Connect with us

Έργα πόλης

Τα σχολεία του μέλλοντος είναι ήδη στην Αττική και έγιναν με ΣΔΙΤ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σχολείο, κόσμημα, πρότυπο για το πως θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία της χώρας, είχε την τύχη να επισκεφθεί το ypodomes.com στα πλαίσια δημοσιογραφικής ξενάγησης σε ένα από τα 24 σχολεία που κατασκευάστηκαν με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) σε 10 Δήμους της Αττικής.

Το σχολείο που έγινε πεδίο επίσκεψης ήταν στο Δήμο Πεντέλης. Εκεί όλα έγιναν με μία άψογη συνεργασία Δήμου-Υπουργείων-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Εταιρειών-Τραπεζών.

Για να γίνουμε πιο σαφείς: Ο Δήμος εξασφάλισε το οικόπεδο που είχε την απαραίτητη επιφάνεια για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο σχολείο, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ με επικεφαλής τον Νίκο Μαντζούφα λειτούργησε αριστοτεχνικά, η ΚΤΥΠ ανέλαβε επιτυχώς τον ρόλο του Φορέα Υλοποίησης, η Ε.Ε.ενέκρινε την πρωτοποριακή λύση του ΣΔΙΤ, οι Τράπεζες ανέλαβαν την χρηματοδότηση μαζί με ίδια κεφάλαια του ανάδοχου (που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η εταιρεία ΑΤΕΣΕ) και βέβαιο ο ίδιος ο ανάδοχος που κατάφερε εντός 2 ετών να κατασκευάσει ένα κόσμημα για την περιοχή.

Αυτό που δημιούργησε μεγάλη εντύπωση ήταν η καθολική αναγνώριση της επιτυχημένης σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην περίπτωση της κατασκευής αυτών των σχολείων που ανεβάζει τον πύχη πολύ ψηλά και κάνοντας “υπερτυχερούς” τους μαθητές που έχουν την τύχη να φοιτούν σε κάποιο από αυτά τα σχολεία.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΦΙΛΙΚΟ, ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Έχοντας κατά νου τη συνηθισμένη εικόνα “τσαπατσουλιάς” και προχειρότητας στα σχολικά μας κτίρια, το πρώτο που σου κάνει εντύπωση είναι η τάξη που επικρατεί εσωτερικά και εξωτερικά του σχολείου.

Τεχνολογικα΄σύγχρονο με ενσωματωμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας με κλιματισμό ο οποίος ελέγχεται απομακρυσμένα και μπορεί να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι έχοντας μάλιστα και σύστημα κλιματισμού, με ειδικά σκίαστρα για τη μείωση της ακτινοβολίας, με φωτοβολταϊκά στις στέγες που καλύπτουν τον 20% των αναγκών του σχολείου σε ενέργεια, με σύστημα απορροής ομβρίων και επανάχρηση νερού, με ειδικές πόρτες που αποτρέπουν το μάγκωμα δακτύλων (από τα πιο συχνά φαινόμενα τραυματισμών σε σχολεία) με ηχομόνωση που εκπλήσσει και πολλές άλλες καινοτομίες που θα ζήλευε ένα οποιοδήποτε κτίριο.

Θέλετε και συνέχεια στις καινοτομίες; εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, φυτεμένες στέγες, διαχείριση βρόχινου νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης κ.α.

Στην ουσία ένα πραγματικά βιοκλιματικό κτίριο που έχει κάνει δασκάλους και γονείς να θεωρούν εαυτούς ευλογημένους που οι μεν διδάσκουν εκεί και οι δε ΄που τα παιδιά τους είναι τόσο τυχερά που φοιτούν εκεί.

Αυτή η σύμπραξη, υποχρεώνει τον ανάδοχο να συντηρεί και να φυλάει καθημερινά το κτίριο για 25 χρόνια, με αυστηρές ρήτρες για τη διατήρηση του κτιρίου σε άριστη κατάσταση έχοντας ως αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας.

Όπως αναφέρθηκε, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον κο Μαντζούφα ετοιμάζεται η νέα γενιά κατασκευής σχολείων με αυτό το σύστημα που μπορεί να τραβήξει χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιουνκέρ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα επόμενα cluster αφορουν σχολεία σε Δήμους που έδειξαν ενδιαφέρον να αναβαθμίσουν το σχολικό τους δυναμικό και ανοίγει η πόρτα σε όλους τους Δήμους της χώρας από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη για τη δημιουργία σχολείων υψηλού επιπέδου αλλά όχι υψηλού κόστους.

Την επίσκεψη που οργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής, κ. Άρης Περουλάκης. Τα πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα κτίρια ανώτερης ενεργειακής βαθμίδας παρέχουν άριστες υποδομές και συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Φέρνουν την καινοτομία στον τομέα των σχολικών υποδομών στην Ελλάδα διαθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές όπως .

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά «Το έργο που παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των απτών αποτελεσμάτων που μπορούν να έχουν για την οικονομία και την κοινωνία, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν χρησιμοποιούνται όπου και όπως πρέπει. Αποτελεί παράλληλα υπόδειγμα συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και σεβασμού στο περιβάλλον. Αν θέλουμε η χώρα μας να επιστρέψει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής κανονικότητας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των επενδύσεων σε έργα, υποδομές, και καινοτόμες ιδέες με προοπτική και αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια, τόσο με πόρους όσο και με τεχνογνωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε σχετικά: « Μέσω ΣΔΙΤ υλοποιήθηκαν εξαιρετικής ποιότητας δημόσια σχολεία, για τα οποία οι ιδιώτες ανάδοχοι έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την 25ετή διάρκεια της σύμβασης. Για την επιτυχή υλοποίηση των έργων συνέπραξαν, επί αρκετά χρόνια, πλήθος θεσμικών και ιδιωτικών φορέων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΤΕπ, Κτηριακές Υποδομές, Δήμοι, εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες ανάδοχοι κ.ά.) και ένα από τα στοιχήματα το οποίο κερδήθηκε είναι ο επιτυχής συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προς επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια όλων των φορέων επιβραβεύεται, τελικώς, από τα χαμόγελα των μαθητών και από την όρεξη των δασκάλων να προσφέρουν ακόμα καλύτερο εκπαιδευτικό έργο στις εξαιρετικές αυτές υποδομές».

Ο κ. Δημήτρης Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης, δήλωσε σχετικά: «Η Πεντέλη στήριξε από την αρχή το θεσμό ΣΔΙΤ και συνεχίζει να τον στηρίζει. Με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεση 13 στρεμμάτων γης από το δήμο Πεντέλης δημιουργήθηκε στον τόπο μας ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα δύο σχολείων, ενός κλειστού γυμναστηρίου και τριών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ, εγκαταστάσεις στολίδι για την περιοχή της Πεντέλης και την Ελλάδα ευρύτερα».

Ο κ. Νικήτας Τσιρίγος Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Πεντέλης ευχαρίστησε πρώτα όλους τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση και επεσήμανε την τιμή και την αξία που έχει να εργάζεται σε ένα πρότυπο σχολείο, σε ένα σχολείο του μέλλοντος, στο οποίο τα νέα παιδιά μπορούν να χτίσουν τα όνειρα τους για μία επιτυχημένη ζωή. Αναφέρθηκε στην καθημερινότητα της λειτουργίας του σχολείου που είναι απαράμιλλη, ευχάριστη και εποικοδομητική και ευχήθηκε αυτή η πρακτική του ΣΔΙΤ και των σχολείων να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Νίκος καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα