Νίκος
Καραγιάννης

Με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού να τρέχει προς συμβασιοποίηση μετά από την ανακήρυξη του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS ως προτιμητέου επενδυτή, επόμενος μεγάλος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών.

Ήδη σε τρία από αυτά τα λιμάνια έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί από το περασμένο Φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Ταμείου είναι στους διαγωνισμούς για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα να έχουν δοθεί δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ιδιαίτερα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες επίσκεψη της Διοίκησης όπου θα υπάρξει συνάντηση με τη Διοίκηση του λιμανιού. Για το λιμάνι υπάρχει μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον καθώς η περιοχή μπορεί να μεταβληθεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κόμβο.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τρέχει διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολη, έργο που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό και κατ` επέκταση με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Στη β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης» έχουν περάσει τέσσερα σχήματα:

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-Κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS
-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Ποιοι διεκδικούν το λιμάνι της Καβάλας

Για την Λιμένας Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας που αφορά στην υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκρίνει στην Β` φάση τα εξής σχήματα:

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
-Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE
-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP- EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο στόχος που έχει τεθεί είναι οι προσφορές να δοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ξεκίνησε λίγο αργότερα από τα δύο άλλα λιμάνια. Αν δεν έχουμε απρόβλεπτες καθυστερήσεις οι συμβάσεις για τα τρία λιμάνια, άρα και το οικονομικό κλείσιμο, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί το 2022.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το Ηράκλειο

Για το λιμάνι του Ηρακλείου, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 17 του μήνα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι συμμετοχές από υποψήφιους επενδυτές. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης έχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων επενδύσεων που τρέχουν. Ήδη σε κατασκευή είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός του ΒΟΑΚ με στόχο του Υποδομών τα έργα να ξεκινήσουν το 2023.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Τι γίνεται με τον Βόλο και τις Μαρίνες στην Κέρκυρα

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου παραμένει σε αναμονή. Ο λόγος είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει την περιοχή ως μία από τις επιλογές του για την κατασκευή Ναυστάθμου. Ως εκ τούτου αναμένεται η σχετική απόφαση η οποία θα καθορίσει και τις εξελίξεις για το επίνειο της Θεσσαλίας.

Τέλος, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, μέσα στο 2022 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την παραχώρηση δύο Μαρινών στην Κέρκυρα. Η πρώτη είναι στη Λευκίμμη και η δεύτερη αφορά στο Μαρίνα Mega Yacht στο Λιμένα Κέρκυρας. Για τους δύο διαγωνισμούς ξεκίνησε η ωρίμανση με την πρόσληψη συμβούλων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV