Είναι γνωστό ότι η αιολική ενέργεια κατέχει σταθερά την εγχώρια πρωτιά στις ΑΠΕ, από άποψη εγκατεστημένης ισχύος, ενώ προσελκύει σταθερά τις περισσότερες νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.
Τα στατιστικά της αιολικής ενέργειας που έδωσε άλλωστε στη δημοσιότητα η ΕΛΕΤΑΕΝ το προηγούμενο διάστημα για τη χρονιά που πέρασε είναι ενδεικτικά: το 2018 συνδέθηκαν στο δίκτυο 103 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 191,6 MW, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,2% σε σχέση με το τέλος του 2017.
Τo δε σύνολο της αιολικής ισχύος που βρισκόταν πραγματικά σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος του προηγούμενου έτος ανήλθε σε 2.828,5 MW, εκ των οποίων τα 310 MW (15,43 MW σε repowering) βρίσκονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τα υπόλοιπα 2.518,5 MW στο Διασυνδεμένο Σύστημα.
Η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει σε επίπεδο νέων έργων είναι επίσης αδιαμφισβήτητη εφόσον στο τέλος του 2018 κατασκευάζονταν πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 500 MW οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του επόμενου 18μήνου.
Το ενδιαφέρον πάντως παραμένει αμείωτο με νέα μεγάλα projects αιολικών να έρχονται στο προσκήνιο, τα οποία αφορούν ιδιαίτερα το νησιωτικό τμήμα της χώρας, ενώ συζητάται και η ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για τα οποία θα υπάρχει ήδη κινητικότητα, δεδομένης και της ένταξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο ΕΣΕΚ, που τα κατοχυρώνει και σε θεσμικό επίπεδο.
Τα 2 εμβληματικά έργα που ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο με στόχο να αξιοποιήσουν το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο, είναι τα: «Αegean Project» που σχεδιάζεται από τη Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο (και βρίσκεται στην τελική φάση της περιβαλλοντικής του αδειοδότησης) και «Αιγαία Ζεύξη» στο Βόρειο Αιγαίο που αναπτύσσει η εταιρεία Ρόκας. Η συνδυασμένη ισχύς των 2 ενεργειακών projects θα αγγίξει τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.280 MW.
Οι εργασίες για το “Αegean Project” (582 MW) αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020 με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού-Αστυπάλαιας-Καλύμνου και Κω. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (μέσω Αττικής), εδραιώνοντας ουσιαστικά μία νέα ηλεκτρική διασύνδεση των παραπάνω νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Το έργο της Ρόκας, «Αιγαίο Ζεύξη», προβλέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW στα νησιά Λέσβος-Λήμνος-Χίος καθώς επίσης τις μεταξύ τους ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα. Είναι ένα έργο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Παράλληλα και η ΔΕΗ, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που διαθέτει, δεδομένου ότι συνολικά 31 έργα Ανανεώσιμων Πηγών βρίσκονται σε εξέλιξη από την Επιχείρηση με ορίζοντα λειτουργίας το 2022.
Εκτός του έργου repowering των 10 αιολικών, συνολικής ισχύος 19,8 MW σε νησιά του Αιγαίου (προϋπολογισμού 28,14 εκατ. ευρώ) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, η ΔΕΗ επίσης ολοκληρώνει την επανενεργοποίηση 4 έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,25 MW, σε Σίφνο (1,80 MW), Σάμο (0,90 MW), Κρήτη (2,70 MW) καθώς και το υβριδικό ενεργειακό έργο (με την συνδυασμένη αξιοποίηση αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην Ικαρία, ισχύος 6,85 MW, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αν συμπεριλάβουμε και το εμβληματικό έργο του Καφηρέα των 154 MW, που βρίσκεται σε κατασκευή στη Νότια Εύβοια, επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. το οποίο αναμένεται να παράγει 483 GWh ρεύματος το χρόνο, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 129.000 ελληνικών νοικοκυριών, γίνεται αντιληπτός ο στρατηγικός ρόλος του Αιγαίου Πελάγους στην «πράσινη» στροφή της χώρας σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας