Connect with us

Editorial

Τα ρεκόρ κίνησης σε λιμάνια και αεροδρόμια φέρνουν νέα μεγάλα έργα μεταφορών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα ρεκόρ να σπάνε σταθερά τα τελευταία χρόνια στη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας έχει γίνει σαφές για το που πρέπει να κινηθούν τα επόμενα έργα μεταφορών της χώρας.

Στον Πειραιά έχουν σπάσει τα κοντέρ και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν από τον ΟΛΠ το 2018 ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη και τον ΟΛΘ είχαμε 424.000 containers. Τα δύο ιδιωτικοποιημένα λιμάνια δείχνουν μεγάλη δυναμική και το 2019 αναμένεται να έχουμε νέα ρεκόρ με τον Πειραιά να προσδωκά πάνω από 5εκατ. εμπορευματοκιβώτια και τη Θεσσαλονίκη να σπάει το φράγμα των 500.000.

Αν πάμε στα αεροδρόμια η εικόνα είναι η ίδια. Το Ελ.Βενιζέλος έκανε μία ονειρεμένη χρονιά και έφτασε τους 24,1εκατ.επιβάτες και στη Θεσσαλονίκη είχαμε 6,8εκατ.επιβάτες. Επίσης και εδώ περιμένουμε αύξηση επιβατών και το 2019 με τους πρώτες εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει με το αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να υποστηριχθεί βιώσιμα αυτή η ανάπτυξη και το κυριότερο να συνεχιστεί.

Στον Πειραιά αυτό που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία είναι η εκκίνηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου που κατά κάποιο τρόπο θα διαμορφώσει τις εμπορευματικές μεταφορές. Αναμένεται επίσης η εκκίνηση του διαγωνισμού του νέου Logistics Park στην περιοχή του λεγόμενου Θριάσιου 2, που έχει ήδη διαθέσιμες τις υφιστάμενες υποδομές.

Αυτό που δυνητικά θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ενεργοποίηση του ακυρωθέντος πριν από μερικά χρόνια έργου του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Θριάσιο-Θήβα, ή αλλιώς της μεγάλης παράκαμψης της Αττικής που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου 55χλμ της απόστασης του λιμανιού του Πειραιά από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα της χώρας. Το έργο αυτό, όσο διογκώνεται η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, γίνεται όλο και πιο απαραίτητο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια από σήμερα να ζήσουμε ένα μεγάλο κυκλοφοριακό κορεσμό στο οδικό και σιδηροδρομικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Για το Αεροδρόμιο της Αθήνας, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το μεγάλο πλάνο επέκτασης του Αεροσταθμού μιας και η επιβατική κίνηση πιάνει “ταβάνι” και είναι αναγκαία τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου. Αυτό φυσικά από την πλευρά της πολιτείας μπορεί να σημάνει και την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί μέσω των επεκτάσεων της Αττικής Οδού προς Ραφήνα με ένα κλάδο προς το βόρειο τμήμα του αεροδρομίου και τη σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική επέκταση από το αεροδρόμιο προς τη Ραφήνα που ενδεχομένως θα μπορούσε να καλύψει με μία επιπλέον στάση τον επεκτεινόμενο αεροσταθμό.

Για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα είναι φανερό ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα επέκτασης του Προβλήτα 6 από τον ΟΛΘ που θα υπερδιπλασιάσουν την δυνατότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα ενώ θα πρέπει να τρέξουν τα σχέδια της οδικής και σιδηροδρομικής του σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Logistics Park στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε διαγωνισμό και που θα σηματοδοτήσει την σημαντικότητα του λιμανιού της πόλης ως βασικού λιμένα της βαλκανικής χερσονήσου.

Στο Αεροδρόμιο Μακεδονία θα πρέπει να τρέξει η επέκταση του Μετρό από την Καλαμαριά μέχρι τον Αεροσταθμό. Ο σχεδιασμός εκεί έχει ξεκινήσει και πιθανότητα θα δούμε μία υπέργεια γραμμή (πάνω σε γέφυρα) που θα συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο με το κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Αν δούμε λίγο και την ευρύτερη εικόνα, δηλαδή τα έργα μεταφορών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα υποστηρίξουν αυτή τη δυναμική και τα ιεραρχήσουμε ως προτεραιότητες τότε θα δούμε πως είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65. Η κατασκευή του νότιου τμήματος από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα ξεκίνησε και τώρα απομένει να κλειδώσει η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία. Αυτό θα δώσει στη χώρα ένα επιπλέον αυτοκινητόδρομο που θα οδηγεί από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητα μετακίνησης ανάλογα με τον προορισμο ενώ μην ξεχνάμε ότι με την ολοκλήρωση του Ε65 πραγματοποιείται η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου που θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές.

Επίσης αναγκαία είναι και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, ενός έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και που θα διασφαλίσει για πρώτη φορά την γρήγορη μετακίνηση προς τα ανατολικά Βαλκάνια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, δύο οικονομίες που αναπτύσσονται επίσης.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προχωρήσουν με πολύ πιο βραδείς ρυθμούς αν δεν βλέπαμε αυτή την εκρηκτική άνοδο σε λιμάνια και αεροδρόμια. Αν επαληθευθεί και η πρόβλεψη για ραγδαία άνοδο των σιδηροδρομικών μεταφορών με την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη τότε μιλάμε για μία νέα “χρυσή εποχή” στο χώρο των μεταφορών και των logistics με τα έργα μεταφορών να παίζουν τον κρίσιμο ρόλο για την διαρκώς αυξανόμενη κίνηση τους.

Αυτή η χέρι-χέρι ή win-win κατάσταση είναι ίσως το πιο θετικό νέο που μπορεί να έχουν αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί κλάδοι, των κατασκευών και των μεταφορών εδώ και χρόνια και που βγάζουν με σταθερά, δυνατά βήματα τη χώρα από την αφάνεια και την καθιστούν πραγματικό διεθνή κόμβο μεταφορών.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
21.1.2019

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη σε twitter και Linkedin

image_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Editorial

Στη δίνη του κορωνοϊού και ο κατασκευαστικός κλάδος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

έργα, κατασκευές

Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ έχει μετατραπεί ο χώρος των κατασκευών λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου έχουν δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και κατ` επέκταση για τον χώρο των κατασκευών. Την προηγούμενη εβδομάδα, φορείς του κλάδου απέστειλαν επιστολές για να ληφθούν μέτρα προστασίας και να μην ζήσουμε φαινόμενα κατάρρευσης επιχειρήσεων αλλά και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος των κατασκευών ακόμα δεν έχει ζήσει την ανάταση που είδαν άλλοι κλάδοι στη χώρα. Η δυσκολία στην παραγωγή δημόσιων έργων, οι δικαστικές εμπλοκές, τα προβλήματα του νόμου 4412 και η αναιμική ακόμα οικοδομική δραστηριότητα αποτελούν μέχρι σήμερα παράγοντες προβληματισμού.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι η λειτουργία των εργοταξίων εν μέσω της πανδημίας. Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για συνολικό κλείσιμο τους και άλλες που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει με αυστηρούς κανόνες να παραμείνουν ανοιχτά. Σε αυτή την περίοδο που όλα μοιάζουν θολά η ύπαρξη των εργοταξίων για πολλές από τις τεχνικές εταιρείες είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι αυτό το διάστημα και δείχνει να ικανοποίησε, είναι το “πάγωμα” των δημόσιων διαγωνισμών και των δημόσιων συμβάσεων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παρατάσεις στις υποβολές προσφορών, αναστολές στις προθεσμίες των συμβάσεων και χορήγηση παρατάσεων.

Τώρα, υπάρχουν και φορείς όπως η ΠΕΣΕΔΕ που ζητά την πλήρη αναστολή λειτουργίας των εργοληπτικών τουλάχιστον επιχειρήσεων και να ληφθούν αποφάσεις ειδικής μέριμνας για αυτές ενώ κάνει λόγο ακόμα και για απροθυμία του προσωπικού να προσέλθει στα εργοτάξια.

Σε όλο αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον έχουμε και τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και ιδιαίτερα αυτά που είναι σε τελική φάση κατασκευών, όπως αυτά για τους 3 νέους σταθμούς της Γραμμής 3 που επρόκειτο να παραδοθούν αρχές καλοκαιριού. Επίσης άλλα έργα θα αρχίσουν να γράφουν παρατάσεις λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Έντονη ανησυχία όμως επικρατεί και ανάμεσα στους φορείς για την υπολειτουργία των αναθετουσών αρχών καθώς γίνεται λόγος για μεγάλες καθυστερήσεις στις επιμετρήσεις, στις πιστοποιήσεις που δημιουργούν καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών που είναι και ο αιμοδότης των επιχειρήσεων αυτών.

Ο Απρίλιος που δείχνει να είναι ο κρίσιμος μήνας των κατασκευών, ουσιαστικά θα δείξει αν θα πάμε σε νέα ενισχυμένα μέτρα ή αν η ΠΝΠ με την οποία υπήρξε μια πρώτη μέριμνα για τον κλάδο μπορέσει να τον διατηρήσει έστω και σε μία κατάσταση ελάχιστης επιβίωσης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Σε πτώση οι Επιβατικές Μεταφορές λόγω κορωνοϊού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροσκάφος της Gulf Air

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι επιβατικές μεταφορές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Τα πρώτα δείγματα είχαν καταγραφεί στις αερομεταφορές ήδη από τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο έγιναν εντονότερα ενώ ο Μάρτιος αναμένεται να είναι, από πλευράς απόδοσης ο χειρότερος εδώ και πολλά χρόνια.

Στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, τα δρομολόγια έχουν λιγοστέψει, μαζί και οι επιβάτες και κάθε μέρα υπάρχει και ένας περισσότερος περιορισμός. Μετά την αναστολή πτήσεων για Ιταλία, προστέθηκε η Ισπανία και ποιος γνωρίζει σε πόσους περισσότερους προορισμούς μπορεί να επεκταθεί το μέτρο για την ανάσχεση του ιού.

Την ίδια ώρα, τρίτες χώρες διέκοψαν την σύνδεση τους με την Ελλάδα, όπως η Κίνα και πρόσφατα η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Η ίδια εικόνα επικρατεί εν ολίγοις και στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport με την ανησυχία για μία δύσκολη, επιβατικά, σεζόν να είναι μεγάλη. Το πρώτο δίμηνο κινήθηκε σε σχετικά καλά πλαίσια αλλά και εδώ ο Μάρτιο είναι “μαύρος μήνας”.

Την γραμμή της αναστολής δρομολογίων ακολουθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να γλυτώσει από τα μεγάλα έξοδα με άδεια τρένα αν και εδώ, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα τα πράγματα έδειχναν ελαφρώς καλύτερα. Η κατάσταση τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα αναμένεται να επιδεινωθεί μετά και τα συνεχόμενα μέτρα και την παραίνεση ο κόσμος να παραμείνει στα σπίτια του και να μην μετακινείται.

Πρωτοφανείς είναι και οι εικόνες στο δίκτυο Μετρό της Αθήνας. Τα τρένα που γέμιζαν ασφυκτικά μέχρι και πριν δύο εβδομάδες, πλέον κάνουν δρομολόγια με ελάχιστους επιβάτες. Την εικόνα αυτή δεν την έχουμε δει ούτε δεκαπενταύγουστο.

Αναστολή πολλών δρομολογίων λόγω έλλειψης επιβατών έχει ληφθεί και σε πολλά ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα με την εικόνα να δείχνει ότι θα επιδεινωθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Στην ίδια μοίρα και οι θαλάσσιες μεταφορές. Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε την αναστολή όλων των δρομολογίων κρουαζιέρας μέχρι την 1η Μαϊου ενώ ακόμα και δρομολόγια όπως το Χίος-Τσεσμέ Τουρκίας, ανεστάλησαν για 15 ημέρες λόγω του κορωνοϊού.

Το μικρότερο αντίκτυπο φαίνεται πως τον έχουν οι αυτοκινητόδρομοι καθώς οι διαδρομές με το ι.χ. όχημα θεωρούνται ασφαλέστερες. Η πτώση που παρατηρείται και εδώ είναι μεγάλη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και δεν την έχουμε βιώσει ξανά, όμως πρόκειται για ένα συντριπτικό χτύπημα στις μεταφορές της χώρας (αλλά και παγκοσμίως, μη γελιόμαστε), οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν αλματώδη αύξηση.

Η εικόνα που βλέπουμε σε όλους τους κλάδους των επιβατικών μεταφορών είναι οδυνηρή και το δυσάρεστο είναι πως αυτό, λόγω των συνεχόμενων -αλλά απαραίτητων- μέτρων προστασίας του πληθυσμού θα έχει και συνέχεια.

Το μεγάλο ερωτηματικό προς το παρόν είναι η διάρκεια της πανδημίας. Η απάντηση προς το παρόν αναζητείται και αυτό σημαίνει πως οι μεταφορές το επόμενο διάστημα θα είναι σε περιδίνηση, δίχως προηγούμενο. Οι αερομεταφορές φαίνεται μέχρι τώρα πως είναι εκείνες που βιώνουν στο μάξιμουμ όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Editorial

Αναπλάσεις στο κέντρο και τα κτίρια της Αθήνας, ένα μεγάλο στοίχημα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακίνητα στην Αθήνα

Το πως θέλουμε να δούμε το κέντρο της Αθήνας είναι μία μεγάλη κουβέντα η οποία κρατάει χρόνια. Μία σκέψη σε αυτό είναι τι παρεμβάσεις θα προταθούν. Εδώ και ένα έτος ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει να ολοκληρώνι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων που το αποτέλεσμα τους μέχρι τώρα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Αλλάζει όλη την πόλη; όχι αλλά της δίνει μία φρεσκάδα που ομολογουμένως της λείπει. Η νέα διοίκηση του Δήμου, αποτελείται από νέους ανθρώπους που πιστεύουν ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Η αρχή γίνεται με την Ομόνοια που μας επανασυστήνεται.

Οι παρεμβάσεις λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι της λογικής του ράβω-ξηλώνω σωστά; Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το τι εκτελείται αυτή την εποχή και το τι είναι βέβαιο ότι θα γίνει και να λειτουργήσουν περισσότερο “οικουμενικά”, δηλαδή να αγκαλιάσουν το κέντρο σε μεγαλύτερη έκταση.

Αυτό είναι και το βασικό ερώτημα. Ποιο είναι τελικά το κέντρο; δεν είναι τα Εξάρχεια; δεν είναι η Πατησίων; δεν είναι η περιοχή του Πολυτεχνείου; δεν είναι η περιοχή κάτω από την Ομόνοια μέχρι το Μεταξουργείο;

Επίσης ένα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι πως θέλουμε να κινούνται οχήματα και άνθρωποι σε αυτό το κέντρο. Θέλουμε το σημερινό μοντέλο που είναι κάπως χαοτικό; οχήματα παντού και άνθρωποι που προσπαθούν με ελιγμούς να κινηθούν γύρω από αυτά ή περισσότερο χώρο σε πεζούς, ποδήλατα και μέσα σταθερής τροχιάς και εμφανώς λιγότερος χώρος για οχήματα; Η βιώσιμη αστική κινητικότητα δίνει εδώ την απάντηση από μόνη της.

Επίσης το να κάνουμε παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές αλλά να μην λαμβάνουμε υπόψη τη συντήρηση τους αλλά και το πως λειτουργεί η πόλη, αυτό που θα καταφέρει είναι ότι κατάφεραν και άλλες παρεμβάσεις. Μία θολή εικόνα που δεν καταφέρνει να αναδείξει την πόλη. Θα ληφθεί λοιπόν υπόψη ότι η Αθήνα είναι γεμάτη με κάδους που είναι διάσπαρτοι σε όλο το κέντρο; θα προταθεί ένας νεός βιώσιμος και καλύτερα διαχειρίσιμος τρόπος για αυτό; θα υπάρχει συντήρηση σε ότι δημιουργηθεί; πάρκα και πεζοδρόμια είναι όμορφα όταν είναι καλοσυντηρημένα. Το σύνηθες φαινόμενο στην πόλη είναι ότι χαλάει να μένει έτσι μέχρι την επόμενη μεγάλη -και κοστοβόρα συνήθως- παρέμβαση.

Τι κάνουμε επίσης με τα κτίρια; Παρά τη μεγάλη και δυναμική τουριστική ανάπτυξη στο κέντρο παραμένουν πολλά τα γκρίζα, κλειστά κτίρια. Τι κάνουμε με αυτά; Πως θα αναγεννηθούν και μαζί θα φέρουν ζωή στους δρόμους που βρίσκονται; Επίσης θα υπάρχει κάποιος κανονισμός για την εξωτερική τους εμφάνιση; Θα υπάρχει υποχρεωτική συντήρηση και μία εικόνα αξιοπρεπής; σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορούμε να δούμε ένα όμορφο εμπορικό κατάστημα και από πάνω το χάος, κτίρια σε πλήρη εγκατάλειψη.

Θα υπάρχουν κίνητρα για αλλαγή όψης κτιρίων, μέσω του νόμου για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για λόγους καλαισθησίας ακόμα.; Η Αθήνα είναι από τις λίγες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης που αδιαφορεί για το πως δείχνει ένα κτίριο ακόμα και στους κεντρικότερους δρόμους της.

Κίνητρα θα υπάρξουν για νέες επενδύσεις; χωρίς επενδύσεις τα όμορφα πεζοδρόμια και πλατείες το μόνο που θα αποκτήσουν είναι τραπεζοκαθίσματα για καφέ και εστιατόρια. Φυσικά και είναι χρήσιμα αλλά όταν είναι μονόδρομος, κάτι δεν πάει καλά.

Η Ανάπλαση του κέντρου είναι μία φανταστική αρχή για να ανασυγκροτήσουμε την πόλη, όχι μόνο για να αλλάξουμε τα πεζοδρόμια της. Πρέπει να έχει όραμα, συνέχεια και συνέπεια, πολιτική βουλήση, την αποδοχή της κοινωνίας και το τελικό της αποτέλεσμα να αποτελέσει την απαρχή για να συμβεί το ίδιο και σε άλλες ελληνικές πόλεις ειδάλλως θα έχουμε και πάλι μία από τα ίδια και σε κάποια χρόνια θα μιλάμε ξανά και ξανά για την ανάγκη “ανάπλασης”, κοστοβόρας και εποχιακής.

Καλή εβδομάδα σε όλους
3.3.20

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα