Connect with us

Εγνατία Οδός

Τα νέα μεγάλα έργα της Εγνατίας και η παραχώρηση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εγνατία, μίλησε στο GRTimes.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας , πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, στέλεχος της Ε.Ο.Α.Ε. για 22 συναπτά χρόνια και μέχρι πρότινος Διευθυντής Υποστήριξης Ανάπτυξης & Εκμετάλλευσης.

«Πρέπει να μας πιστέψουν ότι έχουμε συνέχεια, πρέπει να το πιστέψουν κεντρικά και πρέπει να το πιστέψουν και οι εργαζόμενοι της Εγνατίας», τόνισε ο CEO της Εταιρείας η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την αποχώρηση, με μετατάξεις, μεγάλου αριθμού υπαλλήλων κι’ ενόσω ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το κρίσιμο θέμα της παραχώρησης του οδικού άξονα, θέμα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει πάμπολλα θέματα. Το δάνειο με το ….»φέσι» των περίπου 100 εκατ. ευρώ και την αντιπαράθεση με την Τράπεζα Πειραιώς. Τις γέφυρες που θέλουν έργα βαριάς συντήρησης, κληροδότημα με  «παθητικό» από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, τις σήραγγες που θέλουν πιστοποιήσεις, τις πολυκαιρισμένες μελέτες για έργα που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει και, τις ελλείψεις σε προσωπικό. Να σημειωθεί ότι με τις μετατάξεις έμειναν μόλις 130 υπάλληλοι στην Εταιρεία, από τους οποίους μόνο 70 είναι μηχανικοί.

Το έργο των 500 εκ. για την Οδική Ασφάλεια

«Ο νέος υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, έχει διαφορετική ατζέντα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ, σε ότι αφορά στην Εγνατία Οδό ΑΕ. Ήδη σε αυτό τον πρώτο μήνα μας έδωσε ένα μεγάλο αναπτυξιακό ρόλο  και αναφέρομαι στην Οδική Ασφάλεια. Η «Εγνατία» είχε κάνει το μελετητικό αντικείμενο αλλά εκκρεμούσε το κατασκευαστικό, τα έργα που αφορούν βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας σε όλο το περιφερειακό δίκτυο.

«Μέχρι πρόσφατα το Υπουργείο είχε την άποψη ότι η Εγνατία θα έπρεπε να λειτουργήσει μόνο ως δίαυλος για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αυτό το μεγάλο έργο που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ. Η νέα πολιτική ηγεσία μας ανέθεσε συνολικά την ευθύνη διαχείρισης και παρακολούθησης όλου του έργου, ενώ θα μπορούμε να υλοποιήσουμε και έργα σε Περιφέρειες αν καταλήξουμε σε συνεργασίες.

«Ως σήμερα, η σχετική Απόφαση έχει υπογραφεί από το ΥΠΟΜΕ και μένει να υπογραφεί η ΚΥΑ και από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, εκτός από το συνολικό project management, θα δούμε εάν θα λειτουργήσουμε και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για τα έργα σε κάποιες Περιφέρειες», είπε ο κ. Κουτσούκος.

«Ξεκόλλησαν» έργα που είχαν πολυκαιρίσει

Τρία έργα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, που είχαν κολλήσει για λόγους καθαρά διαχειριστικούς, έχουν απεμπλακεί και θα δημοπρατηθούν ως το τέλος του έτους.

Επιτέλους ξεκόλλησε το έργο ολοκλήρωσης της σύνδεσης του 6ου Προβλήτα του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ. Η ΕΟΑΕ είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΟΛΘ το 2016, για ένα έργο που έχει μείνει μισό από το 2000. Εγκρίθηκαν οι μελέτες που αφορούσαν θέματα γεωτεχνικά, στατικά και πλέον η Εταιρεία είναι έτοιμη να το δημοπρατήσει ως το τέλος του χρόνου, αφού πάρει την έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Επίσης, η ΕΟΑΕ είναι έτοιμη να δημοπρατήσει, ως το τέλος του έτους, το λεγόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» πριν την Ποτίδαια στην ε.ο. Μουδανιών – Ποτίδαιας. Το δ.σ. ενέκρινε τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου, όπως και του υπολοίπου τμήματος στον άξονα Θέρμη – Γαλάτιστα που κι’ αυτό θα δημοπρατηθεί ως το τέλους του 2019.

Παραχώρηση της Εγνατίας και των καθέτων

Όλες οι εξελίξεις στην Εγνατία, από την εποχή των μνημονίων, έχουν να κάνουν με τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για την 35ετή παραχώρηση του οδικού άξονα και τριών καθέτων του.

Μετά από πολλές παρατάσεις αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών το Φεβρουάριο του 2020.

Βεβαίως με το θέμα της παραχώρησης συνδέονται κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στους σταθμούς διοδίων και τη χιλιομετροχρέωση, την πιστοποίηση των σηράγγων βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων ασφαλείας της ΕΕ, τη βαριά συντήρηση των γεφυρών.

«Η Ε.Ο.Α.Ε. υπέβαλλε για όλες τις σήραγγες φακέλους στη ΔΑΑΣ και αναμένει την πιστοποίησή τους. Ωστόσο, παράλληλα προχωράμε σε κάποιες βελτιωτικές ενέργειες, σχετικά περιορισμένης όχλησης. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της επένδυσης που θα απαιτηθεί , διερευνάται, ενώ δεν έχει αποφασιστεί το εάν οι δαπάνες αυτές θα γίνουν από την Εταιρεία ή από τον παραχωρησιούχο, η απόφαση προφανώς συνδέεται και με το κόστος των επεμβάσεων αλλά και με τα έσοδα που προσδοκά να έχει το δημόσιο από την παραχώρηση», τόνισε ο κ. Κουτσούκος προσθέτοντας:

«Όμως το θέμα των γεφυρών είναι μάλλον πιο σημαντικό. Σε τούτη τη φάση αξιολογούνται όλα τα τεχνικά που είχαν παραληφθεί το 2014 και που είχαν κατασκευαστεί από άλλο φορέα, την ΤΕΟ ΑΕ. Βρισκόμαστε στη φάση ανάθεσης των μελετών για επεμβάσεις σε αυτά τα τεχνικά έργα, πρώτα για τη γέφυρα του Αξιού και του Στρυμόνα, όπως και κάποιες άνω διαβάσεις στον άξονα προς Ευζώνους.

«Ειδικά για τον Αξιό , γέφυρα που εγκαινιάστηκε το 1973, αξιολογούμε τη βέλτιστη λύση. Είναι έργο που δεν κατασκεύασε η Εγνατία Οδός ΑΕ αλλά που έχει ενταχθεί στο δίκτυό της».

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τη γέφυρα του Αξιού έχουν χτυπήσει πολλά προειδοποιητικά καμπανάκια και από πλευράς της Κοινότητας.

Αναβάθμιση Περιφερειακής και fly over

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που πρέπει να τρέξει η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι αυτό της αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής από τον Α/Κ Παπαγεωργίου μέχρι τον Κόμβο του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένης της οδογέφυρας- fly over.

Σε ένα χρόνο η Εγνατία Οδός ΑΕ θα πρέπει να έχει τελειώσει με τις μελέτες για να προχωρήσει η κατασκευή σαν έργο ΣΔΙΤ. Έργο μεγάλο, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, που για να κατασκευαστεί θα απαιτηθούν περί τα τρία χρόνια.

Εποπτεία του παραχωρησιούχου

«Η Εγνατία έχει κυρίως ταυτιστεί με το κατασκευαστικό της έργο, την κατασκευή του οδικού άξονα που διήρκεσε κοντά 13 χρόνια. Όμως πέραν της κατασκευής, η Εταιρεία, επί 10 χρόνια κάνει τη λειτουργία των διοδίων όπως και της συντήρησης, δηλαδή έχει μετασχηματιστεί και σήμερα είναι η μόνη κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομο με διόδια.

«Αυτό σημαίνει ότι αν προχωρήσει η παραχώρηση η Εγνατία μπορεί να είναι η εποπτεύουσα αρχή, κάτι που ζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, κάτω από το Υπουργείο, μπορούμε να παίξουμε ένα πανελλαδικό ρόλο σε σχέση με το σύστημα ελέγχου της λειτουργίας των διοδίων, αλλά και συντονισμού των σταθμών διοδίων σε όλη τη χώρα.

«Θεωρώ ότι στον επόμενο χρόνο και μετά τις αλλαγές στα λογισμικά των συστημάτων παρακολούθησης των σταθμών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, θα έχουμε την πολυσυζητημένη διαλειτουργικότητα», προέβλεψε ο κ. Κουτσούκος ο οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Γραμματέας της «Hellastron».

Στα 0,03ευρώ/χλμ η χρέωση των διοδίων

Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής σε ό,τι αφορά στα διόδια της Εγνατίας Οδού, απασχόλησε εξ’ αρχής τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.

«Μια σημαντική διαφοροποίηση που έχουμε είναι ότι η χρέωση παραμένει στα 0,03ευρώ/χλμ και δεν αυξάνεται στα 0,05 ευρώ/χλμ, αυτή ήταν η εντολή του υπουργού παρότι με ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης προβλεπόταν αύξηση της χιλιομετροχρέωσης.

«Τελικά, κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αυξηθούν οι χρεώσεις, αφ’ ενός επειδή η Εγνατία είναι ένα έργο κατασκευασμένο με χρήματα του δημοσίου και,  αφ’ ετέρου, επειδή η κατάσταση του άξονα σε αρκετά σημεία δεν δικαιολογεί την αύξηση των διοδίων».

Ωστόσο η απόφαση του ΥΠΟΜΕ, δεν επέφερε αλλαγές ως προς τον αριθμό των σταθμών διοδίων, μετωπικών και πλευρικών. Άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία οι τρεις κατασκευασμένοι μετωπικοί σταθμοί σε Θεσσαλονίκη ( Ωραιόκαστρο) Ασπροβάλτα και Στρυμονικό, ενώ κατασκευάζονται οι σταθμοί σε Σιάτιστα, Αρδάνιο και Καβάλα, με τον τελευταίο να έχει προσωρινά σταματήσει καθώς υπάρχουν ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις γης.

Της Θεσσαλονίκης, αν δημοσιευτεί η ΚΥΑ, θα τεθεί σε λειτουργία στις 18/11, της Ασπροβάλτας θα λειτουργήσει μάλλον στις 10/12 και του Στρυμονικού στις 15/1/2020.

Σημειώνεται ότι στον οριζόντιο άξονα σήμερα λειτουργούν εννέα μετωπικοί σταθμών διοδίων και συνολικά, μαζί με τους σταθμούς στους τρεις κύριους κάθετους άξονες, θα φθάσουν τους 18. Επίσης, είναι και οι 43 πλευρικοί σταθμοί διοδίων οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020 (σ.σ. σύμβαση με Άκτωρα).

Τα πλευρικά «σκαλοπάτι» για αναλογικότερη χρέωση

Στόχος είναι η Εγνατία να περάσει σε αναλογικότερες χρεώσεις διοδίων, γι’ αυτό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούκος,  θα αναπτυχθεί δίκτυο διάθεσης- πώλησης πομποδεκτών, με τα πλευρικά διόδια να εντάσσονται πρώτα στο σχεδιασμό.

«Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότεροι σταθμοί υπάρχουν, τόσο αναλογικότερη θα γίνεται η χρέωση. Ως και σήμερα ούτε στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους υπάρχει κανονικό, αναλογικό  σύστημα χρέωσης.

«Πρέπει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα, από το 2014 ως και σήμερα, ακόμη δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα, με τον ίδιο πομποδέκτη δεν μπορεί κάποιος να κινηθεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Τώρα με απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθείται η διαλειτουργικότητα ώστε όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, μαζί και η Εγνατία Οδός, να ενταχθούν σε ένα σύστημα».

Το κόστος βαριάς συντήρησης

Ένα από τα καυτά θέματα που συνδέονται με το διαγωνισμό παραχώρησης, είναι και αυτό της βαριάς συντήρησης του οδικού άξονα, κόστος που από πληροφορίες που είχαν «διαρρεύσει» ή κατ’ άλλους, είχαν σκοπίμως διαδοθεί, έφθανε κοντά στο 4-5 δις. ως και 6 δις. σε βάθος 35ετίας, δηλαδή όσο κόστισε η Εγνατία για να χτιστεί.

«Από τα στοιχεία της Εγνατίας δεν προκύπτει το πολύ υψηλό κόστος βαριάς συντήρησης, που υποτίθεται ότι έχουν υπολογίσει οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν υπάρχει τεκμηρίωση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, για τα ποσά που έχουν διαρρεύσει, με κόστη συντήρησης που πλησιάζουν το κόστος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου που προσέγγισε τα 7 δις. Βεβαίως, εξαρτάται τι παραδοχές βάζουν όσοι κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς, αλλά θα έλεγα ότι τέτοια νούμερα είναι υπερβολικά και τελείως εκτός των όσων βλέπουμε. Πάντως δεν μας ζητήθηκε να συνεργαστούμε σε κάποια κοστολόγηση του κόστους συντήρησης», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

Λείπει ανθρώπινο δυναμικό

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. , με τα έργα που αναλαμβάνει μετά από τέσσερα χρόνια απαξίωσης αφού κανένα σημαντικό έργο δεν της είχε ανατεθεί, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό και μάλιστα υψηλής κατάρτισης.

«Υπάρχει σίγουρα ανάγκη για νέο προσωπικό, δεν επαρκούν τα στελέχη που σήμερα έχει η Εταιρεία για να τρέξει μεγάλα έργα. Πέραν αυτού, χρειαζόμαστε νεώτερα στελέχη για να μεταφερθεί σε αυτά η τεχνογνωσία της Εγνατίας σε μεγάλα έργα, στη μελέτη, κατασκευή και διαχείρισή τους.

«Ωστόσο κομβικό σημείο για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων, είναι η παραχώρηση και τα θέματα που συνδέονται με αυτή. Χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα για κάνουμε τα επόμενα βήματα. Η εταιρεία μπορεί να έχει αναπτυξιακό ρόλο και με την παραχώρηση του οδικού άξονα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της παραχώρησης, αφού έχουμε περισσότερα στοιχεία στα χέρια μας», είπε ο κ. Κουτσούκος προσθέτοντας:

«Η Εγνατία μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την επόμενη ημέρα. Έχει ήδη κάνει βήματα συνεργασίας με Δήμους παρότι αυτά δεν αναλήφθηκαν στο βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού και υπήρξαν προβλήματα με χρονοδιαγράμματα, το οποία και αντιμετωπίζονται».

Η Εταιρεία, αναζητούσε έργα και προοπτική και φαίνεται πως πλέον τώρα αποκτά και τα δύο, οπότε σταδιακά θα ενισχυθούν και οι Διευθύνσεις που απογυμνώθηκαν από στελέχη λόγω των μετατάξεων.

«Πρέπει να μας πιστέψουν ότι έχουμε συνέχεια. Να πεισθούν και οι εργαζόμενοι για τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η Εγνατία», κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

Πηγή: Άννη Καρολίδου, grtimes.gr

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Η Μηχανική Περιβάλλοντος ανάδοχος στο ορφανό χιλιόμετρο Ν.Μουδανιά-Ποτίδαια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Μηχανική Περιβάλλοντος ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος στο έργο που ολοκληρώνει την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Κασσάνδρα. Πρόκειται για το περίφημο “ορφανό χιλιόμετρο” από τα Νέα Μουδανιά μέχρι τη γέφυρα της Ποτίδαιας. Το Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού σε συνεδρίαση του προχώρησε στην ανακήρυξη της εταιρείας, ως προσωρινής αναδόχου και πλέον περνάμε στο προσυμβατικό στάδιο. Εφόσον δεν έχουν υπάρξει προσφυγές, τότε η σύμβαση θα ετοιμαστεί και θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα πέσουν οι υπογραφές.

Το έργο αναμενόταν εδώ και χρόνια τόσο από τους φορείς της περιοχής, όσο και από τους Θεσσαλονικείς, καθώς το καλοκαίρι δημιουργούσε το φαινόμενο του μπουκαλιού με ουρές χιλιομέτρων.  Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία οδός Α.Ε.

To κόστος του έργου είναι 9,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου και η αποσφράγιση των προσφορών είχε γίνει στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Το ποσοστό της Μηχανικής Περιβάλλοντος φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες, το 48,80%.

Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν όλα πάνε καλά τα έργα θα ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του έτους και θα είναι ολοκλήρωμένο το καλοκαίρι του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει ως έργο phasing από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικό σχέδιο του έργου είναι η βελτίωση, διαπλάτυνση και ενίσχυση τής επαρχιακής οδού Μουδανιών – Καλλιθέας, σε μήκος 1,2 περίπου χιλιομέτρων, από τη Χ.Θ.4+200 μέχρι πριν τη γέφυρα της Ν. Ποτίδαιας (Χ.Θ. 5+240), για την μετατροπή τής υφιστάμενης δίιχνης οδού σε τετράιχνη, με διαχωρισμό τής κυκλοφορίας.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, φωτισμού σήμανσης – ασφάλειας οδού και Η/Μ εγκαταστάσεων, και εξοπλισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Ποια είναι τα 15 έργα που υλοποιεί η Εγνατία Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απολογισμό του πρώτου εξαμήνου προχώρησε η νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδού.

Όπως σημειώνει σε αυτό το διάστημα έγινε αναδιάρθρωση της εταιρείας με την έγκριση και εφαρμογή νέου οργανογράμματος, ενώ παράλληλα η εταιρεία δημοπράτησε έργα, ολοκλήρωσε και δημοπράτησε νέες μελέτες, διεκδίκησε και ανέλαβε νέα προγράμματα και ταυτόχρονα διεκπεραίωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς το ΤΑΙΠΕΔ, παραδίδοντας σε κυκλοφορία νέους σταθμούς διοδίων και προωθώντας όλες τις ενέργειες στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της για την παραχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα τα 15 έργα που προχώρησαν είναι τα παρακάτω:

1. Σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό (ΟΛΘ) (μήκος 3,6 χλμ. κατά το πλείστον επί οδογέφυρας), προϋπολογισμού 65 εκ. €., δημοπρατήθηκε το έργο (εκκρεμούσε από το 2000) και προκηρύχθηκε διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 22/04/2020.

2. «Εγνατία Οδός: Αποκατάσταση ασφαλτικών στο τμήμα από Αμαξάδες (Χ.Θ.535+000) έως Α/Κ Μέστης (Χ.Θ. 593+000) (14.3.1-15.3)», δημοπρατήθηκε το έργο και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που ξεκίνησε 08/01/2020.

3. «Εγνατία Οδός: Τμήμα από Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης έως Α/Κ Αρδανίου Εργασίες αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής Οδοποιίας (15.7-15.8)», δημοπρατήθηκε το έργο, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

4. «Εγνατία Οδός: Τμήματα από Α/Κ Μετσόβου – Α/Κ Παναγιάς & από Α/Κ Πολυμύλου προς Α/Κ Κοίλων (περιοχή Βοσκοχωρίου) Εργασίες
αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων ανοικτής Οδοποιίας (3.2-3.5.2 & 4.3.1-4.3.2)», δημοπρατήθηκε το έργο, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

5. «Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16), Τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα (NR 16.10 – 16.20)», δημοπρατήθηκε στις 20/12/2019 (εκκρεμούσε από το 2010) και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.

5. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια: “Βελτίωση- διαπλάτυνση τμήματος Ν. Μουδανιά-Ποτίδαια από χ.θ. 4+120 έως χ.θ. 5+240″, δημοπρατήθηκε (εκκρεμούσε από το 2001) και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός.

6. Κατασκευή υπερυψωμένης Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και διαπλάτυνση υφιστάμενης οδού (fly over). Eγκρίθηκε με απόφαση ΔΣ ο προγραμματικός σχεδιασμός ανάθεσης μελετητικού αντικειμένου (εκκρεμούσε από το 2010). Είναι σε πλήρη εξέλιξη όλος ο μελετητικός σχεδιασμός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

7. Οδικός Άξονας 30: «Παράκαμψη Ηγουμενίτσας» / «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι» – μελετητικό αντικείμενο (εκκρεμούσε από το 2014) το οποίο αφορά :
Α. Παράκαμψη Ηγουμενίτσας : έχουν προκηρυχθεί δύο σχετικοί διαγωνισμοί που αφορούν σε γεωερευνητικές εργασίες
Β. Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι : έχουν προκηρυχθεί τέσσερις σχετικοί διαγωνισμοί που αφορούν σε γεωερευνητικές και τοπογραφικές εργασίες και σε περιβαλλοντικά.

8. Οδικός Άξονας 50: «Πτολεμαϊδα – Φλώρινα» (μήκος 50χλμ – διατομή 17,0μ.), οριστικοποίηση της λύσης της χάραξης (εκκρεμούσε από το 2016) λόγω των νέων δεδομένων απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

9. Αποκατάσταση Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση (εκκρεμούσε από το 2018) και προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί των απαιτούμενων μελετών.

10. Διασυνοριακή Γέφυρα Έβρου στη δίοδο «Κήποι – Ipsala»- Αναβάθμιση του Μεθοριακού Σταθμού Έβρου, ολοκληρώθηκε η προμελέτη (εκκρεμούσε από το 2007) και αναμένεται συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής πλευράς για αποδοχή των προτεινόμενων λύσεων.

11. «Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (Π.Ε.Β.Ο.Α.)», εκκρεμούσε για χρόνια η ανάληψη του προγράμματος από την ΕΟΑΕ και μας ανατέθηκε από εσάς στις 30-12-2019. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την ΕΤΕΠ για τα βασικά σημεία του προγράμματος και της χρηματοδότησής του.

12. Έργο «Κάθετος Άξονας Ε61 Εγνατίας Οδού, Καβάλα – Δράμα – Σέρρες: Τμήμα Α/Κ Κρηνίδες –Ι/Κ Σταυρού», υπογράφηκε η απόφαση ένταξης της πράξης (εκκρεμούσε από 2010) μετά από πρόταση της ΕΟΑΕ και υποβολή σχετικού τεχνικού δελτίου, μήκους 8,26 χλμ., και συνολικού προϋπολογισμού 61 εκ. περίπου.

13. «Κατασκευή του τμήματος από Δημάριο έως Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (χ.θ. 12+820 έως χ.θ. 16+147) επί του Κάθετου άξονα Ξάνθη –Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα». Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ συμμετέχει σε κοινό διασυνοριακό έργο με τίτλο “Aiming at improving cross-border accessibility” (CrossBo)”, συνολικού προϋπολογισμού 38.8 εκ. €.

H ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανέλαβε το συντονισμό του συνολικού έργου ως “επικεφαλής εταίρος”.Οι εργασίες κατασκευής του έργου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του το τέλος του 2020.

14. Έναρξη λειτουργίας των Σταθμών Διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Στρυμωνικού, οι οποίοι ήταν κατασκευασμένοι, αλλά δεν λειτουργούσαν από το 2018.

15. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 43 Πλευρικών Σταθμών Διοδίων κατά μήκος του άξονα της ΕΟ.

Επιπλέον των παραπάνω η ΕΟΑΕ συνεχίζει τη συντήρηση και λειτουργία της οδού, καθώς και τη συλλογή διοδίων, δραστηριότητα που της επιφέρει περίπου 100 εκ. ευρώ τον χρόνο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Οριστικά ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση του άξονα τα επόμενα 2 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Οριστικά ανάδοχος ανακηρύχθηκε από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η ΑΚΤΩΡ στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων. Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή στο διαγωνισμό, θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

Tα επόμενα βήματα είναι να σταλθούν οι δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υπγοραφούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι υφιστάμενες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Στον διαγωνισμό για τον ανατολικό τομέα ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%). Αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες. Τον Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας έχει εκτιμηθεί σε 65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,41εκατ.ευρώ).

Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02%, τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%). Αφορά στο τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας εδώ έχει εκτιμηθεί σε 75εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60,48εκατ.ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα