Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης δημόσιων έργων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέσσερις σύγχρονες προτάσεις χρηματοδότησης παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών. Οι ομιλητές ανέδειξαν τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενός βιώσιμου μείγματος χρηματοδότησης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της νέας γενιάς έργων υποδομών.

Νίκος Μαντζούφας: Η Ελλάδα η πλέον καινοτόμα χώρα που αξιοποιεί κοινοτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ

Ως η πλέον καινοτόμα χώρα, που αξιοποιεί κοινοτικούς πόρους, για τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ, χαρακτηρίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Νίκο Μαντζούφα. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες, στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ».

Όπως τόνισε ο κ. Μαντζούφας, έξι σχήματα κατά μέσο όρο εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση και τρία σχήματα υποβάλλουν τελικές δεσμευτικές προσφορές σε κάθε διαγωνισμό έργου ΣΔΙΤ.

Πραγματοποιώντας ένα σύντομο απολογισμό, ο ειδικός γραμματέας σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2009-2019 υλοποιήθηκαν 14 έργα ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 822 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν 12 νέα εγκεκριμένα έργα.

Όσον αφορά το μείγμα της επιτυχούς χρηματοδότησης ενός έργου ΣΔΙΤ, αυτό συνίσταται στις εξής πηγές: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Ελληνικές Τράπεζες, Jessica, ΕΣΠΑ, ιδιωτικά κεφάλαια.

Ειδικά για την Ελλάδα, το μείγμα χρηματοδότησης των υπογεγραμμένων έργων ΣΔΙΤ, βασίζεται κατά 39% σε πόρους ΕΣΠΑ (318 εκατ.) και κατά 61% σε ιδιωτική χρηματοδότηση (504,4 εκατ.), η οποία επιμερίζεται σε δάνεια ελληνικών εμπορικών τραπεζών 394 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕπ 58 εκατ. ευρώ και στο Jessica 53 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στη χώρα μας, έχουν υπογραφή 21 συμβάσεις με 43 έργα, συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, με αξιοποίηση 98 εκατ. από το Jessica.

Για το Ταμείο Υποδομών, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ότι για τη σύστασή του προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΠΔΕ προς την ΕΤΕπ πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στην αγορά. Οι πόροι του συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και μπορούν να προσαυξάνονται περαιτέρω από συνεισφορά των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-2020.

Αναφορικά με το Πακέτο Γιούνκερ (EFSI), υπάρχουν υπογεγραμμένες χρηματοδοτήσεις για 8 έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια να αποτελούν ένα από τα υπογεγραμμένα και εγκεκριμένα έργα που υλοποιούνται με το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο.

Κλείνοντας, ο κ. Μαντζούφας τόνισε ότι επετεύχθη «η ενεργοποίηση πολλών πηγών χρηματοδότησης, με ένα νέα μείγμα την κάθε φορά» και παράλληλα ευχήθηκε «η εμπειρία που διαθέτουμε να μας οδηγήσει σε νέα σχήματα και δομές, ώστε να εκκινήσουμε τη νέα γενιά έργων».

Βίκυ Κεφαλά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων από το Πακέτο Γιούνκερ

Στη χρηματοδότηση των έργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστού και ως Πακέτου Γιούνκερ, αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή της, η κυρία Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου και Επικεφαλής Επενδύσεων & Αναπτυξιακών Έργων στη CCC.

Όπως εξήγησε, η διάρκεια ζωής του Ταμείου, το οποίο ξεκίνησε το 2014, εκτείνεται έως τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει ως βασικό άξονα την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρώπη, παρέχοντας εγγυήσεις ύψους 33,5 δισ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις του Ομίλου της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλά, από τον επενδυτικό στόχο των 500 δισ. ευρώ που έχει τεθεί, αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί κινητοποίηση κεφαλαίων που αγγίζει τα 400 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενη στις ωφέλειες που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από το Πακέτο Γιουνκέρ, σημείωσε ότι οι επενδύσεις της ΕΤΕπ αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια 11,5 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου σε σχέση με το ΑΕΠ της, με 33 έργα συνολικά.

Όπως είπε, μεταξύ των εν δυνάμει ωφελούμενων από την χρηματοδοτική κάνουλα του Ταμείου, συγκαταλέγονται ιδιωτικές εταιρείες, μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί του Δημόσιου Τομέα, Τράπεζες και επενδυτικά funds.

Πρόσθεσε πως κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων για χρηματοδότηση από το EFSI αποτελούν η οικονομική και η τεχνική τους βιωσιμότητα, η ωριμότητά τους καθώς και εάν εμπίπτουν σε επιλέξιμους τομείς, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα των δανείων της ΕΤΕπ συνίστανται στη μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και την ελκυστική τιμολόγηση με τη σφραγίδα ποιότητας της Τράπεζας, η οποία δύναται να παράσχει και τεχνική συνδρομή στην προετοιμασία των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων του έργου.

Σέργιος Λαμπρόπουλος: Παράδειγμα προς αποφυγή το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
Για τις διεθνείς τάσεις, την ελληνική πραγματικότητα και την ανάγκη για επενδύσεις, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαίο, όσον αφορά στις υποδομές, να προχωρήσουν ταχύτατα ανταποδοτικές επενδύσεις (δηλαδή όχι έργα κατανάλωσης ή υπερδιαστασιολογημένα) με εμπεριστατωμένες αναλύσεις κόστους-οφέλους που βασίζονται σε αξιόπιστες προβλέψεις ζήτησης. Εξίσου, απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, κάθε επένδυση να υλοποιείται με βάση τον κανόνα της μεγιστοποίησης της λειτουργικής αξίας της σε σχέση με το κόστος της (Value for Money).

Σχετικά με την επικείμενη επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού έως το Ελληνικό, ο καθηγητής του ΕΜΠ σκιαγράφησε τα βήματα που έγιναν τα τελευταία 11 χρόνια ως εξής:

2008: Προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ. Ευθεία επέκταση με σήραγγες κατά μήκος του Υμηττού στο όριο των οικισμών.

2012-2014: Πρόβλεψη στο Ρυθμιστικό για σύνδεση Καρέα–Λεωφόρου Βουλιαγμένης με σήραγγες.

2016: Προϋπολογισμός 450 εκατ. ευρώ. Υποβολή αρχικής πρότασης στο Πακέτο Γιούνκερ. Δίδυμη σήραγγα από Καρέα έως Σταθμό Μετρό Αγίου Δημητρίου.

2017: Προϋπολογισμός 210 εκατ. ευρώ. Πρόταση διώροφης σήραγγας μόνο για οχήματα ΙΧ (97% του συνόλου), το 30% με διάτρηση και το 70% με Cover+Cut εντός του εύρους των Λεωφόρων Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Όπως πρόσθεσε κατόπιν, η διαδικασία χορήγησης (από ΤΜΕΔΕ, Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ) θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με «ποιοτικές παραμέτρους αξιολόγησης έργου», όπως η οικονομική προσφορά ως ποσοστό προϋπολογισμού, ο προβλεπόμενος χρόνος εγγύησης κατασκευών, οι πηγές χρηματοδότησης έργου, η προτεινόμενη μεθοδολογία χρηματοδότησης εκτέλεσης, καθώς και η αξιολόγηση κινδύνου.

Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε ειδική αναφορά στον τραπεζικό λογαριασμό του έργου. Πρόκειται για «ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό» για συγκεκριμένο έργο, μέσω του οποίου διακινούνται αποκλειστικά οι εισπράξεις και πληρωμές του. Όπως πρόσθεσε, «το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί με σημαντική επιτυχία στα μεγάλα έργα παραχώρησης».

Με την χρήση του εξασφαλίζεται, όπως εξήγησε, η διαφάνεια της χρήσης των κονδυλίων και η πληρωμή των υποχρεώσεων του αναδόχου, αποφεύγονται φαινόμενα χρήσης κονδυλίων του έργου για άλλες δραστηριότητες, διασφαλίζεται η ίδια η εκτέλεση του έργου και περιορίζεται σημαντικά ο αθέμιτος ανταγωνισμός τιμών».

Επιπρόσθετα, σχετικά με την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως «απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες για κτίρια ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ετών, παρατημένα, κληροδοτήματα σχολάζοντα κλπ, ώστε να επιτραπούν παρεμβάσεις που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη λειτουργικότητα των κτιρίων, την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την επιλογή κατάλληλων χρήσεων. Το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επενδύσεις με διάφορους πόρους χρηματοδότησης, περιλαμβανομένου του στρώματος».

Στην περίπτωση πάντως του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, ο ομότιμος καθηγητής το χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς αποφυγή, προσθέτοντας ότι: «Ο Έλληνας πολίτης δίνει το οικόπεδο του αντιπαροχή και πωλεί προοδευτικά τα διαμερίσματα του. Σπάνια πωλεί το οικόπεδο, γιατί ξέρει καλά ότι θα κερδίσει πιο λίγο. Το Ελληνικό κράτος διαθέτει μεγάλες εκτάσεις. Όπου προσπάθησε να τις εκμεταλλευθεί, δεν τα κατάφερε καλά. Παράδειγμα, η πραγματικά μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό: παραμένει ο χώρος αχρησιμοποίητος επί 15 χρόνια. Υποβλήθηκε μία μόνο οικονομική προσφορά και καθυστερεί η υλοποίηση εξ αιτίας των διαδικασιών».

Στρεφόμενος προς το μέλλον, ο καθηγητής του ΕΜΠ στάθηκε ιδιαίτερα στη λογική του «Think Big», ώστε να υπάρξει μία εθνική στρατηγική Real Estate, να δρομολογηθούν κι άλλες επενδύσεις ανάλογες του Ελληνικού, όπως επίσης και να χρησιμοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα από αυτά για νέες υποδομές.

Αριστοτέλης Νινιός: Πως η χρηματιστηριακή αγορά θα λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων

Τον τρόπο που η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων περιέγραψε ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Euroxx Χρηματιστηριακής, κ. Αριστοτέλης Νινιός.

Όπως ανέφερε, το 2016 ξεκίνησε η αναβίωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κεντρική στόχευση ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν φοβήθηκαν και διατήρησν τα διαθέσιμά τους στη χώρα να επενδύσουν σε ένα προϊόν που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις με ισορροπημένο ρίσκο από αξιόχρεες εταιρείες με στιβαρό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό το προϊόν ήταν τα εταιρικά ομόλογα.

Σήμερα, στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται ομολογίες 10 εταιρειών, 5ετους και 7ετους διάρκειας, σε εύρος αποδόσεων από 3,0% έως 5,3%. Συνολικά, 1,08 τρισ. ευρώ έχουν διατεθεί για την Έκδοση Κοινών Ομολογιακών Δανείων (ΚΟΔ) στο ΧΑΑ, εκ των οποίων τα 5 προέρχονται από τους κλάδους των υποδομών και μεταφορών (Sunlight, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean).

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Euroxx, οι νέες εκδόσεις ΚΟΔ διευρύνουν το βάθος της αγοράς και τον επενδυτικό πλουραλισμό. Επίσης, η πτώση των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους ενισχύει την ελκυστικότητα των εταιρικών ομολόγων

Τέλος, τόνισε ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς θα επιτρέψουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε νέες εταιρικές εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ενώ υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία θα αναδείξει νέους αξιόχρεους εκδότες με ελκυστική επιχειρηματική δραστηριότητα.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Εθνικό σχέδιο Υποδομών προκρίνει ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση εργασίας σε σχέση με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου είχαν σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Ο Υπουργός, αφού συζήτησε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα των Υποδομών και Μεταφορών, ζήτησε από το ΤΕΕ, ως επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, να σταθεί δίπλα στο Υπουργείο και την κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο τώρα στην αρχή της θητείας αλλά σταθερά, με προτάσεις και τεχνική υποστήριξη.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ διαβεβαίωσε ότι το Επιμελητήριο των Μηχανικών, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, θα σταθεί δίπλα σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην επίλυση των προβλημάτων του τεχνικού κόσμου τεχνικού κόσμου.

Στη συνάντηση προκρίθηκε ως βάση κάθε σχεδιασμού το Εθνικό Σχέδιο Υποδομών, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλα τα στρατηγικά κείμενα της χώρας, ανεξαρτήτως αρμόδιου Υπουργείου, αλλά θα αναλύει περαιτέρω, με χρονοδιάγραμμα και ουσία, όλα τα σχεδιαζόμενα έργα.

Επιπλέον συζητήθηκε ο τρόπος και η διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί για τη δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών, για τον έλεγχο και συντήρηση κάθε έργου, αλλά και τη διασύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων στα τεχνικά έργα και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία, τη διαφάνεια και το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Ο Υπουργός ανέλυσε τα μεγάλα έργα που έχει δεσμευθεί η ΝΔ να προωθήσει ως κυβέρνηση και συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ τρόπους για την επιτάχυνση διαδικασιών ωρίμανσης άλλων έργων που απαιτούνται να προωθηθούν.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν αναλυτικά πολλά θεσμικά ζητήματα, θέματα επιτάχυνσης διαδικασιών και προβλήματα που χρειάζονται λύσεις

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν γρήγορα νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν δουλειές. Ο τεχνικός κόσμος διψάει για αυτό και η χώρα χρειάζεται τις υποδομές που της λείπουν. Στο σχεδιασμό που κάνουμε θέλουμε δίπλα μας τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου και το ΤΕΕ ως σύμβουλο και συμπαραστάτη. Θα συναντηθώ το επόμενο διάστημα με όλους τους εκπροσώπους τεχνικών φορέων. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι καλό μας παραδόθηκε αλλά θα τρέξουμε, χωρίς καθυστερήσεις, με διαφάνεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα τα έργα και τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Το ΤΕΕ θα σταθεί αρωγός, όπως κάνει κάθε φορά, σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που βοηθά να επιλυθούν παθογένειες ετών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξει δυναμική και πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο τεχνικός κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της χώρας. Χρειάζεται όχι μόνο ορθός σχεδιασμός, αλλά και γρήγορες και στοχευμένες κινήσεις. Ο χρόνος είναι χρήμα. Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας με συγκεκριμένες αλλαγές και νέα εργαλεία που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Ισχυρό ενδιαφέρον για το 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ.Βενιζέλος»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από πέντε τουλάχιστον σχήματα φαίνεται να εξελίσσεται ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το προς πώληση 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι Καναδοί μεγαλομέτοχοι της AviAlliance, οι Γάλλοι της Vinci, ο Όμιλος Κοπελούζου αλλά και αυστραλιανές, κινεζικές και ελληνικές εταιρείες φαίνεται να είναι διατεθειμένες να βάλουν τουλάχιστον 1,2 δισ ευρώ για το αεροδρόμιο που σπάει όλα τα ρεκόρ επιβατικής κίνησης.

Η διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Τη φάση προεπιλογής (α ‘ φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (β ‘ φάση), με τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος να πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στις 30 Σεπτεμβρίου.

 Οι τράπεζες Deutsche Bank AG. (London branch) και Eurobank Ergasias ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η κοινοπραξία των δικηγορικών εταιρειών Your Legal Partners και Δρακόπουλος Βασαλάκης ως νομικοί σύμβουλοι και η Arup Partnership ως τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας συνδέεται με τη σχετική συγκατάθεση (waiver) που είχε δώσει η AviAlliance, η οποία έληγε στις 30 Ιουνίου. Έτσι, εάν ο διαγωνισμός δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι την ημερομηνία εκείνη, η AviAlliance θα μπορούσε να θέσει όρους για τον επενδυτή που θα αγοράσει το 30% προκειμένου να δώσει εκ νέου τη συγκατάθεσή της.

 Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της διαδικασίας και προχώρησαν αμέσως στην προκήρυξη για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, που τεχνικά εκκρεμεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, περίοδο που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης.

 Η διαδικασία έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, η οποία απέφερε στο Δημόσιο 1,15 δις ευρώ και αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα για τα ταμεία του κράτους. Η περίοδος διεξαγωγής του διαγωνισμού θεωρείται ιδιαίτερα καλή, καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας σπάει το ένα μετά το άλλο τα επιβατικά ρεκόρ κι ενώ σχεδιάζει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκινά από τα 400 εκατ. ευρώ για να φτάσει το 1 δις ευρώ.

 Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2018 διακινήθηκαν από τον ΔΑΑ 24,14 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 11% και 2,4 εκατ. επιβάτες την κίνηση του 2017. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην ταυτόχρονη αύξηση της κίνησης επιβατών εξωτερικού (+13,8%), αλλά και εσωτερικού (+5,6%). Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν τουριστικά δύσκολο μήνα, η κίνηση αυξήθηκε κατά 9,1%, φτάνοντας τους 1,55 εκατ. επιβάτες. Αντίστοιχα, ο αριθμός των πτήσεων κατά το 2018 έφτασε τις 217.094, παρουσιάζοντας αύξηση ύφους 10,8% και καταγράφοντας την ιστορικά υψηλότερη επίδοση σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ (210.147), που είχε καταγραφεί το 2009.

 Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 10,6% και του 10,9% αντίστοιχα.

 Οι επιδόσεις αυτές ώθησαν τον μεγαλομέτοχο του αεροδρομίου, το καναδικό fund PSP Investments (που ελέγχει το 40% του αερολιμένα μέσω της AviAlliance), να υπογράψει την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης για 20 χρόνια, που εισέφερε στα κρατικά ταμεία σημαντικά μεγαλύτερα κεφάλαια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην αρχική σύμβαση του 2017.

 Τα ίδια δεδομένα, σε συνδυασμό με τις προοπτικές του αεροδρομίου, οδήγησαν το καναδικό fund να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για την απόκτηση του επιπλέον 30% του ΔΑΑ, που πωλείται στη διαδικασία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Τεχνικά, η AviAlliance, με το 40% υπό τον έλεγχό της και τη νέα σύμβαση παραχώρησης, δεν θα είχε πρόβλημα να διατηρήσει τον έλεγχο ακόμη και απέναντι σε έναν ισχυρό μέτοχο του 30%. Όμως οι οικονομικές προοπτικές του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να αποκτηθεί ο απόλυτος έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ φαίνεται ότι οδήγησαν στην απόφαση να συμμετέχει και σε αυτό τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των Καναδών στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετέχει η γαλλική Vinci Airports. Πρόκειται για τον αεροπορικό βραχίονα της κατασκευαστικής που έχει συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα έργα στην Ελλάδα.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης ο Α. Γεωργιάδης

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης, η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σ.σ. όπως θα ονομάζεται πια).

Ο απερχόμενος Υπουργός, κ. Γιάννης Δραγασάκης, παρέδωσε με κάθε επισημότητα τα καθήκοντά του στο διάδοχό του, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής ένα από τα πλέον απαιτητικά υπουργεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό, διότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του την προσέλκυση επενδύσεων. Σημειώνεται, ότι οι δύο άνδρες εισήλθαν στην αίθουσα στη 13:20.

Ο κ. Δραγασάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε: «Κ. Υπουργέ σας παραδίδω το Υπουργείο Ανάπτυξης σε πλήρη λειτουργία. Από εδώ εξαρτώνται πολλά και καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Οι γραμματείς έχουν ετοιμάσει πλήρεις φακέλους με τα έργα της κάθε γραμματείας, τους σχεδιασμούς και τις εκκρεμότητες. Είμαστε στη διάθεσή σας για πάσα διευκρίνιση.

Στο Υπουργείο αυτό δεν υπάρχουν λιμνάζοντες επενδύσεις. Θα βρείτε σχέδια και πολιτικές ολοκληρωμένες ή σε εξέλιξη, που εφόσον συνεχιστούν θα καταστήσουν δυνατή την επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Έχω την πεποίθηση ότι, ειδικά στην εποχή μας, η επιχειρηματικότητα πρέπει να προσεγγίζεται όχι μόνο σε ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό επίπεδο παραμέτρων. Υπήρξε στόχευση όχι για απλά για ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και το μετασχηματισμό της. Για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις με κοινωνική ευθύνη. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κρίση που ζήσαμε δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ήταν μια κρίση και του παραγωγικού μας συστήματος.Πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους για να μη συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Σήμερα παραδίδω το Υπουργείο με μια εξοπλισμένη Εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική. Αξιοποιήσαμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Η στρατηγική αυτή εξειδικεύεται σε πάνω από 100 μεταρρυθμίσεις και στόχους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι κάναμε και μπορεί να ελέγξει το έργο μας. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όπως είπα και κατ’ ιδίαν στον κ. Γεωργιάδη, είναι προβληματικό ως προς τη λειτουργία του».

Ακόμη, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην αξία της δημιουργίας της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μιλώντας μεταξύ αλλων για τις μικροπιστώσεις. Μάλιστα ο απερχόμενος Υπουργός, παρέτρεψε τον κ. Γεωργιάδη να ασχοληθεί με αυτές (σ.σ. μικροπιστώσεις)

Από τη μεριά του ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε: «Πρώτα και κύρια θέλω να ευχαριστώ τον κ. Δραγασάκη για την ωραία συζήτηση που είχαμε και την πλήρη ανάλυση που μου έδωσε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε. Εμείς στοχεύουμε στο να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πολλές νέες επενδύσεις.

Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση, να ακυρώσω το έργο των προκατόχων μου. Τα έργα που είναι σε ωρίμανση θα εξεταστούν άμεσα από εμένα και τους υφυπουργούς μου και εφόσον συμφωνούμε γι’ αυτά, θα προχωρήσουν κανονικά. Τις επόμενες ημέρες θέλω να επισκεφτώ προσωπικά κάθε εργαζόμενο του υπουργείου. Θέλω να φτιάξουμε μια ομάδα δυνατή μαζί. Ως προς το νέο ΕΣΠΑ η διαπραγμάτευση θα βαρύνει την κυβέρνησή μας.

Η δουλειά και γι’ αυτό ξεκινάει από σήμερα. Η επενδυτική πολιτική μιας χώρας απαιτεί μια πολυποίκιλη λειτουργία του κράτους, δεν εξαρτάται μόνο από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να το κάνει. Η χώρα δεν έχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο χρόνου. Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος και θέλουμε να κριθούμε, άμεσα, από τα αποτελέσματα».

Θυμίζουμε, ότι πέραν του υπουργού κ. Γεωργιάδη, στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι ο κ. Γιάννης Τσακίρης. Υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία ο κ. Χρίστος Δήμας. Υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο, τέλος, θα είναι ο κ. Νίκος Παπαθανάσης.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα