Newsroom

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας και θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω από αυτά.

Το 2020 είχαν ταξινομηθεί 1.133 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ το 2021 ξεπέρασαν τα 3.200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα οι ταξινομήσεις, ενώ οι προβλέψεις λένε για παραπάνω από 5.000 νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2022!

Πως δουλεύουν όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Τι -πραγματική- αυτονομία έχουν; Πως και που μπορούμε να τα φορτίσουμε; Και τέλος, τι ισχύει με την ασφάλεια αυτοκινήτου ενός ηλεκτρικού – αλλάζουν τα πάγια έξοδα;

Με τη βοήθεια του https://www.asfaleies24.gr/ , που διαθέτει αποκλειστική ενότητα ηλεκτροκίνησης στο blog του και εξειδικευμένα πακέτα για ασφάλεια αυτοκινήτου(ηλεκτρικού ή μη), πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά!

Πως δουλεύει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει 2 πολύ βασικά μέρη: Την μπαταρία υψηλής τάσης και το ηλεκτρικό μοτέρ. Το μοτέρ είναι τοποθετημένο σε κάποιον άξονα κίνησης (μπροστά, πίσω ή και στους 2 σε περίπτωσης τετρακίνησης) ενώ η μπαταρία πλέον σε όλα τα μοντέρνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τοποθετημένη στο πάτωμα.

Από την μπαταρία υψηλής τάσης τραβάει ενέργεια το μοτέρ η οποία μεταφέρεται στους τροχούς για να δοθεί η κίνηση του αυτοκινήτου.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν και μικρή μπαταρία – όπως τα συμβατικά οχήματα – η οποία χρησιμοποιείται στις βοηθητικές λειτουργίες του αυτοκινήτου και χρειάζεται κι αυτή συνήθως αλλαγή κάθε 2-3 χρόνια (όπως συμβαίνει και σε ένα αυτοκίνητο βενζίνης/πετρελαίου/κ.ο.κ.) – μην την μπερδέψετε όμως με την μεγάλη μπαταρία υψηλής τάσης που ακόμα και μετά από 8 και 10 χρόνια δε χρειάζεται αλλαγή!

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου – Πηγή: Unsplash

Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η ταχύτητα κύλισης που διαφοροποιεί τον συντελεστή τριβής, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης.

Σε γενικές γραμμές, από τα νούμερα που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές με βάση το πρότυπο WLPT, θα πρέπει να αναμένετε ένα 60-85% σε αληθινή αυτονομία.

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αυτονομία μέσα στην πόλη, όταν λειτουργεί η ανατροφοδοτική πέδηση (η λειτουργία φόρτισης της μπαταρίας μέσα από το φρενάρισμα του ηλεκτροκινητήρα)  και μικρότερη όταν κινείται με ταχύτητες 130-140χλμ/ώρα στον αυτοκινητόδρομο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να αναμένεται πιο μικρές αυτονομίες.

Για παράδειγμα, ένα Tesla Model 3 LR με 82kwh μπαταρία, μπορεί να διανύσει περίπου 360 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες των 130 χιλιομέτρων ανά ώρα πριν σταματήσει για φόρτιση της μπαταρίας.

Φυσικά δεν υπολογίζουμε να φτάσει στο 0% με αυτά τα χιλιόμετρα αυτονομίας αλλά να φτάσει στον σταθμό φόρτισης με ένα ασφαλές ποσοστό γύρω στο 15%

Που και πως φορτίζω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο μπορεί να φορτίσει με διάφορους τρόπους και το βασικότερο σχεδόν παντού – αρκεί μια πρίζα σούκο!

Οι τρόποι φόρτισης που θα δούμε χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Ταχυφόρτιση DC – συνήθως για ταξίδια
  • Αργή φόρτιση AC – συνήθως το βράδυ στο σπίτι μας ή σε χώρους εργασίας, προορισμούς που θα κάτσουμε κάποια ώρα, κ.α.

Φόρτιση σε ταχυφορτιστή DC

Οι ταχυφορτιστές DC παρέχουν άμεση ενέργεια στην μπαταρία υψηλής τάσης και φορτίζουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Οι πιο συνηθισμένοι στη χώρα μας έχουν παροχή ενέργειας 50kw ενώ υπάρχουν άλλοι που μπορούν να φτάσουν έως και τα 350kw.

Χαρακτηριστικά, οι φορτιστές που τοποθετεί η TESLA στη χώρα μας είναι της τάξης των 250kw (Ψαθόπυργος και όλοι οι καινούργιοι που θα τοποθετηθούν) και 150kw (στο Golden Hall).

Αυτό σημαίνει άμεση φόρτιση μεταξύ μέχρι το 80% της μπαταρίας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, για να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Για να φορτίσετε θα χρειαστείτε την αντίστοιχη εφαρμογή του παρόχου – για τη χώρα μας οι 3 μεγάλοι πάροχοι για φόρτιση DC είναι:

  • Πρατήρια Shell – Avin : Εφαρμογή Incharge
  • Πρατήρια ΕΚΟ – BP : Εφαρμογή ElpeFuture
  • ΣΕΑ Νίκαιας & Αλμυρού (Aegean): Εφαρμογή ChargeApp

Με τις 3 παραπάνω εφαρμογές μπορείτε να φορτίζετε στα περισσότερα ΣΕΑ, σε όλη τη χώρα, καθώς η πλειονότητα των πρατηρίων ανήκει στις παραπάνω εταιρείες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς συνδέετε το ακροφύσιο του DC φορτιστή στο αυτοκίνητό σας και έπειτα ξεκινάτε τη φόρτιση από την εφαρμογή!

Το κόστος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα ΣΕΑ υπολογίζεται σε 0.50€/kwh για αργή φόρτιση AC 11KW και 0,60-0,62€/kwh για γρήγορη DC φόρτιση.

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία αρχείου – Πηγή: Unsplash

Φόρτιση σε αργό φορτιστή

Η αργή φόρτιση ή αλλιώς AC, είναι η πιο διαδεδομένη και συμβαίνει όταν αφήνουμε το όχημά μας μερικές ώρες σε έναν προορισμό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι μας.

Οι ταχύτητες εδώ είναι από 3-7.2kw σε μονοφασική γραμμή και μέχρι 11kw σε τριφασική παροχή.

Μια πρίζα σούκο με τον αντίστοιχο φορτιστή θα σας παρέχει έως 3.7kw ενέργεια φόρτισης, αν συνδυαστεί με 16Α ασφάλεια στον πίνακά σας ενώ αν θέλετε έως 7.2kw σε μονοφασική παροχή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε βιομηχανική μπλε πρίζα με 32A ασφάλεια.

Αντίστοιχα, σε τριφασική παροχή με κόκκινη βιομηχανική πρίζα μπορείτε να έχετε 11kw ενέργεια φόρτισης με 16Α ασφάλεια ή 22kw με 32Α ασφάλεια αλλά ελάχιστα αυτοκίνητα υποστηρίζουν τέτοια ταχύτητα φόρτισης με AC, λόγω περιορισμού του on board φορτιστή τους.

Η αργή φόρτιση συμβαίνει όταν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας για 1-2 ώρες όπως για παράδειγμα στο super market, για έναν καφέ, για τα ψώνια μας σε εμπορικό, στην εργασία μας, κ.ο.κ. Σε αυτό το διάστημα συμπληρώνουμε kwh στο ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο, ενώ εμείς κάνουμε κάποια άλλη εργασία.

Η αργή φόρτιση είναι η καλύτερη επιλογή για την μακροζωία της μπαταρίας σας!

Εδώ το κόστος φόρτισης εξαρτάται από τον πάροχο ρεύματος στην περίπτωση της οικίας σας αλλά σε γενικές γραμμές κινείται γύρω στα 3€ / 100 χιλιόμετρα σε αυτοκίνητο με μέση κατανάλωση 15kwh/100χλμ

Πλέον στη χώρα μας λειτουργούν εκατοντάδες σταθμοί φόρτισης – τόσο γρήγοροι DC σχεδόν σε όλα τα ΣΕΑ των Εθνικών Οδών όσο και destination chargers σε super market, εμπορικά κέντρα, κ.α.

Ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι λίγο μπερδεμένη ακόμα στη χώρα μας, καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές είτε δεν έχουν όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα στη βάση τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει τιμολόγηση ή ακόμα τα έχουν περασμένα με βάση φορολογήσιμους ίππους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμολογήσεις.

Η πλατφόρμα του Asfaleies24.gr προσφέρει ασφάλεια αυτοκινήτου με σύγκριση τιμών και καλύψεων σε περισσότερες από 26 ασφαλιστικές εταιρείες. Αρκετές εξ’αυτών προσφέρουν πλέον και ασφάλεια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άμεσα και γρήγορα σε μόλις 1 λεπτό με μερικά κλικ από τον υπολογιστή ή το κινητό σας!

Εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου και το Asfaleies24.gr θα σας επιστρέψει άμεσα όσες διαθέσιμες ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να σας προσφέρουν συμβόλαιο καθώς και την τιμή μαζί με όλες τις καλύψεις που περιλαμβάνονται.

Εσείς πως βλέπετε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Θα αποκτούσατε ένα ηλεκτρικό όχημα ή τα βλέπετε ως «πλυντήρια στο δρόμο» λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV