Νίκος
Καραγιάννης

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στην δρομολόγηση των μεγάλων λιμενικών έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα στα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τρία πολύ μεγάλα έργα με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν σε έργα υποδομής τα 660εκατ.ευρώ και αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα έργα αξιοποίησης των δύο μεγάλων θαλάσσιων κόμβων της χώρας ξεπερνούν το 1δισ.ευρώ.

ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία ΤΕΚΑΛ να φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο συμβόλαιο των 165εκατ.ευρώ (έδωσε προσφορά για περίπου 130εκατ.ευρώ). Αυτό ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη πολλή μεγάλη επένδυση στο μεγάλο λιμάνι της χώρας για την νέα δεκαετία. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2022.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ 6ου ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προχθές, ο ΟΛΘ ανακοίνωσε πως μπαίνει σε φάση υλοποίησης η μεγάλη επένδυση που αφορά την ολοκλήρωση του Προβλήτα έξι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εδώ μιλάμε για ένα έργο που μαζί με τα συνοδά έργα θα ξεπεράσει τα 200εκατ.ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης, πέρα από το προφανές κατά τη διάρκεια της κατασκευής και την ανάσα που θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο της ευρύτερης περιοχής, θα φέρει ανάπτυξη στις εμπορευματικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Μακεδονίας.

Σύμφωνα με μελέτες όταν θα ολοκληρωθεί (περίπου το 2023) θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού σε πάνω από 1εκατ.containers (TEU). Αυτό με τη σειρά του θα συμπαρασύρει σε ανάπτυξη τις οδικές αλλά και σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Θα συμβάλλει επίσης στην εδραίωση της Θεσσαλονίκης ως θαλάσσια πύλη για τις γειτονικές μας χώρε και συνολικά στα Βαλκάνια.

4ος ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ένα νέο, φιλόδοξο project περιλαμβάνει και το πρόγραμμα επενδύσεων που κατάθεσε ο ΟΛΠ (που διοικείται από την Κινεζική COSCO). Ο νέος, 4ος Προβλήτας Κρουαζιέρας στην περιοχή του Ικονίου (μεταξύ Κερατσινίου και Δραπετσώνας), είναι έργο που έχει εκτιμηθεί για 300εκατ.ευρώ. Είναι έργο τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά, όχι μόνο για τις εμπορευματικές μεταφορές αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Με την λειτουργία του (η εκτίμηση είναι σε 4 χρόνια) θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από 5,5εκατ. φέτος, σε πάνω από 10εκατ.εμπορευματοκιβώτια. Αυτό θα τοποθετήσει το λιμάνι του Πειραιά, ως το τρίτο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Εκτιμάται δε πως ήδη από το 2021 το “μεγάλο λιμάνι” θα είναι το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο.

Η συμβολή του δε στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics αναμένεται να είναι τεράστια καθώς θα αξιοποιεί τα μεγάλα συγκοινωνιακά δίκτυα της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), παράλληλα όμως θα πρέπει και οι υποδομές να αυξηθούν περαιτέρω μέ έργα όπως η ολοκλήρωση της σιδ.γραμμής μέχρι την Πάτρα, νέα οδική και σιδηροδρομική γραμμή Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη κ.α.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Με τις μεγάλες επενδύσεις που ξεδιπλώνονται μέσα από τα φιλόδοξα προγράμματα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αναδεικνύονται κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. ΄

Πρώτον, ότι η ιδιωτικοποίηση τους ήταν κομβικής σημασίας για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να κάνουν έργα που δεν επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΛΘ από το 2009 μέχρι και το 2018 που ιδιωτικοποιήθηκε, είχε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη όταν ο Πειραιάς, εξαπλασίασε την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Δεύτερον, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε πολύ πιο σύντομο χρόνο ακριβώς γιατί είναι ιδιωτικές και όχι ως δημόσια έργα. Επιπλέον οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο την κερδοφορία και την περαιτέρω ανάπτυξη (άρα γενικότερη ανάπτυξη γύρω από τις λιμενικές υπηρεσίες και δραστηριότητες) και όχι πολιτικές ή κομματικές επιδιώξεις.

Τρίτον, προσφέρουν απασχόληση. Τα έργα αυτά δίνουν απασχόληση στον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο σε μία εποχή ισχών αγελάδων. Από τις χαλυβουργίες μέχρι τις εταιρείες χρωμάτών, ή παροχής υπηρεσιών, η πραγματική οικονομία οφελείται στο μάξιμουμ.

Στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται πως απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι μόνο για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Όσο το λιμάνι αναπτύσσεται, τόσο ο αριθμός αυτός θα μεγαλώνει. Παράλληλα όσο αναπτύσσεται το λιμάνι τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των απασχολούμενων που θα εργάζονται σε σχέση με το λιμάνι (logistics). H ευεργετική επίδραση της ανόδου του λιμανιού του Πειραιά είναι συγκρίσιμη μόνο με την άνοδο του Αεροδρομίου της Αθήνας (επίσης ιδιωτικό).

Τέλος, είναι προφανές πως όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία “έκρηξη” ανάπτυξης που μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία σε μία σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι ένας “κούκος”, αλλά κομμάτι μιας αλυσίδας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV