Νίκος
Καραγιάννης

Την Δευτέρα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα εταιρικά σχήματα που θα περάσουν στην επόμενη φάση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η πρώτη φάση, που αφορούσε την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, υπενθυμίζεται ότι έτυχε θερμής ανταπόκρισης εφόσον προσέλκυσε 6 ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων, ξένες εταιρείες με πολύ ισχυρή παρουσία στον χώρο του φυσικού αερίου.

Ωστόσο η shortlist του ΔΕΣΦΑ θα συμπεριλάβει πιθανόν 3 εταιρείες, εκ των οποίων 2, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχουν θεωρητικά διασφαλίσει την παρουσία τους στην επόμενη φάση: η Κ/Ξ Snam S.p.A./Enagás Internacional S.L.U./Fluxys S.A./N.V. Nederlandse Gasunie και η Κ/Ξ Transgaz S.A./GRTgaz S.A. Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στις αρχές Αυγούστου και θα αναμετρηθούν για τις θέσεις της επόμενης φάσης του διαγωνισμού είναι οι εξής:

Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

Snam S.p.A./Enagás Internacional S.L.U./Fluxys S.A./N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

Transgaz S.A./GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

–  Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

–  Powerglobe LLC  (Κατάρ)

Ποια είναι όμως τα προφίλ των εταιρειών που φέρονται να είναι τα φαβορί για το πωλητήριο του ΔΕΣΦΑ; Ως μέτρο σύγκρισης για το μέγεθος του δικτύου που διαχειρίζονται οι παρακάτω εταιρείες και το εν γένει εκτόπισμά τους, αναφέρεται ότι ο ΔΕΣΦΑ διαθέτει δίκτυο που προς το παρόν δεν ξεπερνά τα 1.500 χλμ. σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το πρώτο φαβορί για το πολυαναμενόμενο shortlist του ΔΕΣΦΑ, είναι η κοινοπραξία του TAP (Snam, Enagas, Fluxys) που «κατεβαίνει» με την ολλανδική Gasunie:

Ο ιταλικός κολοσσός Snam (καθαρά κέρδη 2016: 845 εκατ. ευρώ), πρώην θυγατρική της Eni, διαχειρίζεται δίκτυο μήκους 32.500 χλμ. καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κατασκευής αλλά και διαχείρισης υποδομών φυσικού αερίου, εκτός από την Ιταλία, σε Αυστρία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

H ισπανική Enagás (καθαρά κέρδη 2016: 417,2 εκατ. ευρώ), με 45χρονη παρουσία στον χώρο των υποδομών φυσικού αερίου διαθέτει δίκτυο μήκους 12.000 χλμ. στην Ισπανία ενώ έχει ισχυρή διεθνή παρουσία αφού δραστηριοποιείται σε Ευρώπη (Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία) και Λατινική Αμερική (Μεξικό, Χιλή, Περού).

H βελγική Fluxys (καθαρά κέρδη 2016: 48,5 εκατ. ευρώ) διαχειρίζεται 6.200 χλμ. δικτύου απασχολώντας πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ενδιαφερόμενο σχήμα κλείνει η Gasunie (καθαρά κέρδη 2016: 183,5 εκατ. ευρώ), με δίκτυο συνολικού μήκους 15.500 χλμ. σε Ολλανδία και το βόρειο τμήμα της Γερμανίας.

Το δεύτερο φαβορί για την πρόκριση» την ερχόμενη Δευτέρα είναι η κοινοπραξία Transgaz/GTRgaz:

Η δημοσίου ελέγχου, ρουμανική SNTGN Transgaz (λειτουργικά κέρδη 2016: περί τα 150 εκατ. ευρώ) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού με την γαλλική GRTgaz (καθαρά κέρδη 2016: 384 εκατ. ευρώ), θυγατρική του, επίσης γαλλικού πολυεθνικού ενεργειακού κολοσσού,  Engie. Η GRTgaz διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής πίεσης για διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη (32.456 χλμ.) έχοντας ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τη Γαλλία και τη Γερμανία.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV