Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 13.30 εγκαινιάστηκε ο πρώτος πλήρως ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος της χώρας. Σήμερα (το Σάββατο για την ακρίβεια) ο “Μορέας” κλείνει τα πρώτα του κεράκια με 1 χρόνο πλήρους λειτουργίας ενώ είχε την τύχη να είναι ο πρωτοπόρος σε αυτή την κούρσα των έργων που ξεκίνησαν το 2007 και να λειτουργήσει από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα και μέχρι τη Σπάρτη, κόβοντας το νήμα πρώτος από όλους τους οδικούς άξονες. Σήμερα ο Μορέας είναι σημείο αναφοράς για τις οδικές μετακινήσεις όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές αλλά και για την ευρύτερη Αρκαδία (προς Λεωνίδιο, Δημητσάνα, Στεμνίτσα κ.α), την περιοχή της Λακωνίας (Μονεμβασιά, Νεάπολη, Γύθειο, Μάνη κ.α) ακόμα και την Αργολίδα ( προς Άργος, Ναύπλιο, Τολό κ.α)
Μετά από εκείνη την ιστορική για τις υποδομές μέρα για τη χώρα ξεκίνησε ο χορός των παραδόσεων των νέων μεγάλων οδικών αξόνων της Ελλάδας και μάλιστα συμπίπτει ο τελευταίος, ο Ε65, να εγκαινιάζεται αύριο 22 Δεκεμβρίου 2017, ακριβώς ένα χρόνο μετά από εκείνη τη μέρα.
Ο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη και Περιμετρικός Καλαμάτας συνολικού μήκους 205χλμ είναι ο λεγόμενος Αυτοκινητόδρομος Μορέας. Είναι το μόνο έργο αυτοκινητόδρομου σε παραχώρηση που δεν σταμάτησε λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της κρίσης την περίοδο 2011-2012-2013.
Αντίθετα, από τα τέλη του 2013 όταν οι άλλοι δρόμοι επανεκιννούνταν εκείνος “πάγωνε” και χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 το έργο «πάγωσε» έχοντας αντίστροφη πορεία από τα έργα της της 4 αυτοκινητόδρομους λόγω απώλειας της τραπεζικής χρηματοδότησης. Τελικά στις 9 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς υπογράφηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης και η κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2013.
Η δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου έγινε το 2005 ενώ στις 31 Ιανουαρίου 2007, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν Υπουργείο Υποδομών) ως φορέας υλοποίησης του έργου υπέγραψε με την Παραχωρησιούχο Εταιρεία, ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης είναι 30 χρόνια.
Τον Μορέα αποτελούν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., με ποσοστό 71,67%, J&P-ΑΒΑΞ, με ποσοστό 15% και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, με ποσοστό 13,33%. Κατασκευαστής είναι το ίδιο σχήμα.
ΧΡΟΝΙΚΟ
Από νωρίς το έργο έδειξε ότι προχωρά καλά και από το 2010 είχαμε της πρώτες παραδόσεις με την απόδοση στην κυκλοφορία του αναβαθμισμένου δρόμου με νέες σήραγγες στο τμήμα Κόρινθος-Τρίπολη. Την Άνοιξη του 2011 λειτούργησε και το τμήμα Τρίπολη-Παραδείσια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 λειτούργησαν τα τμήματα Τσακώνα-Θουρία και Παραδείσια-Τσακώνα. Πλέον η σύνδεση της Καλαμάτας με τον αυτοκινητόδρομο είναι γεγονός και η χρονοαπόσταση από την Αθήνα έπεσε της 2 ώρες και ένα τέταρτο.
Τον Μάρτιος του 2013 ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο του έργου. Μετά την υπογραφή της τροποποιημένης σύμβασης στα τέλη του 2015 το έργο ξεκινά και πάλι και έρχεται η δεύτερη φάση παραδόσεων τμημάτων.
Στις 18 Απριλίου 2016 παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κλάδος του Μορέα, ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους 47,5χλμ. Στις 13 Ιουλίου παραδόθηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης.
Στις 23 Δεκεμβρίου 2016 δίδεται στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα, η Περιμετρική Καλαμάτας μήκους 11,5χλμ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των έργων, την περίοδο Τ1 και περνώντας στην Τ2, την περίοδο λειτουργίας.
Ο ΔΡΟΜΟΣ
Το συνολικό μήκους του αυτοκινητόδρομου είναι 205χλμ. που διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση +ΛΕΑ (εκτός από τα τμήματα Λεύκτρο-Σπάρτη, Περιμετρική Καλαμάτας και Παραδείσια-Τσακώνα που δεν διαθέτουν ΛΕΑ).
Στον άξονα περιλαμβάνονται 24 Ανισόπεδοι Κόμβοι, 251 Γέφυρες συνολικού μήκους 12,6χλμ και 5 Σήραγγες διπλής κατεύθυνσης.
Το τμήμα Κόρινθος-Καλαμάτα είναι 159χλμ (21 Α/Κ) ενώ το Λέυκτρο-Σπάρτη είναι 46 (3 Α/Κ). ΣΕΑ υπάρχουν στο Σπαθοβούνι, την Αρφάρα, την Πελλάνα, την Νεστάνη και το Αρτεμίσιο.
Οι Σήραγγες του Μορέα είναι πέντε και είναι:
Σήραγγα Στέρνας: 900 μέτρα
Σήραγγα Νεοχωρίου: 700 μέτρα
Σήραγγα Αρτεμισίου: 1,4 χιλιόμετρα
Σήραγγα Καλογερικού: 700 μέτρα
Ραψόματη: 1,3 χλμ
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας