Μαρίνα
Ξυπνητού

Έτοιμη για μεγάλη εξαγορά στην λιανική ηλεκτρισμού είναι η Metlen (πρώην Μυτιληναίος). Τα στελέχη της εταιρείας παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα τη στρατηγική και τις προοπτικές του ομίλου, ανέδειξαν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ανάπτυξη της εταιρείας στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ιταλία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας της εταιρείας Γιάννης Καλαφατάς, ο όμιλος για την επέκτασή του στο εξωτερικό έχει επιλέξει το καθετοποιημένο μοντέλο δραστηριότητας, ανάλογο με το ελληνικό, τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Κροατία.

Για την Ιταλία, η Metlen εξετάζει όλες τις δυνατότητες, τόσο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου με ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγορών για να δημιουργήσει το καθετοποιημένο σχήμα, που θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και από θερμικές μονάδες και θα φθάνει στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Άλλωστε, η Metlen διαθέτει ήδη στην Ιταλία άδειες για φωτοβολταϊκά σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας της τάξης των 2 GW, ενώ παράλληλα μελετά σε βάθος τη συγκεκριμένη αγορά με στόχο να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ευκαιρία εμφανιστεί. Όπως είπε ο κ. Καλαφατάς η αγορά της Ιταλίας – που είναι διασυνδεδεμένη με την ελληνική – έχει τεράστιο όγκο καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι της τάξης των 250 – 300 GWh ετησίως, όταν το αντίστοιχο ελληνικό μέγεθος είναι της τάξης των 48-49 GWh.

Σε ότι αφορά το μέλλον της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού ο κ. Καλαφατάς ανέφερε ότι στόχος της Metlen είναι να αποκτήσει τον έλεγχο του 30% της λιανικής έως το τέλος του 2026, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών. Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά παραμένει «κλειστή» αφού ο κυρίαρχος παίκτης ελέγχει το 70% της λιανικής, κάτι που ωστόσο «θα αλλάξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Metlen καλύπτει σήμερα το 18% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού ενώ σε σχέση με το φυσικό αέριο το 2023 εισήγαγε το 23% του συνόλου των ποσοτήτων που ήρθαν στη χώρα από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων το 50% των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα.

Σχετικά με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι ο όμιλος σκοπεύει να κινηθεί στο πρότυπο των ανάλογων κινήσεων του Τιτάνα και της 3Ε, δηλαδή με μία list co, η οποία θα υποβάλει αίτηση εισαγωγής πρώτα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετά στης Αθήνας.

Όταν πάρει την έγκριση, τότε θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση από τη Metlen PLC για την απόκτηση του 100% της Metlen, με στόχο να διασφαλιστεί τουλάχιστον το 90% σε πρώτη φάση και να δρομολογηθεί η απόσυρση της Metlen από το ταμπλό του ΧΑ.

Όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών Έλενος Καραΐνδρος, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα γίνει η εισαγωγή των μετοχών της νέας εταιρείας και στα δύο χρηματιστήρια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV