Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τον χάρτη των αερομεταφορών στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν οι επενδύσεις σε Αθήνα, 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μέχρι σήμερα η διαφορά μεταξύ του Ελ.Βενιζέλος, του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας και των υπολοίπων της χώρας ήταν σημαντικά μεγάλη, ιδίως στον τομέα των υποδομών αλλά και της συνολικής εμπειρίας του επιβάτη.

Θα ξεκινήσουμε με το Αθηναϊκό Αεροδρόμιο, όπου με την δυναμική αύξηση που γνώρισε την τελευταία πενταετία όπου σχεδόν διπλασίασε την κίνηση του, πυροδότησε ένα νέο γύρο επενδύσεων. Ήδη από πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου συμπληρωματικού κτιρίου στο υφιστάμενο τέρμιναλ και ο οποίος προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Το έργο έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και η παράδοση του αναμένεται για το 2020.

Το μεγάλο νέο όμως που θα έρθει σύντομα είναι η επένδυση για ένα νέο τέρμιναλ που θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του αεροδρομίου, που κατά πληροφορίες πρόκειται να κατασκευαστεί ένα νεο τέρμιναλ (είτε επέκταση του υφιστάμενου είτε ένα νέο). Πρόκειται για μία πολυδάπανη επένδυση (γίνεται λόγος για πάνω απο 300εκατ.ευρώ) η οποία αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόλο του “Ελ.Βενιζέλος” ως μακράν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλκανική.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις που ξεκίνησαν ήδη από το 2017 στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, από την Fraport Greece που άνελαβε τη διαχείριση τους, έχουν ως αιχμή του δόρατος το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Εκεί επενδύονται περίπου 100εκατ.ευρώ (το 25% της συνολικής επένδυσης για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια δηλαδή). Εκεί το πλάνο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου τέρμιναλ που διπλασιάζει τις δυνατότητες διακίνησης επιβατών το οποίο κατασκευάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Στη συνέχεια θα αναδιαμορφωθεί πλήρως το υφιστάμενο τέρμιναλ και θα ενωθεί με το νέο τέρμιναλ μεταμορφώνοντας πλήρως την εικόνα που έχουμε σήμερα.

Παράλληλα με τον νέο διάδρομο προσαπογείωσης (10-28) που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους αναμένεται να λυθεί και το πρόβλημα προσέγγισης υπερατλαντικών πτήσεων.

Μία πολλή μεγάλη επένδυση όμως ξεκινά και στην Κρήτη. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου που θα αντικαταστήσει το σημερινό αποτελεί μία αρχική επένδυση που ξεπερνά τα 500εκατ.ευρώ και υπόσχεται να μεταμοφώσει τις αερομεταφορές στη Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο. Βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση ανάμεσα σε 3 Ηπείρους και οι δυνατότητες φαντάζουν πολλές. Σύντομα ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες και μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολο της η κατασκευή. Η κατασκευαστική περίοδος έχει οριστεί σε 5 έτη. Το νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει φυσούνες (το μοναδικό εκτός Αθήνας) και ένα διάδρομο 3.300 μέτρων.

Μαζί προβλέπονται και συνοδά έργα, όπως ένας νέος αυτοκινητόδρομος 18χλμ που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και μία εμπορική περιοχή. Το σχήμα που ανέλαβε την παραχώρηση αποτελείται από την ΤΕΡΝΑ και την Ινδική GMR.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV