως θα ανακοινωθούν τα σχήματα που περνούν στη Β`φάση του διαγωνισμού για το λιμάνι του Ηρακλείου.
-θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την Μαρίνα Πύλου. Το ταμείο έχει αποφασίσει ο διαγωνισμός αυτός να τρέξει σε μία μόνο φάση. Η ομάδα έργου προετοιμάζει την πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών (RfP) και το σχέδιο της
Σύμβασης Παραχώρησης.
-πως θα κλείσει ο διαγωνισμός για το ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου

Στόχος είναι να έχουμε νέους διαγωνισμούς και ανάδειξη επενδυτών σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV