Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τα νέα μοντέλα χρηματοδότησης δημόσιων έργων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέσσερις σύγχρονες προτάσεις χρηματοδότησης παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών. Οι ομιλητές ανέδειξαν τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενός βιώσιμου μείγματος χρηματοδότησης με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της νέας γενιάς έργων υποδομών.

Νίκος Μαντζούφας: Η Ελλάδα η πλέον καινοτόμα χώρα που αξιοποιεί κοινοτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ

Ως η πλέον καινοτόμα χώρα, που αξιοποιεί κοινοτικούς πόρους, για τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ, χαρακτηρίζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Νίκο Μαντζούφα. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες, στον τομέα των «Βέλτιστων Διαγωνιστικών Διαδικασιών σε έργα ΣΔΙΤ».

Όπως τόνισε ο κ. Μαντζούφας, έξι σχήματα κατά μέσο όρο εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση και τρία σχήματα υποβάλλουν τελικές δεσμευτικές προσφορές σε κάθε διαγωνισμό έργου ΣΔΙΤ.

Πραγματοποιώντας ένα σύντομο απολογισμό, ο ειδικός γραμματέας σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2009-2019 υλοποιήθηκαν 14 έργα ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 822 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν 12 νέα εγκεκριμένα έργα.

Όσον αφορά το μείγμα της επιτυχούς χρηματοδότησης ενός έργου ΣΔΙΤ, αυτό συνίσταται στις εξής πηγές: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Ελληνικές Τράπεζες, Jessica, ΕΣΠΑ, ιδιωτικά κεφάλαια.

Ειδικά για την Ελλάδα, το μείγμα χρηματοδότησης των υπογεγραμμένων έργων ΣΔΙΤ, βασίζεται κατά 39% σε πόρους ΕΣΠΑ (318 εκατ.) και κατά 61% σε ιδιωτική χρηματοδότηση (504,4 εκατ.), η οποία επιμερίζεται σε δάνεια ελληνικών εμπορικών τραπεζών 394 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕπ 58 εκατ. ευρώ και στο Jessica 53 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στη χώρα μας, έχουν υπογραφή 21 συμβάσεις με 43 έργα, συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, με αξιοποίηση 98 εκατ. από το Jessica.

Για το Ταμείο Υποδομών, ο κ. Μαντζούφας σημείωσε ότι για τη σύστασή του προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΠΔΕ προς την ΕΤΕπ πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στην αγορά. Οι πόροι του συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και μπορούν να προσαυξάνονται περαιτέρω από συνεισφορά των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων 2014-2020.

Αναφορικά με το Πακέτο Γιούνκερ (EFSI), υπάρχουν υπογεγραμμένες χρηματοδοτήσεις για 8 έργα ΣΔΙΤ αξίας 2,8 δισ. ευρώ, με τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια να αποτελούν ένα από τα υπογεγραμμένα και εγκεκριμένα έργα που υλοποιούνται με το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο.

Κλείνοντας, ο κ. Μαντζούφας τόνισε ότι επετεύχθη «η ενεργοποίηση πολλών πηγών χρηματοδότησης, με ένα νέα μείγμα την κάθε φορά» και παράλληλα ευχήθηκε «η εμπειρία που διαθέτουμε να μας οδηγήσει σε νέα σχήματα και δομές, ώστε να εκκινήσουμε τη νέα γενιά έργων».

Βίκυ Κεφαλά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων από το Πακέτο Γιούνκερ

Στη χρηματοδότηση των έργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστού και ως Πακέτου Γιούνκερ, αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή της, η κυρία Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου και Επικεφαλής Επενδύσεων & Αναπτυξιακών Έργων στη CCC.

Όπως εξήγησε, η διάρκεια ζωής του Ταμείου, το οποίο ξεκίνησε το 2014, εκτείνεται έως τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει ως βασικό άξονα την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ευρώπη, παρέχοντας εγγυήσεις ύψους 33,5 δισ. ευρώ στις χρηματοδοτήσεις του Ομίλου της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλά, από τον επενδυτικό στόχο των 500 δισ. ευρώ που έχει τεθεί, αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί κινητοποίηση κεφαλαίων που αγγίζει τα 400 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενη στις ωφέλειες που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από το Πακέτο Γιουνκέρ, σημείωσε ότι οι επενδύσεις της ΕΤΕπ αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν πρόσθετα κεφάλαια 11,5 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου σε σχέση με το ΑΕΠ της, με 33 έργα συνολικά.

Όπως είπε, μεταξύ των εν δυνάμει ωφελούμενων από την χρηματοδοτική κάνουλα του Ταμείου, συγκαταλέγονται ιδιωτικές εταιρείες, μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί του Δημόσιου Τομέα, Τράπεζες και επενδυτικά funds.

Πρόσθεσε πως κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων για χρηματοδότηση από το EFSI αποτελούν η οικονομική και η τεχνική τους βιωσιμότητα, η ωριμότητά τους καθώς και εάν εμπίπτουν σε επιλέξιμους τομείς, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα των δανείων της ΕΤΕπ συνίστανται στη μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και την ελκυστική τιμολόγηση με τη σφραγίδα ποιότητας της Τράπεζας, η οποία δύναται να παράσχει και τεχνική συνδρομή στην προετοιμασία των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων του έργου.

Σέργιος Λαμπρόπουλος: Παράδειγμα προς αποφυγή το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
Για τις διεθνείς τάσεις, την ελληνική πραγματικότητα και την ανάγκη για επενδύσεις, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη είναι αναγκαίο, όσον αφορά στις υποδομές, να προχωρήσουν ταχύτατα ανταποδοτικές επενδύσεις (δηλαδή όχι έργα κατανάλωσης ή υπερδιαστασιολογημένα) με εμπεριστατωμένες αναλύσεις κόστους-οφέλους που βασίζονται σε αξιόπιστες προβλέψεις ζήτησης. Εξίσου, απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, κάθε επένδυση να υλοποιείται με βάση τον κανόνα της μεγιστοποίησης της λειτουργικής αξίας της σε σχέση με το κόστος της (Value for Money).

Σχετικά με την επικείμενη επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού έως το Ελληνικό, ο καθηγητής του ΕΜΠ σκιαγράφησε τα βήματα που έγιναν τα τελευταία 11 χρόνια ως εξής:

2008: Προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ. Ευθεία επέκταση με σήραγγες κατά μήκος του Υμηττού στο όριο των οικισμών.

2012-2014: Πρόβλεψη στο Ρυθμιστικό για σύνδεση Καρέα–Λεωφόρου Βουλιαγμένης με σήραγγες.

2016: Προϋπολογισμός 450 εκατ. ευρώ. Υποβολή αρχικής πρότασης στο Πακέτο Γιούνκερ. Δίδυμη σήραγγα από Καρέα έως Σταθμό Μετρό Αγίου Δημητρίου.

2017: Προϋπολογισμός 210 εκατ. ευρώ. Πρόταση διώροφης σήραγγας μόνο για οχήματα ΙΧ (97% του συνόλου), το 30% με διάτρηση και το 70% με Cover+Cut εντός του εύρους των Λεωφόρων Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Όπως πρόσθεσε κατόπιν, η διαδικασία χορήγησης (από ΤΜΕΔΕ, Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ) θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με «ποιοτικές παραμέτρους αξιολόγησης έργου», όπως η οικονομική προσφορά ως ποσοστό προϋπολογισμού, ο προβλεπόμενος χρόνος εγγύησης κατασκευών, οι πηγές χρηματοδότησης έργου, η προτεινόμενη μεθοδολογία χρηματοδότησης εκτέλεσης, καθώς και η αξιολόγηση κινδύνου.

Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε ειδική αναφορά στον τραπεζικό λογαριασμό του έργου. Πρόκειται για «ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό» για συγκεκριμένο έργο, μέσω του οποίου διακινούνται αποκλειστικά οι εισπράξεις και πληρωμές του. Όπως πρόσθεσε, «το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί με σημαντική επιτυχία στα μεγάλα έργα παραχώρησης».

Με την χρήση του εξασφαλίζεται, όπως εξήγησε, η διαφάνεια της χρήσης των κονδυλίων και η πληρωμή των υποχρεώσεων του αναδόχου, αποφεύγονται φαινόμενα χρήσης κονδυλίων του έργου για άλλες δραστηριότητες, διασφαλίζεται η ίδια η εκτέλεση του έργου και περιορίζεται σημαντικά ο αθέμιτος ανταγωνισμός τιμών».

Επιπρόσθετα, σχετικά με την αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως «απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προσαρμογής στις σημερινές συνθήκες για κτίρια ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ετών, παρατημένα, κληροδοτήματα σχολάζοντα κλπ, ώστε να επιτραπούν παρεμβάσεις που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη λειτουργικότητα των κτιρίων, την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την επιλογή κατάλληλων χρήσεων. Το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επενδύσεις με διάφορους πόρους χρηματοδότησης, περιλαμβανομένου του στρώματος».

Στην περίπτωση πάντως του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, ο ομότιμος καθηγητής το χαρακτήρισε ως παράδειγμα προς αποφυγή, προσθέτοντας ότι: «Ο Έλληνας πολίτης δίνει το οικόπεδο του αντιπαροχή και πωλεί προοδευτικά τα διαμερίσματα του. Σπάνια πωλεί το οικόπεδο, γιατί ξέρει καλά ότι θα κερδίσει πιο λίγο. Το Ελληνικό κράτος διαθέτει μεγάλες εκτάσεις. Όπου προσπάθησε να τις εκμεταλλευθεί, δεν τα κατάφερε καλά. Παράδειγμα, η πραγματικά μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό: παραμένει ο χώρος αχρησιμοποίητος επί 15 χρόνια. Υποβλήθηκε μία μόνο οικονομική προσφορά και καθυστερεί η υλοποίηση εξ αιτίας των διαδικασιών».

Στρεφόμενος προς το μέλλον, ο καθηγητής του ΕΜΠ στάθηκε ιδιαίτερα στη λογική του «Think Big», ώστε να υπάρξει μία εθνική στρατηγική Real Estate, να δρομολογηθούν κι άλλες επενδύσεις ανάλογες του Ελληνικού, όπως επίσης και να χρησιμοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα από αυτά για νέες υποδομές.

Αριστοτέλης Νινιός: Πως η χρηματιστηριακή αγορά θα λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων

Τον τρόπο που η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων περιέγραψε ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Euroxx Χρηματιστηριακής, κ. Αριστοτέλης Νινιός.

Όπως ανέφερε, το 2016 ξεκίνησε η αναβίωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κεντρική στόχευση ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν φοβήθηκαν και διατήρησν τα διαθέσιμά τους στη χώρα να επενδύσουν σε ένα προϊόν που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις με ισορροπημένο ρίσκο από αξιόχρεες εταιρείες με στιβαρό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό το προϊόν ήταν τα εταιρικά ομόλογα.

Σήμερα, στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται ομολογίες 10 εταιρειών, 5ετους και 7ετους διάρκειας, σε εύρος αποδόσεων από 3,0% έως 5,3%. Συνολικά, 1,08 τρισ. ευρώ έχουν διατεθεί για την Έκδοση Κοινών Ομολογιακών Δανείων (ΚΟΔ) στο ΧΑΑ, εκ των οποίων τα 5 προέρχονται από τους κλάδους των υποδομών και μεταφορών (Sunlight, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean).

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Euroxx, οι νέες εκδόσεις ΚΟΔ διευρύνουν το βάθος της αγοράς και τον επενδυτικό πλουραλισμό. Επίσης, η πτώση των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους ενισχύει την ελκυστικότητα των εταιρικών ομολόγων

Τέλος, τόνισε ότι οι αλλαγές στο πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς θα επιτρέψουν τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε νέες εταιρικές εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ενώ υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία θα αναδείξει νέους αξιόχρεους εκδότες με ελκυστική επιχειρηματική δραστηριότητα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Λοιπά Έργα

Οδικός χάρτης για νέα έργα πολιτισμού 20 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίνα Μενδώνη και Κώστας Αγοραστός

Τον  στρατηγικό σχεδιασμό των έργων πολιτισμού στην  Περιφέρεια  Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και ένταξη του συνόλου  των ώριμων έργων, συμφώνησαν στη Λάρισα,  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την αυστηρή παρακολούθηση και τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων στα υπό εξέλιξη έργα αλλά  και τη δραστική επιτάχυνση του συνόλου των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου περισσότερα από 30 νέα έργα να ενταχθούν  άμεσα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πολύωρης τεχνικής σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με τη συμμετοχή  του  Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, των διευθυντών των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, των  υπευθύνων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις και  συμφωνήθηκαν τα εξής:

– Άμεσα εκδίδεται πρόσκληση για την ένταξη νέων έργων πολιτισμού, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ

– Το Δεκέμβριο του 2019 εκδίδεται η πρόσκληση των έργων πολιτισμού στα νησιά της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής  Επένδυσης  (ΟΧΕ) Β. Σποράδων

– Τον Ιανουάριο του 2020 εκδίδεται η πρόσκληση για τα υπόλοιπα έργα με σαφή δέσμευση των Εφοριών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας να καταθέσουν τα τεχνικά δελτία τους μέχρι  τις 15 Φεβρουαρίου 2020.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να μην πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει από  κοινού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, καλώντας τις Εφορείες και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν τις διαδικασίες ευθύνης τους και να δουλέψουν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

«Το «όχι», πρέπει να συνοδεύεται από διέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός απευθυνόμενους στους αρχαιολόγους.

Και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη της Υπουργού  Πολιτισμού στη Λάρισα είναι μια επίσκεψη ουσίας. Από κοινού χαράσσουμε τον οδικό χάρτη των έργων πολιτισμού στη Θεσσαλία  και  θέτουμε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση τους.

Με την Υπουργό έχουμε μια   αποτελεσματική συνεργασία  που έφερε  στη Θεσσαλία το Βραβείο για τα Υποβρύχια Μουσεία, ένα έργο – σημαία που ανοίγει δρόμο για τον εναλλακτικό τουρισμό και διευρύνει την τουριστική περίοδο. Συνεργαζόμαστε στην  ανάδειξη των 4 Αρχαίων Θέατρων της Θεσσαλίας,  στην Διαδρομή Τουρισμού-Πολιτισμού, στην ΟΧΕ Βορείων Σποράδων, στην ανάδειξη των  θρησκευτικών μνημείων αλλά και σε όλα τα έργα οδικών υποδομών στα οποία εμπλέκεται και  το Υπουργείο Πολιτισμού.

Προχωράμε στοχευμένα για  να φέρουμε προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό με σημαντικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί τον πολιτισμό από την κοινωνία. Τα Μνημεία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  «οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη γιατί μόνο έτσι προστατεύονται».

Και πρόσθεσε: «Η κ. Μενδώνη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για τον Πολιτισμό στη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Είναι μια Υπουργός με ουσία, αποτελεσματικότητα,  και πνεύμα συνεργασίας. Μια υπουργός χρήσιμη για τη χώρα. Ευτυχώς που υπάρχει. Έχουμε συνεργαστεί άριστα και στο παρελθόν. Και σήμερα με την παρουσία της στη Λάρισα η κ. Μενδώνη αποδεικνύει  για μια ακόμη φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και για τη δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Η Υπουργός Πολιτισμού

«Ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος», δήλωσε από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

«Μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα έργα εκτελούνται στους χρόνους που πρέπει και ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που ακολουθούνται.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι άριστος συνεργάτης  μας και ό,τι συμφωνήσαμε στη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας μας έχει υλοποιηθεί. Είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της Περιφέρειας και την εξαιρετική συνεργασία  μας.

Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη.

Αποφέρει  χειροπιαστά  αποτελέσματα  για τους πολίτες και τους επισκέπτες. Αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Τα έργα

– Στη Μαγνησία: Αποκατάσταση Αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών 2 εκατ. ευρώ,  Συγκρότημα  Βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου 500.000 ευρώ,  Αγία Μαρίνα στον Κισσό 540.000 ευρώ, Άγιος Αθανάσιος στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας 180.000,  Άγιος Λαυρέντιος  75.000 ευρώ, αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου 1,5 εκατ. ευρώ.

– Στις Σποράδες :  αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και ανάδειξη κτιρίων οικισμού κάστρου 2,85 εκατ. ευρώ, Παναγία Εικονίστρια 500.000 ευρώ, Παναγία Κεχριάς 500.000 ευρώ,  Πάνω Παναγίτσα Σκοπέλου 60.000 ευρώ, Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) 1 εκατ. ευρώ, δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων 360.000 ευρώ. Ακόμη παρεμβάσεις στο Μουσείο Παπαδιαμάντη και στο Μπούρτζι.

– Στη Λάρισα: αποκατάσταση Αρχοντικό Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια 500.000 ευρώ, κάστρο Βελίκας 500.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι  Ελασσόνας 900.000 ευρώ, αρχαιολογικοί χώροι  Φαρσάλων 900.000 ευρώ, Πολιτιστική Διαδρομή Τεμπών 600.000 ευρώ, ψηφιακή διασύνδεση αρχαιολογικών χώρων  με το Διαχρονικό Μουσείο 300.000 ευρώ, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας 3,4 εκατ. ευρώ

– Στην Καρδίτσα: ναός Απόλλωνα 1 εκατ. ευρώ, Αγ. Γεώργιος Μητρόπολης 900.000 ευρώ, Αγ. Τριάδα Οξυάς 500.000 ευρώ, ανάδειξη μαγούλας Αγ. Ιωάννη στον Πρόδρομο 950.000 ευρώ.

– Στα Τρίκαλα: Ασκληπιείο και Κάστρο πόλης Τρικάλων 1,85 εκατ. ευρώ, τύμβος Πετρόπορου στον αρχαιολογικό χώρο Πελιννάιου 1,7 εκατ. ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου στο Αχλαδοχώρι 80.000 ευρώ, ναός Κοίμησης Θεοτόκου Ασπροκκλησιάς 120.000 ευρώ,  Αγ. Δημήτριος Ψηλώματος 500.000 ευρώ, Αγ. Νικόλαος Κρήνης 85.000 ευρώ και  παρεμβάσεις ώστε να γίνει λειτουργικό το σπήλαιο Θεόπετρας.

Επιπλέον δημοπρατείται άμεσα έργο πινακίδων σήμανσης  αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Νέοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους τελευταίους 3 μήνες του 2019, το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει νέους διαγωνισμούς, όπως αυτός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν πως εκκρεμεί η τροποποίηση του νόμου που ψήφισε στις αρχές του χρόνου η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε «να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: (α) υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων (β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα». Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις.

Εκκρεμεί, επίσης, η «προτεραιοποίηση λιμένων και έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησής τους». Το Ταμείο ανέθεσε τον Σεπτέμβριο 2019 στους Συμβούλους του έργου, την εκπόνηση μελέτης διερεύνησης μεταξύ τριών εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Στο 2nd NPL SUMMIT Σταϊκούρας και Γεωργιάδης 

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το πρώτο Συνέδριο για τα Κόκκινα Δάνεια 2nd NPL Summit (#npl19) επιστρέφει για 2η χρονιά. Κεντρικός Ομιλητής στο Συνέδριο θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Επίσημο Πρόγευμα Εργασίας (κλειστή συνάντηση) με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 14 & 15 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια- Ανοίγματα – Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης».

Στο 2nd NPL Summit 2019 αναμένεται να συγκεντρωθούν όλοι όσοι γνωρίζουν, συμμετέχουν και φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στη νέα αυτή μεγάλη επενδυτική ευκαιρία των NPL’s, που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της οικονομικής κρίσης. Το Συνέδριο διοργανώνει η Ethos Events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

To 2nd NPL SUMMIT περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «Το Κανονιστικό και Θεσμικό Πλαίσιο»
Panel 1: «Νομικό Πλαίσιο»
DEBATE: Είναι καλύτερο για τον πιστωτή να διαχειρίζεται το δάνειό του η τράπεζα ή άλλος διαχειριστής;

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Συναλλαγές – Εξυπηρέτηση – Οικονομικά Θέματα
Panel 2A: «Διεθνείς Τάσεις»
Panel 2B: «Το προφίλ των συναλλαγών των κόκκινων δανείων που έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα»
Panel 2C: «Ελληνική Αγορά Εξυπηρέτησης Κόκκινων Δανείων»
Panel 2D: «Μπορεί η αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων να βοηθήσει στην αύξηση του ΑΕΠ;»

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: «Κοινωνικές και Οικονομικές επιπτώσεις των NPLs»
Panel 3Α: «Ο αντίκτυπος των NPLs στην αγορά ακινήτων»
Panel 3Β: «Πώς επηρεάζει η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων προβληματικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;»
Panel 3C: «Ο δύσκολος Διάλογος για τα NPLs με τα ενδιαφερόμενα μέρη»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα