Νίκος
Καραγιάννης

Σημαντικά έργα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014-2020 σχετικά με τις υποδομές Περιβάλλοντος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το ypodomes.com έχει συγκεντρώσει και σας παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά, αναδεικνύοντας παράλληλα τα μεγάλα -από άποψη προϋπολογισμού- έργα. 

Η σχετική λίστα του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση και η ενεργειακή αποδοτικότητα στον κτιριακό τομέα, η παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία, η βελτίωση της αστικής αναζωογόνησης και ενεργειακής αναβάθμισης στον τομέα της στέγασης στην Περιφέρεια Αττικής, αντιπλημμυρικά έργα που συμβάλλουν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικών Παρεμβάσεων (ΟΣΣΠ) της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού, εκσυγχρονισμό των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων κ.α.

Πλούσια είναι όμως και η «παλέτα» των έργων  που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης, στην οποία βλέπουμε τμηματοποιημένα έργα υποδομών συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής νερού όπως στο Φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι Δήμου Σούρπης, τα έργα ύδρευσης Δ.Ε. Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, της ανατολικής πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, της Αμφιλοχίας Βάλτου καθώς και το διυλιστήριο από την τεχνητή λίμνη Πηνειού. 

Δε λείπουν επίσης νέα έργα υποδομών ύδρευσης αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού, όπως ο νέος τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης Λαμίας από πηγές του Γοργοποτάμου, η ύδρευση των Παξών, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη (Κρήτη) αλλά και του νησιού της Κέρκυρας.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης για την ικανοποίηση αναγκών σε νησιωτικές ή παράκτιες περιοχές.

Ποια είναι όμως τα έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014-2010;

1. Τηλεθέρμανση Φλώρινας

Σκοπός του έργου είναι η ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων της Φλώρινας με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, οικονομικό και ωφέλιμο για την εθνική και τοπική οικονομία, με την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών τοπικών ενεργειακών πόρων.

Το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας στον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης της ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεση της θερμότητας αυτής για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παρασκευή θερμού νερού χρήσης) στην πόλη της Φλώρινας, συνολικής ονομαστικής ισχύος συστήματος 104 MWth.

Από την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια των 2.534 κτιρίων συνολικού εγκατεστημένου θερμικού φορτίου 98,7ΜW, υποκαθίσταται ωφέλιμη ενέργεια, που διαφορετικά θα παραγόταν από την καύση πετρελαίου. Με την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίζεται η εκπομπή αερίων ρύπων εντός του αστικού ιστού της Φλώρινας σε μεγάλο βαθμό με σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον της περιοχής.

2. Διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς

Το ρέμα της Εσχατιάς με λεκάνη απορροής 110 τ.χλμ. είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος των Βορειοδυτικών Δήμων της πρωτεύουσας. Χωροθετείται στην Περιφέρεια Αττικής και ξεκινά από τους ΝΑ πρόποδες της Πάρνηθας, διέρχεται διαδοχικά από περιοχές των νέων Καλλικρατικών Δήμων Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Αχαρνών, Φυλής (με συνολικό πληθυσμό περίπου 400.000) και εκβάλλει στον ποταμό Κηφισό στις Τρεις Γέφυρες, σε απόσταση ~10 χλμ. από την εκβολή του στο Νέο Φάληρο.

Όπως και οι περισσότεροι χείμαρροι στην άνυδρη Ανατολική Ελλάδα έχει συνήθως αμελητέα βασική ροή αλλά εμφανίζει έντονη πλημμυρική απορροή. Το ρ. Εσχατιάς ανήκει στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας του Υ.Δ. Αττικής και συγκεκριμένα στην GR06RAK0011, με ονομασία «Λεκάνη π. Κηφισού».

Τα έργα που προτείνονται να κατασκευαστούν για να αντιμετωπιστεί το πλημμυρικό πρόβλημα στο σύνολό του αφορούν έργα διευθέτησης για το τρίτο και τελευταίο τμήμα του ρέματος Εσχατιάς μήκους περίπου 4,8 χλμ., στο οποίο περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου (περίπου 170,0 μ.) και Πικροδαφνέζας (περίπου 1,5 χλμ.) που συμβάλλουν στην Εσχατιά.

3. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της ΝΑ Θεσσαλονίκης 

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων για την ανάκτηση και διάθεση των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ΝΑ τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, η ολοκληρωμένη εγκατάσταση της ΝΑ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει: 

α) ανάπτυξη ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με αρχική δυναμικότητα 120.000 τόνων / έτος (για το 2010) που θα ανέλθει σε 240.000 τόνους/έτος (για το 2020), με ΜΒΤ ή άλλων κατάλληλων τεχνολογιών

β) ανάπτυξη του χώρου υγειονομικής ταφής για τα εναπομένοντα απόβλητα.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την κατασκευή της ολοκληρωμένης εγκατάστασης (επεξεργασία και διάθεση) ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε το 2009.

4. Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία εγκαταστάσεων για την ανάκτηση και διάθεση των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υλοποιείται ως ένα σύστημα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που καλύπτει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων για 27 χρόνια.

Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση και λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης. Συγκεκριμένα προβλέπονται: 

α) Τρεις εγκαταστάσεις Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΤ) με ξηρή αναερόβια χώνευση και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων, την επεξεργασία αστικών αποβλήτων, με συνολική χωρητικότητα 200.000 τόνων/έτος

β) Τρεις Χώροι Υγειονομικής Ταφής για τη διάθεση των υπολειμμάτων, με συνολική χωρητικότητα 3.780.000 m3.

γ) Δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης (Κορινθία, Αργολίδα)

δ) Εξοπλισμό για τη λειτουργία των σταθμών ΜΒΤ και των ΧΥΤΑ

5. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας – Αρτέμιδας

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Ραφήνας (Β προτεραιότητας) και Αρτέμιδας (Β΄ προτεραιότητας) καθώς και την κατασκευή μίας νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στη θέση «Πλατύ Χωράφι» παραπλεύρως και εκτός οριογραμμών του ρεμ. Ραφήνας.

Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέρος της παροχής θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και για αστική – περιαστική χρήση.

6. Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ του δήμου Μαραθώνα (οικισμοί Μαραθώνα και Νέας Μάκρης)

Το έργο περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση των οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα με κατασκευή εσωτερικών δικτύων και αγωγών μεταφοράς καθώς και την κατασκευή μίας νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στη θέση «Λούτσα» του Δήμου Μαραθώνα.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων προβλέπεται να εξυπηρετεί 87.500 Ι.Π. στην Α΄ φάση και 106,000 Ι.Π. στη Β΄ φάση. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέρος της παροχής θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και για αστική – περιαστική χρήση. ‘

7. Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας-Β’ Φάση

Το Μεγάλο έργο «phasing» της αποχέτευσης και επεξεργασίας – διάθεσης λυμάτων περιλαμβάνει την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου συλλογής λυμάτων της πόλης του Κορωπίου, τους κεντρικούς συλλεκτήρες ακαθάρτων της πόλης του Κορωπίου και του οικισμού του Καρελλά, τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ακαθάρτων προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας, το ΚΕΛ και το έργο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων προβλέπεται να εξυπηρετεί 94,298 Ι.Π. με την ολοκλήρωση του έργου. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV