Μερικά milestones, πέντε συγκεκριμένα, είναι αυτά που μας οδηγήσουν στην πολυπόθητη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αυτούς τους μήνες έχουν αρχίσει να ολοκληρώνονται ένας-ένας οι σταθμοί της βασικής γραμμής.
Φυσικά λέγοντας έχουν τελειώσει, εννοούμε τα έργα πολιτικού μηχανικού και τα αρχιτεκτονικά τελειώματα καθώς πέρα από τα “ορατά σημεία” των σταθμών υπάρχουν και τα “αόρατα”. Αναφερόμαστε στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα τα οποία θα συνεχίσουν να εγκαθίστανται, στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των θυρών ασφαλείας στις αποβάθρες των σταθμών και τέλος να εγκατασταθούν τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων και οι ηλεκτρονικές μπάρες εισόδου-εξόδου.
Ένα σημαντικό milestone θα είναι μέσα στον Απρίλιο όπου αναμένεται η άφιξη του πρώτου συρμού Μετρό. Θα είναι μία ιστορική στιγμή στην διάρκεια κατασκευής μιας και ο ερχομός του θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση των κατασκευών και την έναρξη των δοκιμών η οποία θα διαρκέσει μερικούς μήνες.
Ένα δεύτερο milestone θα είναι το Φθινόπωρο. Τότε θα έχουμε την ολοκλήρωση της εγκατάσταση της επιδομής (των γραμμμών του Μετρό) σε όλο το μήκος από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και μέχρι το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια μιας και μέχρι τότε θα έχουν καταφτάσει και άλλοι συρμοί. Επίσης τότε θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνονται και τα πρώτα άτομα που θα στελεχώσουν την εταιρεία λειτουργίας.
Ένα τρίτο milestone θα είναι η επόμενη Άνοιξη. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή όλων των συρμών τα οποία θα ελέγχονται στο Αμαξοστάσιο και θα διεξάγουν εξαντλητικά δοκιμαστικά δρομολόγια.
Ένα τέταρτο milestone θα είναι το γενικό οκ, το πράσινο φως που θα δώσει η Αττικό Μετρό ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια περίπου στο τέλος Φθινοπώρου του 2020, που θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού, το Κέντρο Ελέγχου του Αμαξοστασίου της Πυλαίας να είναι πλήρως λειτουργικό και σταθμοί και συρμοί να είναι πανέτοιμοι.
Το πέμπτο είναι το απόλυτο milestone. Θα είναι εκείνη η ημέρα, πιθανότατα στα τέλη του 2020 όταν για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός της χώρας, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επίσημοι καλεσμένοι θα κάνουν την πρώτη επίσημη βόλτα με το Μετρό κάτω από την πόλη ενώ αμέσως μετά (ίσως και μία μέρα μετά) θα ανοίξουν επίσημα οι πύλες των 11 σταθμών Μετρό για το κοινό και το Μετρό μετά από 14 χρόνια κατασκευών θα περάσει σε εμπορική λειτουργία αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη που θα γυρίσει την πλάτη στην μέχρι και εκείνη τη μέρα απόλυτη μοναρχία των λεωφορείων.
Οι 11 σταθμοί που θα λειτουργήσουν θα είναι οι: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ/ΕΚΘΕΣΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.
Μέχρι τότε αντίστροφη μέτρηση θα έχει ξεκινήσει και για τη Γραμμή Καλαμαριάς η οποία διαθέτει 5 σταθμούς, θα συνδέεται με τη βασική γραμμή στο σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και θα μοιραζέται τους σταθμούς μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την πρώτη βασική γραμμή. Η λειτουργία της εκτιμάται ότι θα συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV