Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που περιλαμβάνονται στο Αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014-2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά έργα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014-2020 σχετικά με τις υποδομές Περιβάλλοντος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το ypodomes.com έχει συγκεντρώσει και σας παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά, αναδεικνύοντας παράλληλα τα μεγάλα -από άποψη προϋπολογισμού- έργα. 

Η σχετική λίστα του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων η εξοικονόμηση και η ενεργειακή αποδοτικότητα στον κτιριακό τομέα, η παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία, η βελτίωση της αστικής αναζωογόνησης και ενεργειακής αναβάθμισης στον τομέα της στέγασης στην Περιφέρεια Αττικής, αντιπλημμυρικά έργα που συμβάλλουν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικών Παρεμβάσεων (ΟΣΣΠ) της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού, εκσυγχρονισμό των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων κ.α.

Πλούσια είναι όμως και η «παλέτα» των έργων  που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης, στην οποία βλέπουμε τμηματοποιημένα έργα υποδομών συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής νερού όπως στο Φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι Δήμου Σούρπης, τα έργα ύδρευσης Δ.Ε. Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων, της ανατολικής πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, της Αμφιλοχίας Βάλτου καθώς και το διυλιστήριο από την τεχνητή λίμνη Πηνειού. 

Δε λείπουν επίσης νέα έργα υποδομών ύδρευσης αποθήκευσης, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού, όπως ο νέος τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης Λαμίας από πηγές του Γοργοποτάμου, η ύδρευση των Παξών, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη (Κρήτη) αλλά και του νησιού της Κέρκυρας.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης για την ικανοποίηση αναγκών σε νησιωτικές ή παράκτιες περιοχές.

Ποια είναι όμως τα έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν εξασφαλίσει μια θέση στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014-2010;

1. Τηλεθέρμανση Φλώρινας

Σκοπός του έργου είναι η ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων της Φλώρινας με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, οικονομικό και ωφέλιμο για την εθνική και τοπική οικονομία, με την καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών τοπικών ενεργειακών πόρων.

Το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, θα ανακτά την απορριπτόμενη θερμότητα της ηλεκτροπαραγωγικής διαδικασίας στον ατμοηλεκτρικό σταθμό ΑΗΣ/ΔΕΗ Μελίτης της ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεση της θερμότητας αυτής για αστική χρήση (θέρμανση χώρων και παρασκευή θερμού νερού χρήσης) στην πόλη της Φλώρινας, συνολικής ονομαστικής ισχύος συστήματος 104 MWth.

Από την τροφοδότηση με θερμική ενέργεια των 2.534 κτιρίων συνολικού εγκατεστημένου θερμικού φορτίου 98,7ΜW, υποκαθίσταται ωφέλιμη ενέργεια, που διαφορετικά θα παραγόταν από την καύση πετρελαίου. Με την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίζεται η εκπομπή αερίων ρύπων εντός του αστικού ιστού της Φλώρινας σε μεγάλο βαθμό με σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον της περιοχής.

2. Διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς

Το ρέμα της Εσχατιάς με λεκάνη απορροής 110 τ.χλμ. είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος των Βορειοδυτικών Δήμων της πρωτεύουσας. Χωροθετείται στην Περιφέρεια Αττικής και ξεκινά από τους ΝΑ πρόποδες της Πάρνηθας, διέρχεται διαδοχικά από περιοχές των νέων Καλλικρατικών Δήμων Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Αχαρνών, Φυλής (με συνολικό πληθυσμό περίπου 400.000) και εκβάλλει στον ποταμό Κηφισό στις Τρεις Γέφυρες, σε απόσταση ~10 χλμ. από την εκβολή του στο Νέο Φάληρο.

Όπως και οι περισσότεροι χείμαρροι στην άνυδρη Ανατολική Ελλάδα έχει συνήθως αμελητέα βασική ροή αλλά εμφανίζει έντονη πλημμυρική απορροή. Το ρ. Εσχατιάς ανήκει στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας του Υ.Δ. Αττικής και συγκεκριμένα στην GR06RAK0011, με ονομασία «Λεκάνη π. Κηφισού».

Τα έργα που προτείνονται να κατασκευαστούν για να αντιμετωπιστεί το πλημμυρικό πρόβλημα στο σύνολό του αφορούν έργα διευθέτησης για το τρίτο και τελευταίο τμήμα του ρέματος Εσχατιάς μήκους περίπου 4,8 χλμ., στο οποίο περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των ρεμάτων Αγίου Γεωργίου (περίπου 170,0 μ.) και Πικροδαφνέζας (περίπου 1,5 χλμ.) που συμβάλλουν στην Εσχατιά.

3. Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της ΝΑ Θεσσαλονίκης 

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων για την ανάκτηση και διάθεση των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ΝΑ τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, η ολοκληρωμένη εγκατάσταση της ΝΑ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει: 

α) ανάπτυξη ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με αρχική δυναμικότητα 120.000 τόνων / έτος (για το 2010) που θα ανέλθει σε 240.000 τόνους/έτος (για το 2020), με ΜΒΤ ή άλλων κατάλληλων τεχνολογιών

β) ανάπτυξη του χώρου υγειονομικής ταφής για τα εναπομένοντα απόβλητα.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την κατασκευή της ολοκληρωμένης εγκατάστασης (επεξεργασία και διάθεση) ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έγινε το 2009.

4. Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία εγκαταστάσεων για την ανάκτηση και διάθεση των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται στο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υλοποιείται ως ένα σύστημα Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που καλύπτει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων για 27 χρόνια.

Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση και λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς και δύο σταθμών μεταφόρτωσης. Συγκεκριμένα προβλέπονται: 

α) Τρεις εγκαταστάσεις Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΤ) με ξηρή αναερόβια χώνευση και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων, την επεξεργασία αστικών αποβλήτων, με συνολική χωρητικότητα 200.000 τόνων/έτος

β) Τρεις Χώροι Υγειονομικής Ταφής για τη διάθεση των υπολειμμάτων, με συνολική χωρητικότητα 3.780.000 m3.

γ) Δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης (Κορινθία, Αργολίδα)

δ) Εξοπλισμό για τη λειτουργία των σταθμών ΜΒΤ και των ΧΥΤΑ

5. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας – Αρτέμιδας

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Ραφήνας (Β προτεραιότητας) και Αρτέμιδας (Β΄ προτεραιότητας) καθώς και την κατασκευή μίας νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στη θέση «Πλατύ Χωράφι» παραπλεύρως και εκτός οριογραμμών του ρεμ. Ραφήνας.

Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέρος της παροχής θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και για αστική – περιαστική χρήση.

6. Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ του δήμου Μαραθώνα (οικισμοί Μαραθώνα και Νέας Μάκρης)

Το έργο περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση των οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα με κατασκευή εσωτερικών δικτύων και αγωγών μεταφοράς καθώς και την κατασκευή μίας νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στη θέση «Λούτσα» του Δήμου Μαραθώνα.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων προβλέπεται να εξυπηρετεί 87.500 Ι.Π. στην Α΄ φάση και 106,000 Ι.Π. στη Β΄ φάση. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέρος της παροχής θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και για αστική – περιαστική χρήση. ‘

7. Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας-Β’ Φάση

Το Μεγάλο έργο «phasing» της αποχέτευσης και επεξεργασίας – διάθεσης λυμάτων περιλαμβάνει την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου συλλογής λυμάτων της πόλης του Κορωπίου, τους κεντρικούς συλλεκτήρες ακαθάρτων της πόλης του Κορωπίου και του οικισμού του Καρελλά, τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ακαθάρτων προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας, το ΚΕΛ και το έργο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων προβλέπεται να εξυπηρετεί 94,298 Ι.Π. με την ολοκλήρωση του έργου. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην ανοικτή θάλασσα.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

PwC: Η Ασιατική οικονομία επωφελείται από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

PwC λογότυπο εταιρείας

Η επιβολή δασμών από την Αμερικανική κυβέρνηση στην Κίνα έχει δημιουργήσει ήδη το αποτύπωμα της στο παγκόσμιο εμπόριο σύμφωνα με την μελέτη Global Economy Watch της PwC. Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η πτώση αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για άλλους εμπορικούς εταίρους της περιοχής, καθώς οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από μια ομάδα οκτώ ασιατικών οικονομιών –Μπαγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Ταιβάν και Βιετνάμ–καταγράφουν άνοδο άνω του 16%.

Όπως επισημαίνει ο Mike Jakeman, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο:

«Η διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα έχει ευνοήσει άλλες οικονομίες της περιοχής. Η διατήρηση των συγκεκριμένων συνθηκών, θα συμβάλλει στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη κυρίως του Βιετνάμ, της Νότιας Κορέας και της Ταιβάν.

Ωστόσο, εάν ο στόχος είναι η εξάλειψη των εμπορικών ανισορροπιών, οι διμερείς δασμοί δεν αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο. Η υποκατάσταση των εισαγωγών ενδέχεται να δημιουργήσει αντίστοιχο πρόβλημα σε κάποια άλλη περιοχή. Καθώς το Βιετνάμ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του έναντι της Κίνας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Βιετνάμ διαμορφώνεται στα $13,5 δισ. το α΄ τρίμηνο, από $9,3 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα».

Στην έκδοση Ιουλίου της μελέτης Global Economy Watch αξιολογούνται, επίσης, οι κίνδυνοι μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, καθώς οι εμπορικές εντάσεις υπονομεύουν το εμπορικό κλίμα και τη ζήτηση για εξαγωγές.

Όπως σημειώνει ο Mike Jakeman: «Ασφαλώς, οι προοπτικές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες σε σύγκριση με 18 μήνες νωρίτερα. Στις αρχές του 2018, βιώσαμε την ταχύτερη και πιο συγχρονισμένη ανάπτυξη από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Έκτοτε, η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μια σειρά από εμπόδια στην Ευρώπη και νέες αντιξοότητες στις αναδυόμενες αγορές που αναπτύσσονται βραδέως, έχουν μεταβάλει το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων και των αρμόδιων αρχών.

Ως εκ τούτου, αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019 σε όλες τις σημαντικές αγορές όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ έχουν ωφεληθεί από την εφάπαξ μείωση της φορολογίας το 2018.

Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομίας της σταδιακά, ενώ η Ευρωζώνη επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα μετά από μια διετία (2016-2017) υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Το γεγονός ότι οι τρεις αυτές οικονομίες επιβράδυναν ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο, οι βάσεις παραμένουν ισχυρές».

Η αυξανόμενη ενεργειακή απόδοση δημιουργεί ευκαιρίες στο μέλλον

Σε συνέχεια μελέτης του παγκόσμιου κλάδου ενέργειας, η PwC διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία πλέον χρησιμοποιεί την ενέργεια πολύ πιο αποδοτικά προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης. Το 1980, χρειάζονταν περίπου 181 κιλά ισοδύναμο πετρελαίου για να παραχθούν 1.000 δολάρια παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους PPP.

Το 2015, χρειάζονταν 123 κιλά, γεγονός που σηματοδοτεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 1/3. Θεωρούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα έως το 2040 να αρκούν 78 κιλά ισοδύναμο πετρελαίου για την παραγωγή 1.000 δολαρίων ΑΕΠ.

Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού θα βελτιώνεται.

Κινητήριες δυνάμεις της τάσης αυτής είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, η διαρθρωτική οικονομική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος. Εξετάζονται οι επιπτώσεις και των δύο αυτών παραγόντων στα 20 κράτη με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο ποσοστό εξάρτησης από την ενέργεια τα έτη μετά το 1990.

Όπως σημειώνει ο Mike Jakeman: «Από την ανάλυσή μας προκύπτει ότι έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης τα τελευταία 30 έτη και η εκτίμησή μας για τα επόμενα 20 έτη είναι ότι υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιλέξουν πολιτικές κλιματικής αλλαγής οι οποίες περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, στις οποίες θα χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων επιχειρήσεων που στηρίζουν ενεργά την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία με την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στοχευμένη στήριξη προς επιχειρήσεις που προάγουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών.

Επίσης, το νέο πρόγραμμα θα δώσει ώθηση στην απασχόληση των νέων χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και Θέσεις Απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» και αξιοποιώντας την επιτυχία παλαιότερων σχημάτων που συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για εκατοντάδες νέους.

Ο κ. Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρμόδιος για την Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ενισχύει την οικονομία.

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και, για πρώτη φορά, αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες, έχει ως στόχο την παροχή στήριξης προς επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης άμεσα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στηρίζεται στην επιτυχία παλαιότερων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων».

Κορυφαίες ελληνικές τράπεζες στηρίζουν το στοχευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα συμφωνήθηκε με τις εξής ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε: «Η Alpha Bank στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, μέσω της συμμετοχής της στο καινοτόμο, νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία υπέγραψε δύο συμφωνίες συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ειδικά για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, η Alpha Bank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα που ανήκουν σε γυναίκες ή ενθαρρύνουν την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Παράλληλα, μέσω του νέου Προγράμματος, η Τράπεζα συνεχίζει να προωθεί την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους καινοτόμες και αποδοτικές χρηματοδοτικές λύσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Η Eurobank συνεχίζει την επιτυχημένη και μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Η νέα συμφωνία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ΕΤΕπ για τη στήριξη των νέων στην αγορά εργασίας και επικεντρώνει στην επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς στηρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρηματικές επενδύσεις υπέρ των γυναικών.

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επιδιώξεις λόγω και του αυξημένου βαθμού δυσκολίας που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές κατηγορίες για την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες καθώς δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εμπλουτίζουν και ενισχύουν το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα σε μια νέα φάση προκλήσεων για την ελληνική οικονομία».

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε: «Στρατηγικός στόχος της Εθνικής είναι η στήριξη των μικρών, μεσαίων & μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων που προωθούν την απασχόληση των νέων, στηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Ο Xρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης με στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Με τη νέα συμφωνία επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο της από κοινού ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

H νέα αυτή στοχευμένη πρωτοβουλία που εστιάζει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στους νέους ανθρώπους, θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην ανάδειξη νέων επενδυτικών ευκαιριών για αυτές και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Το πρόγραμμα τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη χώρα, σε όλους τους κύριους παραγωγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού κ.λπ.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης πιστωτικής γραμμής ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ σε ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2016, μέσω της οποίας σε λιγότερο από μία τριετία έως σήμερα, σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα έχουν λάβει χρηματοδότηση με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ΕΤΕπ.

Ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ισότητα των Φύλων και την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών, ποσό 100 εκατ. ευρώ από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις που ενδυναμώνουν επαγγελματικά τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα στηρίξει επενδύσεις επιχειρήσεων που αυξάνουν τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις καθώς και επιχειρήσεων που, κατά πλειοψηφία, ανήκουν σε γυναίκες και διοικούνται από γυναίκες.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκλησης της ανεργίας των νέων

Οι νέοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας και έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν εργασία συγκριτικά με τους νέους πολλών άλλων περιοχών της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και 400 εκατ. ευρώ από τις νέες πιστωτικές γραμμές θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις επιχειρήσεων που στηρίζουν την απασχόληση των νέων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας γι’ αυτούς.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικών επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για νέους

Μέσω της πιστωτικής γραμμής ύψους 1,05 δισ. ευρώ που είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο 2016, επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στήριξαν επενδύσεις επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα οι οποίες δημιούργησαν ή διατήρησαν 887 θέσεις απασχόλησης για νέους.

Την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει, σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις αυτές να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Νέος αντιπρόεδρος της Attica Bank o Κωνσταντίνος Μακέδος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος

Θεαματικές αλλαγές στην διοίκηση της Attica Bank ενέκρινε η γενική της συνέλευση κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Εκτός από τη θέση του προέδρου την οποία ως γνωστόν ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και στέλεχος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος, αλλαγή υπήρξε και στη θέση αντιπροέδρου στην οποία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος.

Θέση αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ανατίθεται στον κ. Αντώνη Βαρθολομαίο παλαιό στέλεχος της ΕΥΔΑΠ με θητεία και στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος στην Attica bank, ενώ αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Ι. Τσακιράκης.

Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Μακέδου

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος είναι Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.) από την ίδρυσή του, την 1/1/2017.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. κατέστη πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, European Association of Guarantee Institutions.

Επιπλέον, ύστερα θετική εισήγηση της ΤτΕ, το Ταμείο αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), ως κατάλληλος μέτοχος ειδικής συμμετοχής, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. καταγράφηκαν κέρδη ήδη από την πρώτη οικονομική χρήση λειτουργίας του, εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς στην ετήσια έκθεση των οικονομικών καταστάσεων, ενώ ο Φορέας ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Ο κ. Μακέδος έως το 2016 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ε.Τ.Α.Α. ενώ, επί σειρά ετών, ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. και υπεύθυνος των Οικονομικών και Ασφαλιστικών-Αναλογιστικών θεμάτων του Επιμελητηρίου.

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος είναι πολιτικός μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής δημοσίων έργων, μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος της τεχνικής εταιρίας CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ A.E.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την συγκρότησή του σε Σώμα

1. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

2. Κωνσταντίνος Μακέδος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Μη Εκτελεστικό Μέλος)

3. Θεόδωρος Πανταλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος)

4. Ιωάννης Τσακιράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος)

5. Αντώνιος Βαρθολομαίος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος)

6. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

7. Δημήτριος Τζαννίνης, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

8. Ελένη Κολιοπούλου, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

9. Γεώργιος Δουκίδης, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

10. Ανδρέας Ταπραντζής, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

11. Χαρίτων Κυριαζής, (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

12. Ζαχαρούλα Παπαθεοδώρου, (Μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008)

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος Πρόεδρος της τράπεζας, κ. Κώστας Μητρόπουλος, ενώ αναλυτικά μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της Attica Bank κ. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος στην ομιλία του προς τους μετόχους της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, καθώς και στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και την πορεία της Attica Bank. Ειδικότερα ο κ. Παπαγιαννόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Το 2018 ήταν ένα ενδιαφέρον οικονομικά έτος. Μετά την έντονη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε εντός του 2017 και στις αρχές του 2018, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά το 2ο εξάμηνο του 2018 αντανακλώντας τις επιπτώσεις από μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τις ισχυρές οικονομίες διεθνώς. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί από το 3,6% το 2018 σε 3,3% το 2019, ενώ οι προβλέψεις για το 2020 παραμένουν ευοίωνες καθώς αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 3,6%.

Σε ευρωπαϊκό οικονομικό επίπεδο η σημαντικότερη εξέλιξη υπήρξε η βελτίωση στην αγορά εργασίας η οποία συνεχίστηκε και το 2018 παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, το οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ως συνέπεια της πολύχρονης προσπάθειας της χώρας και των ευρωπαίων εταίρων, να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς κανονικότητας και ανάπτυξης.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ήρθαν πιο κοντά στο να αποκτήσουν καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των καταθέσεων και βελτίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA). Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους από τον ELA. Το υπόλοιπο ανερχόταν σε 18,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019 σε σύγκριση με τα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012.

Η Attica Bank συνεπής πάντα στην δέσμευσή της να υποστηρίξει ενεργά την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ελληνική οικονομία ακολούθησε το στρατηγικό σχεδιασμό της, συνεχίζοντας τις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές και το 2018.

Σημαντικός στόχος της Attica Bank παραμένει η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της.

Η διοίκηση της Attica Bank διακρίνει ότι δημιουργούνται πλέον ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου, οι οποίες ενδυναμώνονται περαιτέρω με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η Attica Bank συνεχίζει με συνέπεια και αισιοδοξία, την προσπάθεια αναδιοργάνωσης και περαιτέρω ανάπτυξης της, πάντα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αξίας τόσο για τους μετόχους της, όσο και τους εργαζομένους και τους πελάτες της.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιτεύγματα της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2016 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και στη συνέχεια ανέλυσε τους στόχους της τράπεζας για την τρέχουσα χρήση του 2019.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα