Νίκος
Καραγιάννης

Με γεμάτη ατζέντα προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου. Παράλληλα θα τρέξουν και οι διαδικασίες για την Μαρίνα Ιτέας και Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν δεν προγραμματίζεται άλλος διαγωνισμός για λιμάνι. Το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται σε διαφοροποιημένες δράσεις στα λιμάνια, τα οποία συμμετέχει που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη τους μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.

Τον Απρίλιο επίσης είναι προγραμματισμένος ο μεγάλος διαγωνισμός για την επόμενη μέρα της Αττικής Οδού που συγκεντρώνει τα βλέμματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ταυτόχρονα το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τις διαδικασίες ωρίμανσης των πρώτων μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από την Μονάδα Ωρίμανσης Έργων.

Το λιμάνι Καβάλας

Η αρχή με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών των περιφερειακών λιμανιών έγινε με την υποπαραχώρηση του λιμένα Καβάλας. Μέσα από τη διαδικασία δεσμευτική προσφορά έδωσε η κοινοπραξία Black Summit-EFA Group-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πλέον εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις θα προχωρήσουμε στην προσυμβατική περίοδο και μέσα στο 2022 εκτιμάται ότι θα πέσουν οι υπογραφές. Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη και δεν περιλαμβάνει το λιμάνι που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Καβάλας.

Η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:
-τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
-μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
-τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
-την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
-συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Αλεξανδρούπολη-Ηγουμενίτσα

Οι διαγωνισμοί για αυτά τα δύο λιμάνια έπονται. Στις 21 Απριλίου περιμένουμε την υποβολή προσφορών για το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στην διαδικασία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της 18ης Οκτωβρίου 2020 συμμετείχαν οι:
1.QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
2.Κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS,
3.Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,
4.ΟΛΘ Α.Ε.

Ο διαγωνισμος αφορά στην απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ).

Αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα δοθούν το σύμφωνα με πληροφορίες τον προσεχή Ιούλιο. Σε αυτόν τον διαγωνισμό που διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 2020 εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι:
1.ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ,
2.DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED,
3.MARG LTD,
4.PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
5.ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ,
6.ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS 7.ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.,
8.ΟΛΘ ΑΕ.

Ο διαγωνισμος αφορά στην απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας(ΟΛΗΓ ΑΕ).

Ηράκλειο και Μαρίνες

Για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΗ Α.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και μέσα στον Μάρτιο ανακοινωθεί ποια σχήματα θα περάσουν στη Β`φάση. Πρόκειται για ένα λιμάνι με σημαντικές προοπτικές και στρατηγική θέση. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για το Λιμάνι του Ηρακλείου.  Σε αυτόν ενδιαφέρον εκδήλωσαν συνολικά 9 σχήματα.

1.OLETE LΙMITED
2.Κοινοπραξία «GRAY PIER HERAKLION PORT», αποτελούμενη από τις εταιρείες ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ και FHL. H. ΚΥΡΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε.
3.Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4.Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD
5.Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP
6.Κοινοπραξία ΓΕΚ ΓΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
7.Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED
8.ΟΛΘ Α.Ε.
9.ΤΕΚΑΛ Α.Ε.

Στις 15 Μαρτίου αναμένεται η υποβολή προσφορών για τη Μαρίνα Ιτέας. Αφορά την παραχώρηση του ακινήτου και της θαλάσσιας ζώνης για περίοδο 40 ετών  με δυνατότητα παράτασης της διάρκειας της παραχώρησης κατά μέγιστο για επιπλέον 10 έτη.

Στο τέλος Μαρτίου περιμένουμε τον διαγωνισμός για μεγάλο ακίνητο στον Ταύρο. Πρόκειται για πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να βρει επενδυτή που θα εκμεταλλευθεί μια έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 3, που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ. Θεωρείται ακίνητο που μπορεί να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές καθώς ο χώρος μπορεί να χωρέσει μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις για πολυποίκιλες χρήσεις (ξενοδοχεία, εμπορικά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.).

Πρόκειται για ακίνητο που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. Το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων ανέρχεται σε 1,526.79 τ.μ.

Η Αττική Οδός και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Φυσικά η κορωνίδα των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι άλλη από αυτή για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η προκήρυξη που βγήκε στον αέρα προσδιορίζει την 20η Απριλίου ως την ημέρα λήξης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον και θα  αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του Ταμείου.

Συνολικά 25 έργα έχουν ανατεθεί μέχρι σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή στρατηγικών  συμβάσεων. Πιο πρόσφατα, η επιτροπή ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ έξι έργα τα οποία αφορούν την αξιοποίηση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, το ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή του Σχιστού, την ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας με εμβαδόν 2.500 τ.μ. στο νοσοκομείο Σωτηρία, το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το Κτίριο Γονιδιακών-Κυτταρικών Θεραπειών και Εργαστηρίων Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη και υποδομές για την προσαρμογή των θεσμοθετημένων θαλάσσιων συνοριακών σημείων διέλευσης στη συνθήκη Schengen.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV