Νίκος
Καραγιάννης

Ποδαρικό με την προκήρυξη τριών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου και τη μακροχρόνια μίσθωση της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου θα κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στόχος του οποίου είναι η επίτευξη εσόδων 2 δισ. ευρώ για το 2021 από την εκμετάλλευση των ώριμων assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του.

Μπορεί η υγειονομική κρίση να «φρέναρε» για λίγο τις διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων του Ταμείου, ωστόσο, το 2021 αναμένεται να προκηρυχθούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τρεις διαγωνισμοί και να συνεχιστούν επτά ακόμη που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μέσα στον Ιανουάριο τοποθετείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για την αξιοποίηση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, ενώ λήγει και η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τη Λάρκο. Μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα του 2021 αναμένεται να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές που αφορούν τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου στη Νότια Καβάλα.

Οι νέοι διαγωνισμοί

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να προκηρυχθούν, με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης. Τα δύο περιφερειακά λιμάνια θεωρούνται ώριμα προς αξιοποίηση, με τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, να έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευσή τους. Οι διαγωνισμοί θα προβλέπουν την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών (67%) των δύο Οργανισμών Λιμένος, κατά τα πρότυπα των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.

Το λιμάνι του Ηρακλείου

Χάρη στη γεωστρατηγικής σημασίας θέση που κατέχει, το κρητικό λιμάνι έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κατατάσσεται σταθερά στους κορυφαίους σταθμούς κρουαζιέρας της χώρας, με τους ισχυρούς παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού να χρησιμοποιούν το λιμάνι του Ηρακλείου ως σημείο εκκίνησης των δρομολογίων τους και να εκφράζουν κατά καιρούς την πρόθεσή τους να… ρίξουν άγκυρα στην Κρήτη.

Στους διεκδικητές του κρητικού λιμανιού φιγουράρει και ο Ιταλός Εμανουέλε Γκριμάλντι, ιδιοκτήτης του φερώνυμου ομίλου που έγινε ευρέως γνωστός στην ελληνική αγορά το 2008, έχοντας ήδη διαγράψει μία πορεία τριών δεκαετιών στην Ελλάδα με τη μεταφορά αυτοκινήτων. Ο ναπολιτάνικος όμιλος απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών των Μινωικών Γραμμών, εξυγιαίνοντας οικονομικά την εταιρεία και έκτοτε ο ισχυρότερος εφοπλιστής της Ιταλίας έχει επενδύσεις περίπου 400 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να κρύψει τις βλέψεις του για την ελληνική ακτοπλοΐα.

Το λιμάνι του Βόλου

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει βρεθεί και το λιμάνι του Βόλου, με ελληνικές και ξένες εταιρείες να εξετάζουν θετικά την τοποθέτησή τους στο λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας, δεδομένων των σημαντικών προοπτικών που διαθέτει χάρη στην κομβικής σημασίας θέση του. Διαχρονικά το λιμάνι του Βόλου διατηρεί μια θέση μεταξύ των πέντε ελληνικών λιμένων με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων, ενισχύοντας τα τελευταία χρόνια σταδιακά τη θέση του και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης του εν λόγω λιμανιού βρίσκεται o όμιλος Goldair, ο οποίος ενδέχεται να συμπράξει να ξένα κεφάλαια για τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους παίκτες στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Ελλάδα. Ο πολυσχιδής όμιλος δραστηριοποιείται στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών και logistics προς τρίτους, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στα αεροδρόμια, παρέχοντας υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών.

Πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες

Τον δρόμο της αξιοποίησης θα πάρει μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 και η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, που έχει συγκεντρώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και πλέον θεωρείται ώριμη προς εκμετάλλευση. Ατού για την αξιοποίηση του «φιλέτου» είναι η άδεια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καζίνο εντός του ακινήτου, το ύψος των επενδύσεων στο οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου έχει επιδείξει ισραηλινό fund, εκπρόσωποι του οποίου έχουν ταξιδέψει στην Κρήτη και έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις στην πρώην αμερικανική βάση. Στο παιχνίδι ανάπτυξης της συγκεκριμένης επένδυσης, την οποία παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ως «μικρό Ελληνικό», έχει μπει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο στο εγχώριο real estate, υλοποιώντας φιλόδοξα projects, με αιχμή την ανάπλαση των πρώην ακινήτων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά.

Την πρόθεσή του να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ακινήτου στις Γούρνες έχει εκδηλώσει και ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ, Μιχάλη Μπούση. Πρόκειται για έναν επενδυτή μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ο οποίος έχει επισκεφθεί το ακίνητο στο Ηράκλειο και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στη μάχη για την απόκτηση του παραθαλάσσιου «φιλέτου»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV