Τρεις νέους διαγωνισμούς αναμένεται να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και των τουριστικών λιμένων (μαρίνες) σε Άλιμο και Χίο.
Και οι τρεις αναμένονται εδώ και καιρό από την αγορά, όμως με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν.
Η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του αυτοκινητόδρομου Εγνατία Οδός μέσω Σύμβασης Παραχώρησης είναι στάσιμη εδώ και ένα χρόνο περίπου. Από τον Οκτώβριο του 2016 το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ είχε αποφασίσει την εκκίνηση της διαδικασίας και είχε αποσταλεί το Investment Teaser. Ωστόσο, θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων το μοντέλο παραχώρησης, τους σταθμούς διοδίων και κυρίως οι αντιδράσεις εργαζομένων για τη διαδικασία παραχώρηση και συντήρηση του οδικού άξονα, μεταξύ άλλων, είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.
Ο οδικός άξονας 660 χιλιομέτρων που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου θεωρείται ένα από τα «φιλέτα» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς πέραν του στρατηγικού χαρακτήρα που έχει η χάραξή του, αποτελεί ένα «έτοιμο» έργο για τον επενδυτή που θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου.
Για το λόγο αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ είχε γίνει αποδέκτης σημαντικού αρχικού ενδιαφέροντος από επενδυτικά κεφάλαια και κατασκευαστικούς ομίλους. Στην περυσινή χρήση (2016), η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 61,7 εκατ. ευρώ (από 55,7 εκατ. ευρώ), EBITDA 20 εκατ.ευρώ (από 10 εκατ. ευρώ) και ζημιές προ φόρων 87 εκατ. ευρώ (από 67 εκατ. ευρώ). Η Εγνατία ΑΕ απασχολεί 244 εργαζομένους.
Ακόμη ένας πολυαναμενόμενος διαγωνισμός είναι αυτός για τη Μαρίνα Αλίμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καθυστερούσε το διαγωνισμό και αφορούσε στον μεγαλύτερο μισθωτή χώρων της μαρίνας έχει διευθετηθεί, καθώς ο τελευταίος εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών του προς την ΕΤΑΔ.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού, στρατηγική θέση και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εμπορικών χρήσεων. Λόγω του συνδυασμού αυτού, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν την προσέλκυση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Εντός του μήνα αναμένεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Χίου (200 θέσεις ελλιμενισμού).
Τι μέλει γενέσθαι με ΔΑΑ – ΟΤΕ
Στην περίπτωση των ΔΑΑ και ΟΤΕ, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά τις διαδικασίες για την παραχώρηση των ποσοστών του στις δύο εταιρείες με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των ποσοστών που διατηρεί (Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 30% και ΟΤΕ 5%).
Για το ΔΑΑ ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ για τον ΟΤΕ οι σύμβουλοι θα κληθούν να προτείνουν την καταλληλότερη επιλογή παραχώρησης του ποσοστού, σε ότι αφορά στο τίμημα.
Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε αυτό θα διαμορφωθεί με γνώμονα το μεσοσταθμικό κλείσιμο (συγκεκριμένης περιόδου) της μετοχής στο Χ.Α, είτε με βάση το υψηλότερο τίμημα σε διεθνής διαγωνισμό, με τη D.T. (βασικό μέτοχο του ΟΤΕ) να διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης.
Πηγή: dealnews.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας